turvaistuin

Liikenne Uutinen 9.12.2017

Liikenneturva: lapsi tarvitsee turvaistuinta alakouluikäiseksi

Liikenneturva muistuttaa vanhempia, että lapsi tarvitsee autoillessa turvaistuinta jopa alakouluikäiseksi asti.

Aikuisten tehtävä on huolehtia autoillessa myös pienten matkustajien turvallisuudesta. Noin kolme neljästä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta vanhemmasta koki saaneensa riittävästi tietoa lasten turvallisesta kuljettamisesta autossa. Yli kaksi kolmesta oli sitä mieltä, että lapsen tulee käyttää aina turvaistuinta autoillessa.

– Aikuisten vastuulla on huolehtia lasten turvallisuudesta autossa myös lyhyillä matkoilla, mökkitienpätkillä tai puolen kilometrin päivittäisillä päiväkotietapeilla. Rutiini, jossa lapsi käyttää turvaistuinta aina, on myös lapsen kannalta selkeämpi ymmärtää ja vanhemman helpompi valvoa, Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen sanoo.

Tietoa luulon tilalle

Liikenneturvan kyselyn vastauksista selvisi, että vanhemmat kaipaisivat lisää tietoa turvaistuinten vertailukelpoisista turvallisuustesteistä, käyttöiästä ja kierrätyksestä.

– Keskustelupalstoilla, blogeissa ja kahvipöydissä liikkuu valtavasti omakohtaisia kokemuksia ja myös luuloihin perustuvia käsityksiä turvaistuimiin liittyen. Esimerkiksi parhaimmat pisteet törmäysturvallisuudessa saanut selkä menosuuntaan asennettava istuin voi tippua testin keskikastiin, jos se ei pärjää niin hyvin arvioitaessa mukavuutta tai asennuksen helppoutta, Loikkanen muistuttaa.

Pikkulapset selkä menosuuntaan

Liikenneturvan viime kesänä järjestämässä verkkokyselyssä turvallisuus nousi tärkeimmäksi tekijäksi turvaistuimen valinnassa.

– Kun lapsen matkustamista autossa mietitään, olisikin hyvä muistaa turvaistuimen valinnan lisäksi kolme pointtia. Ensimmäisenä, että lapsi kulkee selkä menosuuntaan ainakin kolmivuotiaaksi asti. Toiseksi, lapsi tarvitsee istuinta, kunnes on yli 135 cm pitkä – eli usein alaluokille asti. Ja kolmanneksi, että takapenkki on lapselle autossa se turvallisin paikka, Loikkanen kertoo.

Viisipistevyökiinnitys turvallisin

Liikenneturvan mukaan kannattaa ostaa turvaistuin niin, että auto on mukana. Silloin voi varmistaa turvaistuimen yhteensopivuuden automalliin, kiinnityksen ja oikeat säädöt.

– Viisipistevyökiinnitys on ehdottomasti turvallisin kiinnitysmuoto. Näin lapsi pysyy istuimessa paikallaan, jos auto kääntyy esimerkiksi katon kautta ympäri, Loikkanen sanoo.

Lähde ja kuva: Liikenneturva

Jaa artikkeli