Carlos Ghosn

Ajoneuvot Uutinen 26.1.2019

Vallasta vankilaan: Carlos Ghosn pois Renaultin johdosta

Ranskalaistenkin usko entiseen johtajaan hiipuu: Renault valitsi uuden hallituksen puheenjohtajan ja pääjohtajan.

Tammikuussa 2017 Moottori.fi julkaisi uutisen ”Kolmen palkan mies”. Otsikko viittasi Carlos Ghosniin, jonka työtehtävät olivat juuri laajentuneet Renaultin ja Nissanin pääjohtajuuksien lisäksi Mitsubishin puheenjohtajuudella.

Vain reilut kaksi vuotta myöhemmin Ghosn alkaa olla työtön. Hänen osoitteensa on marraskuun 19. päivästä asti olut Tokion vankilassa.

Pian pidätyksen jälkeen hän menetti Nissanin luottamuksen, ja tällä viikolla myös Renault ilmoitti Ghosnin irtisanoutuneen pääjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan asemasta. Maailman suurimman autoimperiumin johtajan ura on niin sanotusti laskusuhdanteessa.

Pidätyksen syynä ovat epäilyt lukuisista talousvilpeistä. Toisaalta on myös huhuttu japanilaisten kaapanneen vallan takaisin itselleen, sillä Ghosnin epäiltiin valmistelevan japanilaisille epäsuotuisaa Renaultin ja Nissanin fuusiota.

Upean uran loppu

64-vuotias Carlos Ghosn ehti johtaa Renaultia 14 vuotta. Ghosnin luotsaamana ranskalaismerkki kasvoi ja kehittyi. Renault laajensi Daciansa avulla edullisten autojen sektoreille, ja tarttui mukaan suuromistus Ladan takana olevasta AvtoVAZistakin. Samaan aikaan mies käänsi konkurssikypsän Nissanin voitokkaaksi autotehtaaksi.

Ghosnin johdolla Renault-Nissan -allianssi panosti jo varhain täyssähköautoihin, mikä johti Nissan Leafin ja Renault Zoen syntymään. Ghosnin tavoite puolen miljoonan sähköauton myymisestä vuoteen 2013 mennessä ei kuitenkaan toteutunut. Vaikka etenkin Nissan nauttii sähköautopioneerin asemasta, arvioi IHS Markitin analyytikko Ian Fletcher Automotive Newsin artikkelissa keskittymisen täyssähköautoiluun jättäneen Renaultin ja Nissanin kilpailijoista jälkeen hybridiautoissa.

Ghosnia ei ole vielä tuomittu mistään. Toisaalta Japanin oikeusjärjestelmän tuntevien mukaan on hyvin epätodennäköistä, että hänet todettaisiin syyttömäksi tutkinnan edettyä näin pitkälle.

Carlos Ghosnin seuraajaksi Renaultin hallituksen puheenjohtajaksi nimettiin Michelin-taustainen Jean-Dominique Senard ja toimitusjohtajaksi Thierry Bollore.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat