Matkailu 13.5.2014

Kuala Lumpur

Malesian entinen pääkaupunki on kolmen kulttuurin, siirtomaa-ajan ja modernin suurkaupungin hämmentävä sekoitus, jossa trooppinen helle, rakennushankkeet ja ostosmahdollisuudet eivät lopu kesken.

Lämmin ilmamassa törmää vasten kasvoja hotellin ovella. Kun ilmastointi jää taakse, helle nostaa hien pintaan. Kuala Lumpur, tuttavallisemmin KL, on kuuma ja kostea paikka ympäri vuoden. Päivällä 30-astetta ei ole paljon, eikä edes yöllä vajota juuri hellerajan alapuolelle. Totutteluun menee useampi päivä.

Pihalla odottaa liuta takseja. Julkinen liikenne toimii kaupungissa kohtuullisesti, mutta kaikkialle ei kimppakyydillä pääse. Taksi on halpa ja sujuva vaihtoehto suurkaupungissa sukkuloimiseen.

Pidemmille matkoille kannattaa sopia tingitty könttähinta kuljettajan kanssa, mutta muulloin mennään mittarin mukaan. Kilometri taittuu paremmin varustellussa taksissa selvästi alle eurolla ja vaatimattomammalla autolla kyyti on lähes puolet halvempaa.

Kuala Lumpur vetää matkailijoita tasaiseen tahtiin ympäri vuoden. Nähtävyyksien lisäksi täkynä toimii muun muassa Sepangissa ajettavat formulakisat ja tasaisesti vuodenvarrelle levittäytyvä tapahtumatarjonta, joka ulottuu aina muodista ruokaan ja kuumailmapalloihin.

Myös kaupungin ostosmahdollisuuksia hehkutetaan surutta. Ainakin ostoskeskuksien määrässä KL on omaa luokkaansa. Myös hotellitarjonta on niin runsasta, että korkean tähtiluokituksen majoitus löytyy parhaassa tapauksessa huokeaan hintaan.

Rakennusbuumi kukoistaa

Malesia_2014_AH017

Malesian kunnianhimoinen tavoite on olla täysin kehittynyt teollisuusmaa vuoteen 2020 mennessä, joten myös rakennusalalla pukkaa kiirettä. Uusia rakennushankkeita alkaa jatkuvalla syötöllä myös Kuala Lumpurissa.

Näyttävimmässä roolissa ovat ehdottomasti pilvenpiirtäjät. Syrjemmällä osa hankkeista näyttää jäävän kesken, mutta keskustan paraatipaikoilla uutta tehdään valmiiksi vauhdilla.

Kaupungin näyttävin maisema avautuu Petronas-öljy-yhtiön kaksoistorneista. Rakennukset ovat tunnetuin osa kaupunkimaisemaa. Vartin välein starttaava tutustumiskierros korkeuksiin kannattaa varata etukäteen. Tai varautua jonottamaan.

Yli 450 metrin korkeuteen kurkottavia torneja taas kannattaa ihailla hieman sivummalta. Paras paikka löytyy Traders-hotellin taivasbaarista. Varsinkin illan pimennyttyä suurten korkeuksissa nautittu lasillinen ja ikkunoiden takana avautuva maisema ovat takuuvarma elämys.

Vastapainoksi kannattaa suunnata myös siirtomaa-ajalta peräisin oleviin historiallisiin kortteleihin. Brittiläisen kauden vaikutus näkyy edelleen selvästi. Perinteisintä, pikkukyliä muistuttavaa asumismuotoa on nykyään vaikea löytää. Vanha pakotetaan pois uuden tietä.

Matkailijan kannalta kehityssuunta on harmillinen. Nopean kehityksen myötä kokonaisuuden hahmottaminen on kaupungissa vaikeaa. Tutustumiskäynnit ovat pikemminkin suunniteltuja täsmäiskuja kuin lomalaisen rentoa haahuilua. KL nautitaan pala kerrallaan.

_DSC9096

Kulttuurien coctail

Vuonna 1857 sademetsän keskelle, kahden mutaisen joen risteykseen ihmisiä houkutteli tina. Sen jälkeen ”mutaisen joensuun” kylä on kasvanut vauhdilla miljoonakaupungiksi. Nykyään taloudellinen hyvinvointi ammennetaan öljystä ja palmuöljystä.

Myös IT-ala sekä pankit kukoistavat. Varakkuus näkyy kaupunkikuvassa selvästi. Luksus valtaa alaa varsinkin keskustassa. Hintataso on nousussa ja kalliita merkkiliikkeitä riittää.

Tosin länsimaisiin hintoihin tottuneesta merkkituotteet ovat jokseenkin edullisia. Laittomat piraattituotteet suorastaan halpoja. Alennusmyyntien aikana hintataso sukeltaa matkailijan iloksi tavallistakin alemmas.

_DSC9497

Maltillista islamia edustavan maan länsirannikolla ilmapiiri on yllättävän suvaitseva ja vapaamielinen ja paikalliset poikkeuksetta ystävällisiä, joten matkailijan on helppo tutustua kaupungin antimiin.

Suurin osa väestöstä on malaijeja ja kiinalaisia, mutta myös intialaisten osuus on merkittävä. Kulttuurit kukoistavat rinnakkain sulassa sovussa, mutta täydellisestä sulautumisesta ei viitteitä näy.

Yöelämää moneen makuun

Kulinarismin saralla kovin kummoisia kokemuksia ei ole tarjolla, ellei niiden etsimiseen uhraa aikaa ja vaivaa. Tasaisen hyvää ruokaa löytyy kaikkialta, mutta paikalliset erikoisuuksien sijaan monet maut ovat usein lainaa muualta.

Parhaat palat löytyvät katukeittiöistä, mutta maistelussa kannattaa noudattaa tervettä järkeä: kuuma ja tuore ruoka on aina syöjäänsä odottavaa annosta varmempi vaihtoehto.

Juhlimiseen KL tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja. Baarikatujen valikoimasta oman mielipaikan valinta on vaikeaa vain oman päättämättömyyden vuoksi. Valinnanvaraa riittää trendikkäistä yökerhoista karaokeen ja sporttibaareihin.

Formulakisaviikonloppuna vilskettä riittää erityisesti urheilupuolella. Juhlatuulen annostelussa kannattaa kuitenkin noudattaa kohtuutta. Vaikka ilmapiiri on suvaitseva, ei ymmärrys riitä aivan kaikkeen. Esimerkiksi huumeiden hallussapidosta tarjolla on vain yksi rangaistus: kuolema.

Rusinat pullasta

Jos kiire iskee ja kaupungista on otettava irti kokonaisvaltainen kuva päivässä tai parissa, kannattaa keskittyä parhaisiin paloihin. Keskustan kultainen kolmio on varma valinta modernista kaupunkikuvasta kiinnostuneelle. Pilvenpiirtäjien varjosta löytyvät kaupungin hienoimmat putiikit, ostoskeskukset, hotellit ja ravintolat.

Chinatown ja Little India ovat molemmat visiitin arvoisia, jos haluaa nähdä hieman muutakin kuin keskustan kiiltoa. Paikallisista tuotteista kiinnostuneen kannattaa poiketa myös Central Market-kauppahalliin.

Takuuvarma elämys on myös hallin sivukujien hedelmäkojuilla vierailu. Durio-hedelmän löyhkää ei moni kakomatta kestä. Piikkipalloa muistuttava hedelmä vataan näyttävästi järeällä veitsellä ja nautitaan yleensä suojakäsineet kädessä lemun tarttumisen estämiseksi.

Haiseva herkku on paras nauttia ulkoilmassa, sillä yhteenkään säädylliseen hotelliin durio kainalossa on turha yrittää.Myös vanhaa keskustaa on syytä silmäillä ainakin läpikävelyn verran, jos siirtomaahistoria ja siinä sivussa myös islamilainen arkkitehtuuri kiinnostaa.

Jos aikaa on vain yhteen kohteeseen, kannattaa suunnata suoraan Traders-hotellin Skybariin. Syystä tai toisesta pilvenpiirtäjien kirjomassa maisemassa silmä lepää.

_DSC8877

Jaa artikkeli

Kuala Lumpur

Malesia