Liikenne Uutinen 29.4.2015

Maksimikuorma ylittyy petollisen helposti

Kevytperävaunuilla kuljetetaan usein niin paljon tavaraa kuin kyytiin mahtuu. Usein tällaisesta kuormasta tulee laiton. Katso esimerkkikuvat suurimmista sallituista kuormista!

Kevytperävaunu on varma kevään merkki ja havaintojen perusteella sesonki on nyt kuumimmillaan. Kärryn kyydissä kaupasta kotiin tai mökille kulkevat kätevästi pihalaatat, multasäkit, lautakuorma ja paljon muuta tarpeellista. Harva tulee tavaroita noutaessaan ajatelleeksi suurimpia sallittuja kuormapainoja. Tai varsinkaan sitä kuinka helposti luvallinen painoraja ylittyy.

Tiilet-kuormattuna

Paljonko kuormaa kärryyn?

Jarruttoman kevytperävaunun suurin sallittu kokonaispaino, eli perävaunun paino ja kuorman yhteispaino on enintään 750 kiloa. Tämä ei kuitenkaantarkoita, että autolla saisi vetää tuon painoista kuormaa. Luvallisen kuorman painoa pähkäillessä kannattaa kaivaa esiin auton rekisteröintitodistus, johon on merkitty kyseiselle ajoneuvolle suurin sallittu jarruttoman perävaunun paino. Useimmissa henkilöautoissa se on selvästi vähemmän kuin 750 kiloa.

Viisi tuttua tuotetta

Autoliitto testasi millaisilla määrillä tavanomaisia perävaunulla kuljetettavia tuotteita maksimipaino saavutetaan. Koe tehtiin tiilillä, betonisilla pihalaatoilla (30 x 30 cm), kuivabetonisäkeillä, puisilla pihalaatoilla (60 x 60 cm) sekä laudoilla. Betonisten pihalaattojen sekä kuivabetonisäkkien kuormauksessa käytettiin tukena kuormalavaa, joka painoi 25 kiloa ja vähensi siten muutamalla kappaleella tuotteiden määrää.

Puiset-pihalaatat-edessä

Testiautona oli farmarimallinen etuvetoinen Skoda Octavia 1,6 litran dieselmoottorilla. Auton suurin sallittu jarruttoman perävaunun paino on 660 kiloa. Perävaununa käytettiin 260 kilon painoista kaksiakselista perävaunua. Tällä yhdistelmällä itse kuorma sai siis painaa enintään 400 kiloa.

Silmämääräisesti vajaa kuorma

Kuivabetonisäkit-kuormattuna

”On tärkeää huomioida, miten pienen määrän tavaraa perävaunulla saa laillisesti kerralla kuljettaa. Monilla tuotteilla ei saa edes vaunun pohjaa kokonaan peittoon”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

”Rautakauppojen noutopihoilta lähtee kuitenkin päivittäin valtavia ylikuormia. Ylikuorma on liikenneturvallisuusriski, sillä esimerkiksi väistössä heilahtava kärry saattaa suistaa koko yhdistelmän tieltä. Ylikuorma voi käydä myös kukkaron päälle, sillä vetoauto voi vahingoittua liian painavaa yhdistelmää siirrellessä. Esimerkiksi kytkimen hajoamisesta tulee kallis lasku.”

Suurimmat sallitut määrät tuotteita, kun perävaunuun saa kuormata 400 kg

  • Tiiliä 105 kpl
  • Betoninen pihalaatta 34 kpl
  • Kuivabetonisäkki 15 kpl
  • Puinen pihalaatta 80 kpl
  • Nelimetrinen lauta 36 kpl

Lähde ja kuvat: Autoliitto

Jaa artikkeli