21.9.2015

Koeajo: edullinen tilaihme Fiat Panda

Tilaihme edulliseen hintaan. Hyvää: tilat, lastattavuus, hinta. Huonoa: kuljettajan istuimen muotoilu.

Fiatilla on tarjota viiden hengen pieni tila-auto tavallisen pikkuauton hinnalla. Panda-malliston hinnat alkavat 12 990 eurosta ja huipulla on markkinoiden edullisin nelivetoauto Panda 4x4 Cross.

Fiat Pandan varustetaso on hintaluokassaan hyvä, sillä Easy-perusmalliin sisältyvät jo ajovakauden hallintajärjestelmä, mäkilähtöavustin, ilmastointi ja rengaspaineiden valvontajärjestelmä.

Koeajetun Lounge-mallin varustukseen kuuluvat lisäksi muun muassa lämmitettävä tuulilasi, bluetooth, aux- ja usb-liittimet sekä kuljettajan istuimen korkeussäätö. Lounge on osoittautunut suosituimmaksi varustevaihtoehdoksi.

Koeajoautossa oli lisäksi 1 500 euron lisävarusteet: metalliväri, kattokaiteet, alumiinivanteet ja City Brake Control -turvajärjestelmä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Helppo ahtaissa paikoissa

Normaalia suurempi istuinkorkeus ja avarat sisätilat tekevät miellyttävän ensivaikutelman. Ryhdikkään ajoasennon ansiosta näkyvyys on hyvä ja kulmikkaan korin ulkomitat on helppo arvioida.

Muotoilulla ei ole pyritty sulautumaan harmaaseen massaan, vaan erottautumaan rohkeasti.

Vain 3,7 metrin pituudesta on etua ahtaissa pysäköintihalleissa.

Suorituskyky riittää normaalin liikenteen rytmissä pysymiseen ja kovempaa suorituskykyä kaipaaville on tarjolla 16 hevosvoimaa tehokkaampi moottoriversio.

Kokoisekseen Panda on erittäin tukeva ajettava. Koeajossa keskikulutus jäi 5,4 litraan, mikä ylittää poikkeuksellisen vähän valmistajan ilmoittaman keskikulutuksen.

Tavaratila yllättää

Pääntila riittää varmasti kuljettajalle ja matkustajille. Kuljettajan istuin on muotoiltu melko tasaiseksi ilman merkittävää sivuttaistukea. Vaihdekepin muotoilussa ulkonäkö on mennyt toiminnallisuuden edelle, sillä kulmikas nuppi ei oikein sovi käteen.

Neljän oven ja ison takaluukun ansiosta isojenkin tavaroiden lastaaminen on helppoa. Vaikka tavaratila on lyhyt ja korkea, mahtui kyytiin vaivatta neljän hengen viikonlopun matkatavarat. Kun takapenkit käännetään, kasvaa vakiona 225 litran tavaratila peräti 870-litraiseksi.

Uusi Panda tarjoaa paljon vastinetta hankintahinnalle. Pandan tila-automaisuuden vuoksi, voi arvioida, että Suomen automarkkinoilla ei ole samassa hintaluokassa käytännössä suoraa kilpailijaa Fiat Pandalle.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Fiat Panda 1.2 Lounge

Hinta alkaen

15 539 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 242 cm³, 4 sylinteriä, 5-v. manuaalivaihteisto, etuveto.

Teho

51 kW (69 hv), 5500 r/min

Vääntö

102 Nm (3000 r/min)

Vääntö

102 Nm (3000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

14,2 s

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 5,1 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

119 g/km

Euro NCAP

4 tähteä

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat