Vertaisvakuutus Fair

Liikenne Uutinen 7.12.2016

Suomi avaa vakuutuspelin – lisäturvaa autolle vertaisvakuutuksesta?

Mobiilisovellus Fair lupaa korvata sen, mitä tavallinen vakuutus ei korvaa, kuten pienemmät vahingot ja omavastuut.

Suomalainen startup-yritys Fair ja Sonera esittelivät teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa maailman ensimmäisen vertaisvakuutuksen.

– Fair on maailman ensimmäinen jakamistalouteen perustuva vertaisvakuuttamisen palvelu. Se on halvempi, nopeampi, reilumpi ja yhteisöllisempi kuin perinteiset vakuutukset, kuvailee Fairin toimitusjohtaja Johannes Hirvaskoski.

Uusi palvelu tähtää vakuutusalan Uberiksi. Suomen jälkeen se lanseerataan Irlannissa. Ensi vuoden alkupuolella vuorossa ovat Fairin mukaan muut englanninkieliset maat.

– Vakuutustoiminta on uusi kasvualueemme, jonne laajennumme sekä omien vakuutustuotteiden että Fairin kautta, sanoo Soneran toimitusjohtaja Valdur Laid.

Reilua vai ei? – ryhmä päättää korvauksesta

Fair-mobiilisovelluksessa käyttäjä liittyy valitsemiinsa ryhmiin kuten huono onni, mobiililaitteet, urheiluvälineet tai autot.

Ryhmissä voi hakea korvausta sellaisista pienemmistä vahingoista, joita perinteiset vakuutusyhtiöt eivät korvaa.

Huono onni -ryhmässä korvausta voi hakea vaikkapa pieleen menneestä lomamatkasta tai eroon päättyneestä parisuhteesta.

– Kun vahinko on tapahtunut, ryhmän jäsen ilmoittaa ryhmässä vahingosta ja muut ryhmän jäsenet päättävät korvataanko se. Äänestäminen tapahtuu arpomalla yhdeksän ryhmän jäsentä vastaamaan, onko korvauksen saaminen reilua vai ei. Päätöksen saa tyypillisesti jo minuuteissa, kun perinteisillä vakuutusyhtiöillä käsittely kestää huomattavasti kauemmin, Hirvaskoski kuvailee palvelun logiikkaa.

Korvaukset maksetaan kuukausimaksuista

Vahingosta maksettava enimmäiskorvaus on Fairin mukaan ryhmäkohtainen. Korkein korvaussumma on ainakin aluksi muutaman sadan euron suuruinen.

Esimerkiksi autot-ryhmässä korkein korvaussumma on palvelun verkkosivujen mukaan 300 euroa, jolla voi kattaa oman vakuutuksen omavastuuosuuden.

Hyvitys kerätään veloittamalla ryhmän jäseniltä kuukausimaksu. Kullakin ryhmällä on oma kuukausimaksunsa, joka ainakin palvelun käynnistysvaiheessa 70 sentistä 1,90 euroon. Kuukausimaksua ei peritä, jos korvattavia vahinkoja ei satu.

Maksuvuoro osuu kohdalle uudelleen vasta sitten, kun kaikilta käyttäjiltä on ensin peritty kuukausimaksu. Ja maksettavaa kertyy Soneran mukaan vain niistä ryhmistä, joihin itse päättää liittyä.

Uusia ryhmiä perustetaan käyttäjien toiveiden ja tarpeiden perusteella.

Ensi vaiheessa palvelu on saatavilla vain iPhone-sovelluksena, mutta alkuvuodesta 2017 sovelluksen luvataan olevan ladattavissa myös Android-puhelimiin.

Lähde ja kuvitus: Fair Vertaisturva Oy

Jaa artikkeli