Mercedes-Benz SLK 250 Class Convertible

Liikenne Uutinen 4.12.2017

TÜV 2018 -katsastusraportti: Saksa nousee, Toyota heikkenee

Yli 8,8 miljoonaa saksalaiskatsastusta paljastavat laatueroja eri automallien ja vuosimallien välillä.

Saksalaiset ja eurooppalaiset autot ovat kohentaneet laatuaan, paljastuu tuoreesta ja kattavasta saksalaisesta TÜV-katsastusraportista. Vastaavasti japanilaisten autojen laadun totuttu ylivoima osoittaa hiipumisen merkkejä.

Raportti pohjaa yli 8,8 miljoonaan määräaikaiskatsastukseen Saksassa, ja siinä on mukana kaikkiaan 225 automallia. Aivan valtaosa niistä on myynnissä myös Suomessa, joten eri automallien vikaherkkyydestä ja laadusta kertovat katsastustulokset palvelevat myös suomalaisia autoilijoita ja autonostajia.

Saksalaiset merkit vahvoilla

Ainoastaan yksi japanilaismerkki (Mazda 2) sijoittui kattavassa TÜV-katsastusraportissa kymmenen kärkeen nuorimmassa 2–3-vuotiaiden autojen ikäryhmässä. Saksalaiset nappasivat useimmat kymmenen kärjessä -sijoitukset. Volvo V40 sijoittui jaetulle 8. sijalle.

Tässä ryhmässä hänniltä löytyvät Kia Sportage (vikaprosentti 12,6), Fiat Punto (12,3) ja Dacia Logan (12,3).

Dacia Logan MCV

Dacia Logan MCV

Mazda pitää mainetta yllä

Mazda pitää japanilaisten luotettavuusmainetta yllä eri ikäryhmissä: Mazdalla on 10 kärjessä sijoituksia nuorimman 2–3-vuotiaiden ikäryhmän lisäksi myös 4–5-vuotiaiden, 6–7-vuotiaiden sekä 10–11-vuotiaiden ryhmissä.

Toyota porskuttaa edelleen kahdessa vanhimmissa ikäryhmissä hyvillä tuloksilla, mutta kolmessa nuorimmassa ikäryhmässä Toyota on pudonnut 10 kärjestä -listoilta.

Mersu esiintyy edukseen

Nuorimmassa 2–3-vuotiaiden autojen ryhmässä kymmenen parhaan joukossa on neljä Mercedes-Benz -mallia.

Mercedes-Benz SLK on koko tilaston paras, vain kaksi isoa vikaa sataa autoa kohti (vikaprosentti 2,0).

Volkswagen Golf Sportsvan nousi toiseksi, kolmossija jaettiin Mercedes-Benzin B-sarjan tila-auton ja GLK-katumaasturin kesken.

Kuusi kokoluokkaa

TÜVin raportissa 2–3-vuotiaiden parhaat autot luokitellaan myös kuudessa tärkeässä kokoluokassa.

Luokkavoittajat

Luokka

Malli

Vika-
prosentti

Pikkuautot (A-segmentti) Opel Adam 3,8
Pikkuautot (B-segmentti) Mazda 2 2,7
Pienempi keskiluokka Mercedes-Benz A-sarja 3,3
Isompi keskiluokka Volvo V40 3,0
Tila-autot Volkswagen Golf Sportsvan 2,5
Katumaasturit (SUV) Mercedes-Benz GLK 2,6
Koko tilaston paras Mercedes-Benz SLK (avoauto) 2,0 

Muiden ikäryhmien parhaat ja huonoimmat:

  • 4–5-vuotiaiden paras on Mercedes-Benz B-sarja (vikaprosentti 3,9) ja huonoimmat Dacia Logan ja Peugeot 206 tasatuloksella (vikaprosentti 20,6).
  • 6–7-vuotiaiden paras on Porsche 911 (6,5) ja huonoin Chevrolet Aveo (29,3).
  • 8–9-vuotiaiden paras on Porsche 911 (10,6)  ja huonoin Chevrolet Matiz (35,3).
  • 10–11-vuotiaiden paras on Porsche 911 (12,2) ja huonoimmat Ford Ka ja Ford Galaxy tasatuloksella (36,9).

Viisi ikäryhmää autoja

Katsastusraportin tulokset on esitetty viidessä eri ikäryhmässä aina 10–11-vuotta vanhoihin autoihin asti.

Eri automallien keskinäinen tuloslista on koottu katsastuksessa havaittujen isojen vikojen perusteella. Isot viat aiheuttavat hylkäyksen katsastuksessa ja auto on tuotava jälkitarkastukseen.

Arvostettu ja armoton

TÜV-raportti on tilastollisesti erittäin luotettava ja arvostetuin eurooppalainen vikaraportti. Tiedot pohjautuvat yli 8,8 miljoonaan määräaikaiskatsastukseen aikavälillä heinäkuu 2016 – kesäkuu 2017.

Mukana raportissa ovat vain sellaiset automallit, joista on saatavana vähintään tuhannen katsastuksen tiedot kussakin ikäryhmässä. Tästä syystä joitakin suomalaisia kiinnostavia automalleja puuttuu kuten esimerkiksi Volvo S80 ja Peugeot 508.

Isot viat vaikuttavat

Automallit ovat paremmuusjärjestyksessä katsastuksessa hylkäykseen johtavien isojen vikojen perusteella. TÜV raportoi katsastuksen tärkeimmistä tarkistettavista kohteista, joita ovat korirakenne ja alusta, jarrut, pyöräntuenta, ohjauslaitteet, valot ja ympäristö (pakoputkisto, pakokaasupäästöt ja öljyvuodot).

TÜV-insinöörit raportoivat, että erityisen usein vakavia puutteita ja vikoja löytyy seuraavissa kohteissa: Takavalot rikki, moottorista ja voimansiirrosta tihkuu öljyä, pyöräntuennan jouset ja iskunvaimentimet ovat vialliset ja jarrulevyt ovat lähes loppuun kuluneet. Nämä viat heikentävät liikenneturvallisuutta tai aiheuttavat ongelmia ympäristölle.

Erityisesti nyt talvella pimeään vuodenaikaan kehnojen valojen ja heikkotehoisten jarrujen yhdistelmä lisää onnettomuuden vaaraa.

Ajomäärät tärkeä tieto

TÜV-katsastusraportin suuri ansio on se, että tuloslistassa on mainittu automallien keskimääräiset mittarilukemat kussakin ikäryhmässä. Se auttaa suhteuttamaan vikojen määrän mallin ajomäärään.

Ajomäärät vaihtelevat suuresti paitsi malleittain, myös kokoluokittain.

Pikkuautoilla ajetaan vähän, samoin avo- ja urheiluautoilla. Parhaat pikkuautot ovat vähävikaisia (esimerkiksi Mazda 2), mutta heikoimmat pikkuautot (esimerkiksi Chevrolet Aveo) ovat ikääntyessään sangen runsasvikaisia niiden vaatimattomaan ajokilometrimäärään verrattuna.

Ison keskiluokan autoilla (esim. Volkswagen Passat) ajetaan paljon, samoin isoilla autoilla (esim. Audi A6, Mercedes-Benz E-sarja ja Volvo V70).

Myös isoilla tila-autoilla (esim. Ford Galaxy) ja kookkailla katumaastureilla (esimerkiksi Mercedes-Benz ML) ajetaan runsaasti, mikä lisää vikojen mahdollisuutta.

Ilmoitettu mittarilukema antaa mahdollisuuden verrata vikamäärää ajomäärään.

Järkyttävän suuria laatueroja eri automallien ja vuosimallien välillä

TÜVin kokoama automallien kymmenen kärjessä ja kymmenen hännillä -lista erottaa jyvät akanoista.

Tuloslista sisältää viisi ikäryhmää. Jaossa on 52 kymmenen kärjessä -sijaa ja 51 kymmenen hännillä-sijaa kun kaikki viisi ikäryhmää ovat mukana. Määrä ylittää 50:n rajan, koska jossakin ikäryhmässä oli sijoituksia tasapistein.

Kärjessä valtikka vaihtui jo viime vuoden TÜV-raportissa. Pitkäaikainen ykkönen Toyota menetti kärkitilan mersulle. Mersu uudisti ykköstilansa myös tänä vuonna – tiukassa tuntumassa Audi, joka ohitti Toyotan.

TOP 10 -sijoitukset, parhaat merkit:

Mersulla on eniten 10 kärjessä -sijoituksia, 10 kappaletta. Audi ohitti Toyotan ja otti hopeaa (9 TOP 10 sijoitusta). Toyota on kolmantena (7). Porsche ja Volkswagen jakavat neljännen tilan (5). Seuraavina ovat Ford ja Mazda (4), Opel (2), BMW, Honda, Kia, Seat, Suzuki ja Volvo (1).

FLOP 10 -sijoitukset, heikoimmat merkit:

10 hännillä -sijoituksia keräsi eniten Dacia (11 kappaletta), Renault oli toiseksi kehnoin (9) ja Fiat kolmanneksi huonoin (7). Chevrolet ja Ford jakoivat neljännen sijan (5). Seuraavina Citroën, Kia, Peugeot ja Volkswagen (3), Hyundai ja Seat (1).

Muutama automerkki löytyy parhaimpien ja heikoimpien joukosta. Tällaisia ovat Ford, Kia, Seat ja Volkswagen. Laatu on heitellyt saman merkin eri mallien ja vuosimallien välillä.

Autojen keski-ikä noussut

Henkilöautojen keski-ikä Saksassa on noussut nopeasti, kuudessa vuodessa 8,1:stä 9,3 vuoteen.

Mielenkiintoista on, että vuonna 1960 keski-ikä oli vain 3,7 vuotta ja vuonna 2000 6,9 vuotta.

Saksassa henkilöautojen keski-iän nousu 9,3 vuoteen ja puutteet auton hoidossa näkyvät korkeina hylkäysmäärinä. TÜV-määräaikaiskatsastusten hylkäysprosentti on keskimäärin 19,9. Lisäksi 0,1 prosenttia autoista laitetaan heti ajokieltoon.

Hylkäysmäärät kasvavat nopeasti auton ikääntyessä: 2–3-vuotiaista hylätään keskimäärin vain 5,8 prosenttia, mutta 10–11-vuotiaista keskimäärin 26,5 prosenttia.

Peugeot 206

Peugeot 206

Laatuerot näkyvät nuorimmissa

Automallien laatuerot näkyvät selvimmin nuorimmassa ikäryhmässä. Pääosa kilometreistä tai jopa kaikki on ajettu takuuaikana – takuun pituudesta riippuen.

Vanhemmissa ikäryhmissä auton kuntoon vaikuttavat automallin laadun ohella lisäksi käyttäjän huolellisuus, määräaikaishuoltojen teettäminen, vikojen korjauttaminen, ajo-olosuhteet, ajotapa, kuormitus sekä erot eri mallien ajomäärissä.

Kalliita urheilu- ja edustusautoja huolletaan ja puunataan huolellisemmin kuin halpoja pikkuautoja.

Huolloista tinkiminen kostautuu

Etenkin lama-aikoina osa autonkäyttäjistä tinkii määräaikaishuolloista: vaihdatetaan vain öljyt ja suodatin. Silloin esimerkiksi alustan, pyöräntuennan, ohjauslaitteiden, jarrujen ja pakoputkiston kunto jää tarkistamatta. Ajan mittaan tämä huolimattomuus voi aiheuttaa merkittäviä vikoja, mikä merkitsee vaaraa liikenneturvallisuudelle ja haittaa ympäristölle.

Myös firmojen työkäytössä olevien ”yhteiskäyttöautojen” kunnossa ja huolenpidossa voi olla suuria eroja:. Toiset yritykset motivoivat käyttäjää pitämään auto kunnossa. Firmat satsaavat autojen kuntoon ja huolenpitoon, mitä myös valvotaan tehokkaasti. Toisissa yrityksissä valvonta voi olla täysin retuperällä ja ajan mittaan autojen kunto repsahtaa ja niissä voi olla merkittäviä vikoja.

Hylkäystilastojen mukaan viidennes Saksan 46 miljoonasta henkilöautosta on heikossa kunnossa: Se merkitsee jopa 9,2 miljoonaa huonokuntoista henkilöautoa Saksan rekisterissä ja liikenteessä.

Määräaikaiskatsastus on välttämätön, jotta huonokuntoiset autot saadaan korjattua tai pois liikenteestä.  Puolueeton määräaikaiskatsastus on merkittävää liikenneturvallisuustyötä. Huonoja ja keliin sopimattomia renkaita lukuun ottamatta teknisten vikojen osuus onnettomuuksien syynä on hyvin vähäinen – kiitos määräaikaiskatsastuksen.

Katsastuksessa havaitut viat ovat erilaisia kuin tielle pysäyttävät tekniset viat. Joka kolmas automatkan keskeytyminen johtuu akkuongelmasta, paljastuu saksalaisen autoilijajärjestö ADACin kattavasta tiepalveluraportista. Akku- ja sähkölaiteviat muodostavat yli puolet auton tielle jättävistä teknisistä vioista.

Erilaisia tilastoja – erilaisia vikoja

Pelkkä katsastustilasto ei kerro koko totuutta autojen laatueroista.

Katsastustilasto ei kerro kaikenlaisista autojen vioista. Määräaikaiskatsastuksessa havaitut viat ovat erilaisia kuin esimerkiksi tielle pysäyttävät tekniset viat.

Kattava katsastusraportti antaa kuitenkin selkeän kuvan monista auton turvallisuuteen ja ympäristöön vaikuttavista vioista esimerkiksi jarruissa, pyöräntuennassa, ohjauslaitteissa ja pakokaasujen puhdistusjärjestelmässä.

Kilometrien karttuessa ja auton ikääntyessä auton hoidolla, määräaikaishuolloilla, vikojen korjauttamisella, ajo-olosuhteilla, kuormituksella ja ajotavalla on ratkaiseva merkitys auton tekniseen kuntoon – automallin laadun ohella.

2–3 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 5,8 prosenttia *
Sija Malli Keskimääräinen
ajomäärä (km)
Isojen vikojen
osuus (%)
1. Mercedes-Benz SLK 30 000 2,0
2. Volkswagen Golf Sportsvan 31 000 2,5
3. Mercedes-Benz B-sarja 40 000 2,6
3. Mercedes-Benz GLK 52 000 2,6
5. Mazda 2 28 000 2,7
6. Mercedes-Benz ML 62 000 2,8
6. Opel Mokka 35 000 2,8
8. Audi A1 35 000 3,0
8. Audi Q3 46 000 3,0
8. Audi Q5 63 000 3,0
8. Porsche 911 30 000 3,0
8. Volvo V40 50 000 3,0
13. BMW X1 45 000 3,3
13. Mercedes-Benz A-sarja 40 000 3,3
15. Mercedes-Benz C-sarja 55 000 3,4
16. Audi A6 / A7 79 000 3,5
16. Mercedes-Benz E-sarja Coupé 40 000 3,5
16. Renault Captur 33 000 3,5
16. Toyota RAV4 43 000 3,5
20. Toyota Yaris 32 000 3,6
21. Audi A4 / A5 71 000 3,7
21. Mitsubishi ASX 43 000 3,7
23. Audi TT 35 000 3,8
23. Honda CR-V 43 000 3,8
23. Opel Adam 29 000 3,8
23. Suzuki SX4 36 000 3,8
23. Toyota Verso 39 000 3,8
28. Nissan Note 34 000 4,0
28. Opel Meriva 30 000 4,0
28. Peugeot 208 32 000 4,0
28. Volkswagen Beetle 33 000 4,0
32. Audi A3 49 000 4,1
32. Mercedes-Benz E-sarja 82 000 4,1
32. Smart Fortwo 25 000 4,1
35. Mazda 6 51 000 4,2
35. Mazda CX-5 47 000 4,2
37. Honda Jazz 30 000 4,3
37. Mini Countryman 37 000 4,3
37. Renault Scénic 42 000 4,3
37. Volvo XC60 63 000 4,3
41. Peugeot 2008 35 000 4,4
41. Toyota Auris 38 000 4,4
41. Volkswagen Tiguan 46 000 4,4
44. Opel Astra 49 000 4,6
45. Mazda 3 37 000 4,7
46. BMW 1-sarja 44 000 4,8
46. Mini 34 000 4,8
46. Seat Mii 34 000 4,8
46. Seat Altea 42 000 4,8
46. Toyota Avensis 51 000 4,8
46. Volkswagen Polo 36 000 4,8
52. Mitsubishi Outlander 51 000 4,9
52. Suzuki Swift 34 000 4,9
52. Volkswagen Up 32 000 4,9
55. BMW X3 55 000 5,0
55. Volvo S60 / V60 61 000 5,0
57. Ford Kuga 48 000 5,1
57. Hyundai i30 42 000 5,1
57. Hyundai ix20 30 000 5,1
57. Kia Picanto 28 000 5,1
57. Mazda 5 41 000 5,1
57. Toyota Yaris Hybrid 31 000 5,1
63. Opel Zafira 55 000 5,2
64. Ford Fiesta 35 000 5,3
64. Kia Rio 34 000 5,3
64. Peugeot 308 44 000 5,3
64. Škoda Yeti 43 000 5,3
64. Volkswagen Golf 49 000 5,3
69. Volvo V70 67 000 5,4
70. Ford C-Max 44 000 5,5
70. Kia Venga 31 000 5,5
72. Volkswagen Touareg 63 000 5,6
73. Nissan Micra 28 000 5,7
73. Nissan Qashqai 44 000 5,7
73. Renault Clio 37 000 5,7
76. Ford Focus 51 000 5,8
76. Škoda Fabia 37 000 5,8
76. Škoda Roomster 40 000 5,8
Keskiarvo    5,8
79. Honda Civic 38 000 5,9
80. BMW 3-sarja / 4-sarja 64 000 6,0
80. Nissan Juke 37 000 6,0
80. Opel Corsa 34 000 6,0
80. Seat Leon 48 000 6,0
80. Toyota Aygo 32 000 6,0
85. Renault Twingo 31 000 6,1
85. Renault Mégane 49 000 6,1
85. Škoda Superb 76 000 6,1
88. Ford B-Max 30 000 6,2
88. Opel Insignia 66 000 6,2
90. Citroën C4 45 000 6,3
90. Hyundai ix35 41 000 6,3
92. Citroën C3 35 000 6,4
93. Volkswagen Passat 82 000 6,5
94. Hyundai i10 28 000 6,6
94. Seat Ibiza 39 000 6,6
94. Škoda Citigo 35 000 6,6
97. Citroën C1 31 000 6,7
97. Citroën C3 Picasso 37 000 6,7
97. Citroën C4 Picasso 57 000 6,7
97. Škoda Rapid 40 000 6,7
97. Škoda Octavia 67 000 6,7
97. Volkswagen Touran 64 000 6,7
103. Seat Alhambra 59 000 6,8
103. Suzuki Grand Vitara 42 000 6,8
105. BMW X5 / X6 66 000 6,9
105. Volkswagen Caddy 56 000 6,9
107. Kia Cee’d 42 000 7,1
108. Citroën Berlingo 50 000 7,2
109. Volkswagen Scirocco 40 000 7,4
110. Volkswagen Sharan 67 000 7,5
111. Suzuki Jimny 28 000 7,6
112. BMW 5-sarja 72 000 7,7
112. Volkswagen CC 63 000 7,7
114. Ford S-Max 74 000 7,8
115. Chevrolet Spark 29 000 7,9
116. Renault Kangoo 47 000 8,2
117. Fiat Panda 33 000 8,3
117. Ford Mondeo 74 000 8,3
119. Ford Galaxy 64 000 8,4
120. Hyundai i20 33 000 8,7
121. Dacia Duster 49 000 8,9
122. Dacia Sandero 37 000 9,6
123. Ford Ka 33 000 10,1
124. Fiat 500 27 000 11,2
125. Dacia Logan 50 000 12,2
126. Fiat Punto 33 000 12,3
127. Kia Sportage 42 000 12,6

4–5 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 10,4 prosenttia *
Sija Malli Keskimääräinen
ajomäärä (km)
Isojen vikojen
osuus (%)
1. Mercedes-Benz B-sarja 59 000 3,9
2. Porsche 911 41 000 4,5
3. Mazda CX-5 62 000 4,6
4. Audi Q5 85 000 4,8
5. Mercedes-Benz SLK 44 000 4,9
5. Seat Mii 43 000 4,9
7. Audi TT 56 000 5,2
8. Mercedes-Benz GLK 77 000 5,6
9. Opel Agila 37 000 5,7
10. Mercedes-Benz ML 87 000 5,8
11. Audi A6 / A7 104 000 5,9
12. Škoda Citigo 45 000 6,0
13. Volkswagen Up 47 000 6,1
13. Volkswagen Touareg 94 000 6,1
15. Mercedes-Benz E-sarja Coupé 62 000 6,2
16. Mazda 2 48 000 6,3
17. BMW X1 69 000 6,4
17. Mazda 3 58 000 6,4
19. Audi A1 58 000 6,5
19. Toyota Yaris 49 000 6,5
21. Audi Q3 68 000 6,7
21. Toyota Avensis 76 000 6,7
21. Volkswagen Golf Plus 54 000 6,7
24. Audi A4 / A5 95 000 6,9
24. BMW 3-sarja / 4-sarja 73 000 6,9
24. Mini Countryman 63 000 6,9
27. Mini 52 000 7,0
28. Opel Meriva 55 000 7,1
29. Ford Kuga 75 000 7,2
29. Volvo XC60 92 000 7,2
31. Audi A3 74 000 7,3
31. Mercedes-Benz C-sarja 81 000 7,3
33. Volkswagen Beetle 49 000 7,5
34. Mitsubishi Colt 51 000 7,6
35. Toyota Verso 60 000 7,8
36. Volkswagen Eos 57 000 7,9
37. Honda Jazz 50 000 8,0
37. Toyota RAV4 66 000 8,0
39. BMW X3 / X4 79 000 8,1
40. Mitsubishi ASX 72 000 8,2
40. Opel Astra 75 000 8,2
42. Hyundai ix20 50 000 8,3
42. Toyota Auris 57 000 8,3
44. Ford C-Max 70 000 8,4
44. Kia Venga 51 000 8,4
44. Suzuki Swift 55 000 8,4
47. Honda CR-V 67 000 8,5
47. Škoda Yeti 68 000 8,5
47. Smart Fortwo 46 000 8,5
47. Volkswagen Polo 57 000 8,5
47. Volkswagen Golf 75 000 8,5
52. Mercedes-Benz E-sarja 114 000 8,7
52. Suzuki SX4 56 000 8,7
54. Škoda Superb 104 000 8,9
55. Volvo S40 / V50 88 000 9,0
56. Honda Civic 58 000 9,1
56. Mazda 5 66 000 9,1
58. Ford Focus 76 000 9,3
58. Seat Altea 72 000 9,3
60. Ford Fiesta 56 000 9,4
60. Volvo S60 / V60 90 000 9,4
62. Nissan Juke 59 000 9,5
63. Kia Rio 60 000 9,6
64. BMW 1-sarja 67 000 9,7
64. Ford Fusion 47 000 9,7
64. Mazda 6 76 000 9,7
67. BMW X5 / X6 98 000 9,8
68. Fiat Panda 43 000 9,9
68. Opel Insignia 95 000 9,9
68. Škoda Roomster 65 000 9,9
71. Škoda Fabia 62 000 10,0
72. Suzuki Grand Vitara 65 000 10,1
73. Hyundai i10 44 000 10,2
73. Seat Ibiza 63 000 10,2
75. Volkswagen Scirocco 66 000 10,3
76. Kia Picanto 46 000 10,4
 Keskiarvo 10,4
77. Hyundai ix35 69 000 10,7
77. Renault Laguna 91 000 10,7
77. Renault Scénic 67 000 10,7
77. Toyota Aygo 51 000 10,7
81. Opel Corsa 53 000 10,9
81. Seat Leon 73 000 10,9
83. Peugeot 107 47 000 11,0
84. Nissan Note 59 000 11,1
84. Opel Zafira 77 000 11,1
86. Mercedes-Benz A-sarja 51 000 11,2
87. Citroën C4 72 000 11,5
87. Mitsubishi Outlander 80 000 11,5
89. Škoda Octavia 96 000 11,6
89. Volkswagen Touran 89 000 11,6
91. Chevrolet Aveo 53 000 11,7
91. Nissan Qashqai 70 000 11,7
91. Volkswagen Caddy 86 000 11,7
94. Citroën C3 Picasso 58 000 11,8
94. Renault Modus 46 000 11,8
96. Citroën C3 54 000 11,9
97. Kia Cee’d 65 000 12,1
98. Citroën C1 51 000 12,2
99. Nissan Micra 48 000 12,3
100. Volvo V70 104 000 12,4
101. BMW 5-sarja 101 000 12,7
101. Peugeot 308 69 000 12,7
103. Hyundai i30 67 000 13,1
103. Suzuki Jimny 45 000 13,1
105. Renault Clio 53 000 13,3
106. Citroën C4 Picasso 79 000 13,4
106. Ford S-Max 100 000 13,4
106. Hyundai i20 52 000 13,4
106. Renault Mégane 74 000 13,4
110. Volkswagen Tiguan 70 000 13,9
111. Citroën Berlingo 75 000 14,5
111. Peugeot 207 55 000 14,5
113. Volkswagen Passat 112 000 14,6
114. Kia Sportage 70 000 14,7
115. Volkswagen CC 88 000 14,8
116. Ford Galaxy 97 000 15,3
117. Ford Mondeo 102 000 15,4
118. Ford Ka 48 000 15,6
118. Renault Twingo 49 000 15,6
120. Fiat Punto 62 000 16,2
121. Dacia Sandero 57 000 16,4
121. Fiat 500 45 000 16,4
123. Chevrolet Spark 49 000 16,8
123. Dacia Duster 71 000 16,8
125. Seat Alhambra 95 000 17,4
126. Renault Kangoo 74 000 17,8
127. Volkswagen Sharan 97 000 18,5
128. Dacia Logan 80 000 20,6
128. Peugeot 206 52 000 20,6

6–7 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 15,7 prosenttia *
Sija Malli Keskimääräinen
ajomäärä (km)
Isojen vikojen
osuus (%)
1. Porsche 911 54 000 6,5
2. Audi Q5 114 000 8,1
2. Audi TT 76 000 8,1
4. Honda CR-V 87 000 8,5
4. Mazda 3 79 000 8,5
6. BMW X1 91 000 8,8
7. Kia Venga 70 000 8,9
8. Volkswagen Golf Plus 72 000 9,7
9. Audi A4 / A5 117 000 10,1
9. Ford Fusion 64 000 10,1
11. Mercedes-Benz GLK 105 000 10,2
12. Mercedes-Benz SLK 68 000 10,3
13. Toyota Avensis 102 000 10,4
14. Toyota Verso 90 000 10,5
15. Audi A1 70 000 10,6
16. Mercedes-Benz E-sarja Coupé 83 000 10,7
17. Volvo XC60 123 000 10,8
18. Audi A3 94 000 10,9
18. Toyota Yaris 71 000 10,9
20. Mercedes-Benz E-sarja 128 000 11,2
20. Mini 72 000 11,2
22. Honda Jazz 69 000 11,3
22. Mitsubishi Colt 71 000 11,3
24. Mazda 2 70 000 11,4
25. Opel Astra 80 000 11,8
26. Volkswagen Golf 91 000 11,9
27. Opel Meriva 66 000 12,0
27. Škoda Yeti 91 000 12,0
27. Volkswagen Eos 84 000 12,0
30. Mazda 6 100 000 12,1
31. Ford Kuga 105 000 12,2
31. Mercedes-Benz A-sarja 70 000 12,2
33. Volkswagen Polo 74 000 12,4
34. Ford Focus C-Max 92 000 12,5
34. Opel Agila 55 000 12,5
36. Mercedes-Benz C-sarja 103 000 12,8
36. Toyota Auris 76 000 12,8
36. Toyota RAV4 87 000 12,8
39. Audi A6 145 000 13,0
40. Škoda Superb 121 000 13,3
41. BMW 1-sarja 93 000 13,6
42. Renault Scénic 90 000 13,8
43. Opel Insignia 111 000 13,9
44. Volvo V70 138 000 14,0
45. Škoda Octavia 112 000 14,1
46. Hyundai ix35 83 000 14,2
46. Mercedes-Benz B-sarja 79 000 14,2
48. Ford Fiesta 77 000 14,4
48. Smart Fortwo 59 000 14,4
48. Volkswagen Touran 112 000 14,4
51. BMW 3-sarja 112 000 14,5
51. Honda Civic 79 000 14,5
53. Volkswagen Caddy 110 000 14,6
54. Peugeot 107 66 000 14,7
55. Škoda Roomster 87 000 14,9
56. Toyota Aygo 69 000 15,0
57. BMW X5 134 000 15,1
57. Citroën C1 69 000 15,1
59. Suzuki SX4 75 000 15,3
60. Suzuki Grand Vitara 87 000 15,6
Keskiarvo 15,7
61. Volkswagen Scirocco 89 000 15,8
62. Škoda Fabia 78 000 15,9
63. Seat Altea 88 000 16,1
64. Seat Leon 94 000 16,2
65. Nissan Note 83 000 16,3
66. Mercedes-Benz ML 132 000 16,4
66. Opel Corsa 72 000 16,4
66. Suzuki Swift 74 000 16,4
69. Hyundai i30 86 000 16,6
69. Suzuki Jimny 66 000 16,6
71. Nissan Micra 71 000 16,7
72. BMW X3 114 000 16,8
73. Opel Zafira 101 000 16,9
74. Seat Ibiza 85 000 17,0
75. BMW 5-sarja 117 000 17,5
76. Kia Cee’d 89 000 17,8
77. Volvo S40 / V50 119 000 18,0
78. Ford Ka 64 000 18,1
78. Hyundai i10 63 000 18,1
78. Renault Laguna 108 000 18,1
81. Mazda 5 94 000 18,2
82. Peugeot 308 89 000 18,3
82. Renault Modus 62 000 18,3
84. Citroën C4 Picasso 101 000 18,6
84. Ford Focus 99 000 18,6
84. Renault Mégane 92 000 18,6
87. Volkswagen Passat 139 000 18,7
88. Ford S-Max 131 000 18,9
89. Mitsubishi Outlander 99 000 19,1
90. Citroën Berlingo 101 000 19,2
90. Ford Mondeo 127 000 19,2
90. Volkswagen Sharan 107 000 19,2
93. Nissan Qashqai 94 000 19,4
94. Chevrolet Spark 59 000 19,6
95. Dacia Duster 77 000 19,7
95. Hyundai i20 71 000 19,7
95. Volkswagen Tiguan 95 000 19,7
98. Fiat 500 66 000 20,2
99. Kia Sportage 87 000 20,3
100. Volkswagen Passat CC 115 000 20,4
101. Peugeot 207 76 000 20,8
102. Citroën C3 Picasso 82 000 20,9
102. Ford Galaxy 124 000 20,9
104. Citroën C3 70 000 21,7
105. Kia Picanto 67 000 22,7
106. Renault Clio 78 000 23,3
107. Volkswagen Fox 68 000 23,5
108. Fiat Punto 79 000 24,0
109. Kia Rio 77 000 24,2
110. Peugeot 206 67 000 25,0
111. Renault Twingo 66 000 25,5
112. Dacia Sandero 77 000 25,6
113. Fiat Panda 67 000 27,0
114. Renault Kangoo 90 000 27,7
115. Dacia Logan 99 000 27,9
116. Citroën C4 86 000 28,2
117. Chevrolet Aveo 74 000 29,3

8–9 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 20,9 prosenttia *
Sija Malli Keskimääräinen
ajomäärä (km)
Isojen vikojen
osuus (%)
1. Porsche 911 64 000 10,6
2. Volkswagen Golf Plus 99 000 11,5
3. Audi TT 96 000 12,6
4. Ford Kuga 122 000 13,4
5. Ford Fusion 87 000 13,5
6. Toyota Auris 97 000 14,2
7. Mercedes-Benz SLK 77 000 14,6
8. Toyota Corolla Verso 124 000 15,0
9. Toyota Yaris 92 000 15,4
9. Volkswagen Eos 102 000 15,4
11. Volkswagen Golf 121 000 16,2
12. Mazda 2 86 000 16,4
13. Audi A3 123 000 16,7
13. Audi A4 / A5 137 000 16,7
15. Mazda 6 113 000 16,8
16. Mini 95 000 16,9
16. Volkswagen Touran 144 000 16,9
18. Volkswagen New Beetle 85 000 17,0
19. Mercedes-Benz A-sarja 91 000 17,3
19. Mercedes-Benz C-sarja 117 000 17,3
21. Honda Jazz 88 000 17,5
21. Opel Insignia 112 000 17,5
23. Toyota Aygo 82 000 17,6
24. Honda CR-V 123 000 17,7
25. Opel Agila 68 000 17,8
25. Smart Fortwo 73 000 17,8
27. Honda Civic 110 000 17,9
27. Suzuki Grand Vitara 108 000 17,9
27. Volkswagen Tiguan 118 000 17,9
30. Peugeot 107 81 000 18,0
31. Volkswagen Caddy 138 000 18,3
32. Mitsubishi Colt 93 000 18,5
32. Volkswagen Touareg 152 000 18,5
34. Suzuki SX4 94 000 18,8
35. Toyota Avensis 136 000 19,0
36. BMW 5-sarja 162 000 19,1
37. Toyota RAV4 116 000 19,3
38. Citroën C1 89 000 19,5
39. Ford Focus C-Max 110 000 19,6
39. Mercedes-Benz B-sarja 100 000 19,6
41. Volvo V70 168 000 19,8
42. BMW 1-sarja 113 000 19,9
42. BMW 3-sarja 134 000 19,9
44. Ford Fiesta 85 000 20,2
44. Škoda Octavia 145 000 20,2
46. Suzuki Jimny 80 000 20,3
47. BMW X3 132 000 20,4
48. Škoda Fabia 98 000 20,6
49. Hyundai i30 109 000 20,7
50. Ford Ka 71 000 20,9
50. Ford S-Max 159 000 20,9
Keskiarvo 20,9
52. Ford Mondeo 144 000 21,1
52. Opel Corsa 90 000 21,1
54. Opel Meriva 87 000 21,2
55. Ford Galaxy 156 000 21,4
55. Opel Astra 117 000 21,4
55. Škoda Roomster 113 000 21,4
58. BMW X5 152 000 21,5
59. Peugeot 308 108 000 21,7
60. Opel Zafira 130 000 22,0
60. Volkswagen Passat CC 129 000 22,0
62. Hyundai Getz 90 000 22,1
62. Seat Leon 123 000 22,1
62. Seat Altea 119 000 22,1
65. Nissan Note 97 000 22,3
65. Renault Modus 83 000 22,3
67. Volkswagen Polo 97 000 22,4
68. Audi A6 175 000 22,7
69. Volvo S40 / V50 140 000 22,9
70. Volkswagen Passat 171 000 23,1
71. Citroën C4 Picasso 125 000 23,2
71. Hyundai i10 71 000 23,2
73. Ford Focus 118 000 23,3
74. Nissan Micra 87 000 23,7
75. Mercedes-Benz ML 151 000 23,8
76. Mitsubishi Outlander 127 000 24,3
77. Mazda 3 102 000 25,0
78. Renault Clio 94 000 25,1
79. Mercedes-Benz E-sarja 164 000 25,2
80. Suzuki Swift 92 000 25,3
81. Kia Sportage 109 000 25,4
82. Citroën C3 91 000 25,5
82. Fiat 500 78 000 25,5
84. Renault Laguna 128 000 25,7
85. Kia Cee’d 120 000 25,9
86. Fiat Punto 96 000 26,1
86. Nissan Qashqai 116 000 26,1
88. Hyundai Tucson 107 000 26,9
88. Kia Picanto 86 000 26,9
88. Seat Ibiza / Cordoba 107 000 26,9
91. Renault Scénic 116 000 27,2
92. Peugeot 207 92 000 27,6
92. Volkswagen Fox 89 000 27,6
94. Fiat Panda 81 000 27,7
95. Renault Twingo 85 000 27,9
96. Mazda 5 122 000 28,0
97. Citroën Berlingo 121 000 28,2
98. Volkswagen Sharan 151 000 29,4
99. Kia Rio 102 000 29,7
100. Dacia Sandero 84 000 29,8
101. Peugeot 206 98 000 30,0
102. Citroën C4 111 000 30,9
103. Renault Mégane 124 000 31,4
104. Renault Kangoo 118 000 31,8
105. Dacia Logan 125 000 32,0
106. Chevrolet Aveo 88 000 32,5
107. Chevrolet Matiz 79 000 35,8

10–11 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 26,5 prosenttia *
Sija Malli Keskimääräinen
ajomäärä (km)
Isojen vikojen
osuus (%)
1. Porsche 911 75 000 12,2
2. Toyota Corolla Verso 135 000 15,3
3. Mazda 2 97 000 16,3
4. Ford Fusion 95 000 17,8
5. Toyota Corolla 114 000 18,2
6. Mercedes-Benz SLK 88 000 18,4
7. Suzuki Grand Vitara 115 000 18,6
8. Toyota Yaris 98 000 18,8
8. Volkswagen New Beetle 99 000 18,8
10. Toyota RAV4 127 000 19,5
11. Volkswagen Golf Plus 115 000 19,8
12. Honda CR-V 143 000 19,9
13. Mercedes-Benz A-sarja 103 000 20,0
14. Toyota Avensis 145 000 20,5
15. Opel Agila 89 000 21,1
16. Mitsubishi Colt 107 000 21,2
17. Mercedes-Benz B-sarja 111 000 21,6
18. Toyota Aygo 99 000 21,9
19. Peugeot 107 94 000 22,1
20. Ford Fiesta 101 000 22,2
21. Honda Jazz 105 000 22,7
22. Suzuki Jimny 97 000 22,8
23. BMW X3 156 000 23,1
24. Ford S-Max 167 000 23,4
25. Citroën C1 105 000 23,5
26. Volkswagen Eos 111 000 23,7
27. Audi A3 141 000 23,8
28. Volkswagen Golf 128 000 23,9
29. Honda Civic 124 000 24,2
30. Audi A4 158 000 24,3
31. Audi A6 190 000 25,3
32. Hyundai Getz 104 000 25,5
33. Ford Focus C-Max 121 000 25,6
34. Volkswagen Touareg 174 000 25,8
35. Nissan Note 111 000 25,9
36. Volvo S40 / V50 154 000 26,1
37. Mazda 6 138 000 26,2
37. Opel Zafira 143 000 26,2
39. Ford Mondeo 161 000 26,3
39. Opel Meriva 101 000 26,3
41. Hyundai Atos 83 000 26,4
42. BMW 3-sarja 147 000 26,5
Keskiarvo 26,5
43. BMW 1-sarja 131 000 26,6
44. Seat Leon 138 000 27,2
45. Mini 102 000 27,4
46. Opel Vectra / Signum 152 000 27,5
47. Suzuki Swift 102 000 27,5
48. Opel Astra 128 000 27,6
48. Seat Altea 133 000 27,6
50. Volkswagen Caddy 155 000 27,7
51. Volvo V70 201 000 27,8
52. Ford Focus 129 000 28,0
53. Citroën C3 101 000 28,1
53. Mazda 3 116 000 28,1
55. Smart Fortwo 89 000 28,5
56. BMW 5-sarja 180 000 28,7
56. Renault Clio 105 000 28,7
56. Škoda Octavia 156 000 28,7
59. Volkswagen Polo 108 000 28,9
59. Volkswagen Touran 162 000 28,9
61. Mercedes-Benz E-sarja 175 000 29,1
61. Opel Corsa 104 000 29,1
63. BMW X5 184 000 29,5
63. Kia Sportage 130 000 29,5
65. Mercedes-Benz ML 175 000 29,7
66. Mercedes-Benz C-sarja 147 000 30,1
67. Kia Picanto 100 000 30,2
67. Renault Modus 98 000 30,2
69. Peugeot 207 103 000 30,3
69. Seat Ibiza / Cordoba 119 000 30,3
71. Mazda 5 137 000 30,4
71. Škoda Fabia 124 000 30,4
73. Volkswagen Passat 176 000 30,6
74. Peugeot 307 127 000 31,1
75. Nissan Micra 104 000 31,5
76. Renault Twingo 102 000 31,6
77. Fiat Punto 114 000 31,8
78. Citroën Berlingo 140 000 32,3
78. Fiat Panda 97 000 32,3
78. Peugeot 206 106 000 32,3
81. Volkswagen Fox 103 000 32,4
82. Hyundai Tucson 123 000 32,6
82. Kia Rio 110 000 32,6
84. Chevrolet Matiz 82 000 33,1
85. Citroën C4 120 000 33,5
86. Renault Kangoo 130 000 34,0
87. Renault Scénic 127 000 34,1
88. Dacia Logan 117 000 35,8
89. Volkswagen Sharan 179 000 36,0
90. Renault Laguna 147 000 36,1
91. Renault Mégane 134 000 36,2
92. Ford Ka 86 000 36,9
92. Ford Galaxy 170 000 36,9

* Isot viat ovat auton hylkäykseen johtaneita merkittäviä vikoja.

8,8 miljoonaa määräaikaiskatsastusta Saksassa ajalla heinäkuu 2016–kesäkuu 2017

Lue lisää

Lähde:

  • Auto Bild Spezial: TÜV-report 2018, julkaistu Saksassa 10.11.2017
    Käytettyjen autojen opas sisältäen TÜV-katsastustilaston, 225 mallia, 196 sivua, hinta Saksassa 4,90 euroa.
  • www.vdtuev.de
  • Tuev Report 2018

Jaa artikkeli