Koeajopäivä 2017

Liikenne Uutinen 2.6.2017

SMOTO testasi: Moottoripyörä ja mopo nopeimmat kaupunkiliikenteessä

Suomen Motoristien suorittama Mobility Test kertoo, että liikenteen sujuvuus paranee motoroituja kaksipyöräisiä ajoneuvoja käytettäessä.

Kesäkuun ensimmäisenä perjantaina vietettävän Prätkällä Töihin -päivän teemana on kaupunkiliikkuminen. Siihen liittyen Suomen Motoristit ry (SMOTO) suoritti Helsingissä Mobility Test -kokeen, jossa ajettiin 12 kilometrin reitti työmatkaliikenteessä. Vertailuajoneuvoina olivat henkilöauto, sähkömoottoripyörä, moottoripyörä, moposkootteri, sähköpolkupyörä ja linja-auto, joilla kaikilla ajettiin sama reitti samana ajankohtana. Reitti kulki Helsingin alueella Konalasta Kampin linja-autoaseman läheisyyteen. Testi suoritettiin tiistaina alkaen klo 7.30 aamulla, jolloin työmatkaliikenne on vilkkaimmillaan.

Testin suorittivat nopeimmin sähkömoottoripyörä ja mopo. Ne käyttivät matkaan aikaa 28 minuuttia. Henkilöautolta kului samaan matkaan 34 minuuttia ja linja-autolta 40 minuuttia.

Ajokauden aikana mopon tai moottoripyörän käyttö säästää työpäivässä useita kymmeniä minuutteja autoon verrattuna. Lisäksi liikenteen kokonaispäästöt pienenevät radikaalisti, muistuttaa SMOTOn puheenjohtaja Marja Kuosmanen.

Koeajopäivä 2017

 

Ero korostuu moottoripyörän hyväksi sitä enemmän, mitä pidemmästä kaupunkiin sisääntulomatkasta on kysymys. Mobility Testin reitti laadittiin siten, että se oli mahdollisimman tasapuolinen kaikille liikennemuodoille. Kaikki ajoneuvot myös noudattivat nopeusrajoituksia.

Testin tulosten perusteella Suomen Motoristit ry ehdottaa, että bussikaistojen käyttö sallitaan jatkossa myös moottoripyörille mopojen ja polkupyörien lisäksi koko kaupunkiliikenteen paremman sujuvuuden nimissä.
Tarvitaan lisää parkkipaikkoja kaksipyöräisille ja mahdollisuus muuta liikennettä tai jalankulkua häiritsemättä pysäköidä moottoripyörät jalkakäytävälle. Ruuhkien pienentämiseksi ja liikenteen sujuvoittamiseksi sekä kaksipyöräisten määrän kasvattamiseksi voitaisiin moottoripyörien verotusta keventää sekä rakentaa niille omat sisääntuloväylät kaupunkien sisääntuloihin, muistuttaa Kuosmanen.

Helsinki Mobility Testissä moottoripyörä, mopo sekä sähköpolkupyörä ovat järkeviä ja nopeita liikkumismuotoja kaupunkialueilla. Mopon sekä sähköpolkupyörän etuna on mahdollisuus käyttää ajaessa bussikaistaa, mikä nopeutti liikkumista huomattavasti.
– Moottoripyöräily on ratkaisu eikä ongelma, toteaa Marja Kuosmanen lopuksi.

Lähde: SMOTO Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Antti Hentinen

Jaa artikkeli