Liikenne | Uutinen | 9.8.2020

Sanomalehti Uuden Suomen kuvia 50- ja 60-luvuilta: Tee aikamatka Helsinkiin

Suomen valokuvataiteen museo on julkaissut runsaasti Sanomalehti Uuden Suomen kuvia 50- ja 60-luvuilta, joten keräsimme niistä joitakin Helsingissä otettuja. Tuon ajan autoja tuntevalle tämä toimii tunnistustehtävänäkin.

Jaa artikkeli

Suomen valokuvataiteen museo on digitoinut runsaasti Sanomalehti Uuden Suomen kuvia 50- ja 60-luvuilta ja kuvat ovat nähtävillä Kuvia kaikille -sivustolla. Alma Media on lahoittanut Suomen valokuvataiteen museolle Uuden Suomen uskomattoman noin 2,5 miljoonan kuvan negatiiviarkiston, jota on mahdollisuuksien mukaan luetteloitu ja digitoitu Suomen Kulttuurirahaston tuella Uuden Suomen kuvat käyttöön -hankkeessa. Nyt pieni osa näistä 2,5 miljoonasta kuvasta on nähtävillä Kuvia kaikille -sivustolla, jonka kuvat osuvat 1950-luvun ja vuoden 1963 välille.

Valokuva-alan järjestöjen aloitteesta suomalaista valokuvaa vaalimaan perustettu Suomen valokuvataiteen museo on jo yli 50-vuotias. Museon valokuvakokoelmiin kuuluu noin 3,7 miljoonaa kuvaa ja ne muodostuvat sekä valokuvaajien valikoiduista teoksista että laajoista valokuva-arkistoista.

Esittelemme ohessa muutamia kuvia sanomalehti Uuden Suomen kokoelmasta 1950- ja 1960-luvuilta Suomen pääkaupungista Helsingistä – mukana on myös Presidentti Urho Kekkonen. Vaikka Uuden Suomen valokuvaajat tunnetaan, arkistotietoihin ei tuolloin aina merkitty kuvaajaa. Tiedot kuvista pohjautuvat alkuperäisissä negatiivipusseissa olleisiin tietoihin ja Uusi Suomi -lehdessä julkaistuihin kuvateksteihin.

Sanomalehti Uuden Suomen kuvia 50- ja 60-luvuilta

Uuden Suomen Kokoelma – kuvaaja: tuntematon 1950

Kuva: Tuntematon/Journalistinen kuva-arkisto/Alma Media/Uuden Suomen kokoelma

Kuvassa nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja A. Salokangas antaa onnenpotkun Milanon EM-kilpailuihin lähtevälle nyrkkeilijä Pentti Hämäläiselle. Pentti Hämäläinen osallistui kisoihin ainoana suomalaisena nyrkkeilijänä. Kuva on otettu Helsingissä 12.5.1951 juuri ennen kyseisiä kilpailuja, jotka käytiin 14.-19. toukokuuta.

Uuden Suomen Kokoelma – kuvaaja: tuntematon 1950

Kuva: Tuntematon/Journalistinen kuva-arkisto/Alma Media/Uuden Suomen kokoelma

Coca-Cola tuli tunnetuksi Suomessa olympialaisten aikaan vuonna 1952. Tämä kuva on viitisen vuotta myöhemmin Helsingissä 15. heinäkuuta 1957. Kuvassa puretaan Coca-Colan kuljettamiseen suunnitellun kuorma-auton lastia, mutta mikä auto kyseessä mahtaa olla.

Uuden Suomen Kokoelma – kuvaaja: Eero Markkula 1950

Kuva: Eero Markkula/Journalistinen kuva-arkisto/Alma Media/Uuden Suomen kokoelma

Jos taksialan sääntelyn höllentäminen on aiheuttanut jälkipyykkiä, niin ennen oli kaikki tietenkin paremmin. Vuoden 1957 elokuussa ruotsalaisen teatterin tolpalla otettiin kuitenkin jo rennosti ja ehkä alamäki alkoikin tässä vaiheessa. Taksinkuljettajan virka-asusta oli nimittäin lupa riisua takki ja lakki helteellä.

 

Helsinki – Uuden Suomen Kokoelma – kuvaaja: NS 1950

Kuva: NS/Journalistinen kuva-arkisto/Alma Media/Uuden Suomen kokoelma

Ennen juhannusruuhkaan saattoi törmätä Helsingin linja-autoasemalla, joka sijaitsi vuonna 1958 lasipalatsin takana yhä kuvasta tunnistettavassa paikassa. Pääkaupunki hiljeni juhannukseen jo tuolloin ihmisten suunnatessa muualle. Kuva on otettu 20.6.1958.

Uuden Suomen Kokoelma – kuvaaja: Martti Brandt 1950

Kuva: Martti Brandt/Journalistinen kuva-arkisto/Alma Media/Uuden Suomen kokoelma

Kuvassa keskusrikospoliisiosaston liikennepoliisiryhmän konstaapeli Erkki Jylhä ohjaa ruuhka-ajan liikennettä Mannerheimintien, Esplanadin ja Lönnrotinkadun risteyksessä. Tapahtumahetkenä on 28. tammikuuta vuonna 1959.

Helsinki – Uuden Suomen Kokoelma – kuvaaja: Martti Brandt 1960

Kuva: Martti Brandt/Journalistinen kuva-arkisto/Alma Media/Uuden Suomen kokoelma

Kuvan auton tunnistaminen on haastava tehtävä taitavallekin, mutta sen takana näkyy Mannerheimintien ja Pohjois-Esplanadin risteys eli niin sanottu Wulffin kulma. Kuvan ottohetkellä 10.10.1960 sää on ollut syksyisen sateinen.

Uuden Suomen Kokoelma – kuvaaja: Mauri Vuorinen 1950

Kuva: Mauri Vuorinen/Journalistinen kuva-arkisto/Alma Media/Uuden Suomen kokoelma

Presidentti Urho Kekkonen oli toukokuussa 1961 valtiovierailulla Englannissa. Hän sai vierailullaan lahjaksi rouva Sylvi Kekkosen käyttöön tarkoitetun Mini-Minor-auton. Morris-tehtaan Suomen edustaja, johtaja Raoul Falin esitteli autoa Tamminiemen pihamaalla presidentti ja rouva Kekkoselle 15.6.1961.

Uuden Suomen Kokoelma – kuvaaja: tuntematon 1950

Kuva: Tuntematon/Journalistinen kuva-arkisto/Alma Media/Uuden Suomen kokoelma

Aleksanterinkadun jouluvalojen historia juontaa juurensa yli 70-vuoden päähän. Kuvassa on liikennepoliisi lumipyryn keskellä Helsingin keskustassa 29. joulukuuta 1961.

Lähde ja kuvat: Suomen valokuvataiteen museo, jutun otsikkokuva: Urpo Rouhiainen/Journalistinen kuva-arkisto/Alma Media/Uuden Suomen kokoelma

Jaa artikkeli

Keskustelu