Ajoneuvot 3.3.2023

Rovanperä palasi legendaarisen Toyota Starletin rattiin – katso video autosta, josta kaikki alkoi

Kalle Rovanperä viihdyttää itseään ja ralliyleisöä museoikäisellä Toyota Starletilla viikonlopun SM-rallissa Jyväskylässä.

Kalle Rovanperä ajaa oma brändinsä tunnus KR69 autonsa ovessa kaksipäiväisessä Jyväskylän SM-rallissa. Kyse on eräänlaisesta nolla-autokeikasta, mikä tarkoittaa, että Rovanperän ajat eivät välity virallisia teitä pitkin ralliyleisön tietoisuuteen.

Puskaradiosta ajat kaiketi jossain vaiheessa kantautuvat, ja vaikka SM1-luokan kärjelle ei vanhalla Starletilla ehdikään, on mielenkiintoista nähdä, miten hyvä harrastepeli taipuu maailmanmestarin käsissä.

Erikoiskokeet ovat Rovanperälle tuttuja etenkin Toyota-aikakaudelta, sillä rallin kolmas erikoiskoe Palsankylässä ajetaan tiimin käyttämällä vapaatestialueella, jolla Rovanperäkin on kuskannut hieman modernimpaa Toyotaa tuhansien kilometrien verran.

Autoaan hän luonnehtii maltillisin sanakääntein. Edellisen kerran, kun Rovanperä 2010-luvun alussa Starletilla ajoi, oli tekniikka vielä tehty alaikäisen juniorikuljettajan tarpeisiin. Auto on siis sama yksilö, jolla Rovanperä ponnahti rallifanien luupin alle jo kahdeksanvuotiaana. Tuolloin auto oli vielä kokosininen väritykseltään.

– Ei siinä sen kummempaa tekniikkaa ole. Vaihdoimme Starletin moottorin parempaan, Corollan 4A-GE -moottoriin, ja olemme vain sitä parannelleet. Uusi alusta ja jarrut on autossa, mutta ei mitään erityistä, Rovanperä vähättelee.

Jo testivideoiden perusteella kyse on todella ripeästä laitteesta. Kun moottori parkuu 9500 kierrosta, saa se kovimmankin rallifanin herkistymään.

Entisöity Toyota Starlet

Starlet on aina pysynyt Rovanperän perheen kotitallissa Puuppolassa. Kilpaa autolla ei ole hetkeen ajettu, vaan vanha sotaratsu entisöitiin vain Toyota-kuljettajan entisen kotikaupungin tapahtumaa varten.

– Nyt sillä on mukavampi päästää. On siinä yli 200 hevosvoimaa, vaikka emme ehtineet tehdä aivan viimeisen päälle moottoria. Parikymmentä heppaa uupuu, mutta kyllä se menee aika lailla eri tavalla kuin viimeksi.

Viime kerrasta onkin jonkin verran aikaa, sillä kyseisellä autolla Rovanperä aloitteli ralliuraansa Latviassa.

Vertailukelpoista ”kiriapua” Rovanperälle antavat Toyota Corolla GT:llä kisaan nolla-autona osallistuva Jonne Halttunen sekä BMW 325:llä VIP-autoa ajava Toni Gardemeister.

Oletettavaa kuitenkin on, että Rovanperä pistelee omille minuuttiluvuilleen autollaan, ja joutuu täten hakemaan vertailukohtaa esimerkiksi SM2- tai SM3-luokkien ajoista.

Rovanperä ei kaikesta huolimatta ole vielä varma, kuka hänelle tarkoitettua Toyotaa ajaa Meksikon MM-rallissa.

Ennen vuoden ensimmäistä kaukomatkaa Rovanperän on suoriuduttava kunnolla Jyväskylän SM-rallin haasteesta. Kilpailussa Rovanperä ei ole mukana, vaan ajaa kilpailijaletkan edessä niin sanottua etuautoa, joka tarkistaa reitin.

Tällaisessa roolissa oleva kuljettaja ei saa sortua ajovirheisiin, vaikka innostuisi kotiyleisön edessä räppäämään hieman tavallista railakkaammin.

Jäsentenvälinen kartturin kanssa?

Lisähaastetta tuo se, että ralliin osallistuu vastaavassa roolissa myös Rovanperän pitkäaikainen kartanlukija Jonne Halttunen. Rovanperän menopelinä toimii Toyota Starlet ja Halttunen luottaa Toyota Corollaan. Starletin 20-venttiilisestä moottorista irtoaa 240 hevosvoimaa ja Halttusenkin autossa hevosvoimia on yli 200. Molemmat ovat rivakoita takavetoautoja, joten pitkiä sivuluisuja on varmuudella luvassa.

Kummankaan aikoja ei julkaista virallisesti, mutta epävirallisia vertailuja kaksikko tulee keskenään tekemään. Edes leikkimielistä kisaa kaksikon välille on vaikea kehittää, sillä taitotaso maailmanmestarin ja hyvän harrastajakuljettajan välillä on selkeä.

Mikäli Halttunen saa aikaan yllätyksen, lupaa Rovanperä antaa ajohaalarinsa kakkoskuljettajalleen muitta mutkitta.

– Toivottavasti ei ajeta kilpaa. Muutoin Jonne saa lähteä Meksikossa ajamaan, naurahtaa Rovanperä.

Kaksikko on valmistautunut talviseen koitokseen varsin perusteellisesti rakentamalla autonsa huolellisesti ja testaamalla.

Sosiaaliseen mediaan ladatut videot saivat Rovanperän vakuuttuneeksi siitä, että Halttusen ajotaidot ovat todellisia.

– Jonne ajaa hyvin. Katsoin joitain videoita, joissa hän ajaa jääradalla. Toivottavasti hänellä on hauskaa, sillä tiedän, että minulla tulee olemaan hauskaa. Stressiä ei ole. Nyt saadaan nautiskella ja ajaa pätkät läpi.

Näytösluonteisesti ralliin osallistui myös Harri Rovanperä, joka ajoi rallin avauserikoiskokeen Killerin raviradalla Audi Sport Quattro S1 -replikalla.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat