Bosch secure truck parking

Liikenne Uutinen 30.10.2016

Pilottihanke Saksasta: turvallisempaa lepoa rekkakuskeille

Rekkakuskille lepopaikan etsiminen on tuttu riesa. Sopivaa paikkaa saa hakea, eivätkä kaikki tarjolla olevat paikat ole edes turvallisia. Saksalainen pilottihanke haluaa muuttaa levottoman lepohetken laadukkaaksi tauoksi.

Moottoriteiden levähdyspaikoilla näkee usein rivin vieri viereen pysäköityjä raskaan liikenteen ajoneuvoja, joiden kuljettajat viettävät pakollisia lepotaukojaan.

Suomessa ruuhkaa on vähemmän, mutta Eurooppalaisilla valtaväylillä taukopaikat ovat usein täpötäynnä. Eritoten öisin vapaista paikoista on pulaa. Lisähuolta aiheuttaa se, että kaikki levähdyspaikat ole turvallisia. Murrot ovat yleisiä, ja arvorahdin menettäminen rikollisille ei ole tavatonta.

Bosch Service Solutions kertoo kehittäneensä ongelmaan ratkaisun. Uuden Bosch Secure Truck Parking -palvelun avulla kuorma-autojen pysäköintipaikat voi varata verkossa etukäteen. Järjestelmään voidaan liittää myös yritysten moottoriteiden läheisyydessä olevia pysäköintipaikkoja. Uuden palvelun avulla reitin ja lepoaikojen suunnittelu on helpompaa. Turvalliset levähdyspaikat auttavat myös välttämään varkauksia ja antavat siten kuljettajille siivun mielenrauhaa.

Ensimmäinen pilotti käytössä

Ensimmäinen Bosch Secure Truck Parking –pilotti on otettu käyttöön Karlsruhessa Boschin tuotantolaitoksella A5-moottoritien varrella, jossa henkilöstön pysäköintialue on avattu rekkojen käyttöön öisin. Virallisesti Bosch Secure Truck Parking lanseerataan keväällä 2017, jolloin 50 kuorma-auton kuljettajaa voi hyödyntää palvelua Thiersheimin taukopaikalla Baijerissa.

– Muunnamme rekkojen levähdyspaikat verkottuneiksi palveluntarjoajiksi, ja tarjoamme kipeästi tarvittavaa reaaliaikaista tietoa vapaista paikoista, sanoo projektia Bosch Service Solutionsissa johtava Jan-Philipp Weers.

https://wbosch secure truck parking

Online-varausjärjestelmä toimii Boschin mukaan pilvipalvelussa, joka mahdollistaa muun muassa ajoneuvojen rekisterikilpien tunnistamisen videon kautta ja näiden tietojen vertailun palvelusta löytyvän varausdatan kanssa.

Valtava vaje parkkipaikoista

Boschin mukaan Saksan teillä on noin 14 000 parkkipaikan vaje, joka pakottaa raskaan kaluston kuljettajat etsimään vapaata parkkipaikkaa useammalta levähdyspaikalta. Pysäköintipaikan turha etsiminen voi johtaa lepoaikojen rikkomiseen, lisääntyneeseen polttoaineen kulutukseen ja korkeampiin hiilidioksidipäästöihin.

Boschin arvion mukaan joka yö noin 14 000 kuljettajaa jää ilman pysäköintipaikkaa. Silloin ainoa vaihtoehto on pysäköidä turvattomaan paikkaan tai poistua moottoritieltä ja etsiä pysäköintipaikka esimerkiksi teollisuusalueelta.

Vaarallisesti pysäköity kuorma-auto on osallisena noin 44 kuolemaan johtavassa onnettomuudessa vuosittain (lähde: Euroopan komissio 2013) Varkauden kohteeksi joutuu EU:n alueella vuosittain noin 90 000 kuorma-autoa. Varkaudet johtavat yli 16 miljardin euron tappioihin (TAPA EMEA 2015), ja pelkästään Saksassa vahingot nousevat 3 miljardiin euroon vuosittain.

Virtuaalinen vahti valvomaan unta

Bosch Secure Truck Parking tähtää ratkaisuntarjoajaksi sekä pysäköintipaikkojen vähyyteen että rahdin turvallisuuteen. Varausalusta tuottaa reaaliaikaista tietoa vapaista parkkipaikoista. Kuljetusyritykset ja kuljettajat voivat varata levähdyspaikan joko etukäteen tai matkan varrelta. Sekä sovelluksen että verkkosivun kautta käytettävissä oleva järjestelmä on verrattavissa hotellien varausjärjestelmiin. Maksu veloitetaan verkossa automaattisesti kuljetusliikkeeltä.

Bosch secure truck parking

Järjestelmä tekee pysäköinnistä myös turvallisempaa niin kuljettajalle kuin rahdillekin. Parkkipaikat varustetaan Boschin turvatekniikalla ja videovalvonnalla. Käytössä on myös Bosch Security Control Center virtuaalisine vartijoineen.

Lähde ja kuvitus: Bosch

Jaa artikkeli