Matkailu Uutinen 31.10.2017

Helsingissä tehdään lunta mittatilauksena vedestä – viikonlopuksi tilattu 500 kuutiometriä

Talviharrastamisen suurtapahtuma GoExpo Winter tarjoaa messuvieraille hiihto- ja mäenlaskumahdollisuuden säävarmoissa olosuhteissa.

Ensi viikonlopun ykköstapahtuma talviharrastamisen saralla on GoExpo Winter, joka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa. Ja kun talven riemuihin kuuluu oleellisena osana lumi, on sitä tietysti saatava myös Pasilaan.

Tulevan tapahtuman ohjelmatarjonnan edellyttämä lumi valmistetaan paikan päällä, ja siitä syntyy messuille sekä hiihtolatu että lasten mäki.

Yhteensä lunta valmistetaan kymmenien rekkakuormallisten verran. Samaa suomalaista lumentekokalustoa on käytetty myös Sotšin talviolympialaisissa. Laitteisto on ensi kertaa käytössä Suomessa.

Lumiosaamista Kuopiosta

GoExpo Winterin lumesta vastaa kuopiolainen SnowTek, jonka mukaan käytetettävällä laitteistolla voi tuottaa lunta vaikka keskellä kesää.

Laitteisto eroaa Messukeskuksen ennakkotietojen perusteella ratkaisevasti muun muassa laskettelurinteissä käytettävistä lumitykeistä, jotka vaativat toimiakseen pakkaskelin.

SnowTek on toteuttanut myös Dubain hiihtohallien lumet, tanskalaisen oopperan talvimaisemoinnin sekä vastannut Sotšin talviolympialaisten onnistumisesta vuonna 2014.

Suomessa sen sijaan yrityksen lumia ei aiemmin ole nähty, eli GoExpo Winter on yrityksen ensimmäinen kotimainen asiakas. Lunta tehdään vedestä yhteensä 500 kuutiota, mikä vastaa kymmeniä kuorma-autokuormallisia.

– Tällaisen lumimäärän tekeminen kestää noin viisi vuorokautta, ja jos messujen aikaan tulee vielä tarvetta, niin meillä on valmiudet tehdä lisää lunta. Rakenteeltaan ja kestävyydeltään tämä on lähellä tykkilunta, eli se ei ole vesisateelle niin herkkää kuin luonnonlumi, kuvailee SnowTekin toimitusjohtaja Hannu Pesonen.

Skiexpo

Lunta sisälle ja ulos

Lunta tarvitaan GoExpo Winterissä sekä sisällä että ulkona. Katettu hiihtolatu ulkona on 130 metriä pitkä, joten kunnon treenin saamiseksi kierroksia joutuu tahkomaan useampia. Latu onkin tarkoitettu ennen kaikkea siihen, että hiihtoharrastuksen pariin houkutellaan uudelleen myös ne, jotka eivät ole vuosikausiin päässeet sivakoimaan ladulle.

Sisälle Messukeskukseen puolestaan lumetetaan lasten mäki, joka on nimeltään Syöte – Suomen eteläisin tunturialue. Mäessä juniorit pääsevät testaamaan erilaisia laskuvälineitä, kuten lumiluistimia, liukureita, lumilautoja ja suksia. Neuvomassa ovat Syötteen koulutetut hiihdonopettajat, jotka jakavat myös lasketteluvinkkejä ja muita ohjeita rinteeseen.

Lähde: Messukeskus Kuvituskuvat: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

GoExpo Winter 3.–5.11.2017

Tapahtuman järjestetään Helsingin Messukeskuksessa samaan aikaan pelitapahtuma GameXpon kanssa.

Kyseessä on uusi aktiivisen talviharrastustapahtuma lumella, jäällä, luonnossa tai sisällä liikkuville, joka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa samaan aikaan pelitapahtuma GameXpon kanssa.

Messujen aukioloajat

perjantai 3.11. klo 12–20
lauantai 4.11. klo 10–19
sunnuntai 5.11. klo 10–17

Messujen ennakkoliput saa helposti, jonottamatta ja ilman palvelumaksuja Messukeskuksen verkkokaupasta. Ovelta ostettuna liput ovat hieman kalliimmat. Tarkemmat hintatiedot ja messuohjelma löytyy tapahtuman verkkosivuilta.

Jaa artikkeli