Ajoneuvot | Uutinen | 18.3.2017

Volkswagen ottaa käyttöön kvanttilaskentaa tulevaisuutta varten

Volkswagenin mukaan se ottaa ensimmäisenä autoalalla käyttöön kvanttitietokoneen hyödyt.

Jaa artikkeli

Volkswagen ja kvanttitietokonetoimittaja D-Wave julkistavat yhteistyösopimuksensa virallisesti Hannoverin CeBIT-messuilla, mutta jo nyt yhtiöt kertoivat työskennelleensä Pekingin taksiliikenteen optimoimiseksi. 10 000 taksin reittitietojen optimointi olisi Volkswagenin mukaan vaatinut tavalliselta tietokoneelta melkoista ponnistelua, mutta rakenteeltaan erilainen kvanttitietokone ratkaisee asian ikään kuin luontaisesti.

Aiemmin kvanttitietokoneita on hyödynnetty tieteellisessä laskennassa, virastoissa sekä lentokoneteollisuudessa. Nyt D-Wave ja Volkswagen tuovat uraaurtavaa laskentateknologiaa autoteollisuuteen.

– Meillä tehdään digitaalista pioneerityötä. Kvanttilaskenta voi tuoda merkittävää kehittymistä Volkswagenin tuleviin tietoteknisiin hankkeisiin tulevaisuudessa. Valamme nyt perustuksia tulevaa varten opettelemalla kvanttitietokoneen vahvuuksien hyödyntämistä, kommentoi Volkswagen-ryhmän tietohallintapäällikkö Martin Hofmann.

Volkswagen ottaa käyttöön kvanttilaskentaa tulevaisuutta varten

– Volkswagen-yhteistyömme tarkoitus on soveltaa kvanttilaskentateknologiaamme Volkswagenin tosimaailman laskentaongelmiin ja vaikuttaa positiivisesti heidän tulokseensa. Meidän kvanttilaskentaeksperttiemme ja heidän autoalan tekoälyasiantuntijoidensa yhteen saattaminen on merkittävä askel tuota tavoitetta kohti. Tämä projekti on hieno esimerkki siitä, miten tulevaisuuden laskenta hoidetaan ja miten lahjakkaat ihmiset etsivät uusia tapoja ratkaista vanhoja ongelmia, yhdistäen perinteisiä tietokoneita kvanttitietokoneiden kanssa, linjasi puolestaan D-Wave Internationalin pääjohtaja Robert Ewald.

Volkswagen ottaa käyttöön kvanttilaskentaa tulevaisuutta varten

Harjoitustehtävänä Volkswagen kokeili optimoida Pekingin metropolin alueella sijaitsevien taksien liikennevirtaa, sillä kvanttitietokone pystyy perinteistä tietokonetta helpommin huomioimaan kaikki lukuisat asiaan vaikuttavat seikat. Seuraavissa laskentahankkeissa Volkswagen odottaa saavansa etua kvanttitietokoneesta muun muassa autonomisen ajamisen kehittämisessä, älytehtaiden rakentamisessa, koneoppimisessa ja tulevaisuuden liikkuvuusratkaisuissa.

Volkswagenin mukaan se on ensimmäinen autoalan toimija, joka hyödyntää kvanttitietokoneita toiminnassaan.

Kvanttitietokoneista kiinnostuneille suosittelemme vaikkapa niistä kertovaa Wikipedia-artikkelia.

Lähde ja kuvat: Volkswagen

Jaa artikkeli

Keskustelu