7.12.2018

Koeajo: monella tapaa mukava – Mercedes-Benz C 220 d

Mercedes-Benz C 220 d

Uudistettu Mercedes-Benz C 220d antaa hiljaista kyytiä, eikä tankilla tarvitse pysähtyä turhan usein. Hyvää: ajo-ominaisuudet, turva- ja mukavuusvarusteet, äänettömyys, suuri polttonestesäiliö. Huonoa: hinta.

C-sarja on saksalaisen tähtimerkin eniten myyty malli. Nykyisen sukupolven uudistettu painos esiteltiin viime kesänä, ja nyt kotimaan koeajoon saatiin toiseksi kallein dieselversio: Mercedes-Benz C 220 d Business Avantgarde nelivedolla varustettuna.

Mercedes-Benz C 220 d

Ulkoapäin uusi C-sarja noudattelee valmistajan tuttua muotokieltä, eli muutokset ovat varsin maltillisia. Uudelleen muotoillut led-ajovalot ovat vakiona kaikissa malleissa, ja pientä hienosäätöä voi havaita myös takavaloissa sekä Avantgarde-mallien puskureissa.

Mercedes-Benz C 220 d

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aina automaattina

Merkittävimmät uudistukset kohdistuvatkin tekniikkaan ja turvavarusteluun. Kaikki C-sarjan dieselmoottorit ovat uusia – C 200d:n ja C 220d:n voimanlähteet ovat tosin jo E-sarjasta tutut. Moottorien sisäistä kitkaa on pienennetty, ja lisäksi koneet ovat ulkomitoiltaan aiempaa pienempiä.

9-portainen automaattivaihteisto on vakiona kaikkien moottorivaihtoehtojen yhteydessä. Neliveto on saatavana malleihin C 200, C 200d ja C 220d. Sarjan tehokkain malli C 43 AMG vetää aina kaikilla pyörillään. Neliveto jakaa voiman aktiivisesti suhteessa 45 prosenttia eteen ja 55 prosenttia taakse. AMG-mallin vastaavat luvut ovat takapainotteisemmat, eli 31/69 prosenttia.

Turvavarustelu on nyt Mercedeksen lippulaivan S-sarjan tasolla, eli sitä voi luonnehtia todella kattavaksi. Kamera- ja tutkajärjestelmät valvovat ympäristöä mahdollisia vaaratilanteita kartoittaen. Järjestelmä pyrkii estämään yhteentörmäyksen tarvittaessa itsenäisesti väistäen sekä jarruttaen. Myös takaa tulevaa liikennettä tarkkaillaan tutkan avulla peräänajon varalta.

Pihauksella pitkälle

Ohjaamon tunnelma on laadukas. Uutta ovat päivitetty näyttö kojelaudan keskellä sekä digitaalimittaristo. Ensivaikutelma on hieman sekava, mutta alkutotuttelun jälkeen tarvittavat säädöt onnistuvat lopulta sekä keskinäyttöön että monipuolisesti muokattavaan mittaristoon.

Sähkösäätöiset etuistuimet antavat hyvän tuen. Jousitus on mukavuuspainotteinen, ja nielee epätasaisuudet hyvin olematta liian löysä. Myös ohjaustuntuma on kohdallaan: ohjaus on tunnokas, tarkka ja sopivasti tehostettu.

Automaattivaihteisto toimii vääntävän dieselin kanssa saumattomasti, ja vain joissakin äkillisissä kiihdytystilanteissa oli havaittavissa hiukan empimistä. Matkanteon miellyttävyyttä kohentaa ohjaamon äänieristys, joka on edustusautoluokkaa. Mukavuustekijä sekin, että 66 litran polttoainesäiliö antaa reippaasti yli tuhannen kilometrin toimintamatkan.

Mercedes-Benz C 220 d

Kattavan kallis

Koeajoauton hinta kipuaa isävarusteiden kanssa yli 60 000 euron. Se on keskikokoisesta farmariautosta iso raha ja monen ostajan saavuttamattomissa. Hyvä suorituskyky ja mukavuus sekä nykyaikaisin turvavarustelu yhdistettynä nelivetoon on kuitenkin yhdistelmä, joka ei synny halvalla.

Teksti ja kuvat: Jari Saarentaus

Lisätietoja: www.mercedes-benz.fi/c-class

Mercedes-Benz C 220 d 4Matic T A Business Avantgarde

Hinta alkaen

57 182 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

61 001 €

Moottori

Dieselmoottori 1 950 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 9-v. automaattivaihteisto, neliveto.

Teho

143 kW (194 hv), 3800 r/min

Vääntö

400 Nm (1600–2800 r/min)

Vääntö

400 Nm (1600–2800 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

7,4 s

Huippunopeus

233 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 6,5 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

170 g/km

Mitat

pituus 4702 mm, leveys 1810 mm, korkeus 1457 mm, akseliväli 2840 mm

Muu tieto

Perävaunumassa jarrullinen/jarruton 1 800/750 kg

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat