Saariselkä Kakslauttanen

Matkailu 3.2.2016

Matka: Yö revontulien alla lasi-iglussa

Illan hämärtyessä on aika sammuttaa valot ja asettua makuulle odottamaan esityksen alkua. Ennen puoltayötä revontulet loimuavat täydellä teholla ja kirkkaissa väreissä.

Lomakeskus Kakslauttasen aulassa puhutaan kuutta kieltä. Asiakkaat ovat suurimmalta osalta kansainvälisiä, eikä ihme. Talvella majoitus- ja ohjelmatarjonta on yhdistelmä lappilaista eksotiikkaa ja tuttua suomikuvaa helposti kokeiltavassa muodossa.

Kotimaisille asiakkaille joulupukki on tuttu ja useimmat lumiaktiviteetteetit ovat hallussa. Mutta lasi-iglussa harva on yöpynyt. Kakslauttasessa sekin onnistuu.

Saariselkä_kakslauttanen_035

Itsetehtyjä igluja

Talvikauden majoitustarpeisiin suunnatut lasi-iglut ovat itse suunniteltuja ja rakennettuja.

– Lämpötilaerot voivat olla vuodessa lähes sata astetta, joten on haaste saada rakenne kestämään. Lasimateriaali on huurtumatonta lämpölasia ja mukavuuksiltaan iglut vastaavat hotellia, Kakslauttasen isäntä Jussi Eiramo kertoo.

Kaikkiaan eksoottisia igluja on 65, ensimmäiset valmistuivat 16 vuotta sitten. Erikoista majoitusta on tarjolla vain syys- ja talvikaudella. Kesällä on niin valoisaa, että lasi-iglussa harva viihtyisi.

– Yleensä vieraat yöpyvät täällä yhden tai kaksi yötä. Taivaasta kiinnostuneet ovat sitten oma lukunsa. Pisimmillään iglussa on asuttu kuusi viikkoa.

Saariselkä_kakslauttanen_046

Tulet syttyvät taivaalle

Ilta-auringon kultaamassa männikkörinteessä kimaltaa riveittäin lasikupuja. Useimmat on mitoitettu kahdelle, suurimmat neljälle. Sisäänkäynnin kohdalla on kumarrettava hieman, mutta sisällä tilaa ja lämpöä riittää. Sänkyä voi säätää mieleiseen asentoon kaukosäätimellä ja matalat verhot varmistavat oman rauhan.

Illan hämärtyessä on aika sammuttaa valot ja asettua makuulle odottamaan esityksen alkua. Ennusteen mukaan luvassa on toiminnantäytteinen yö.

Silmät tottuvat hämärään nopeasti. Reilun tunnin odotuksen jälkeen on pimeää. Ja kuin tilattuna taivaalle kiertyy ensimmäinen valoraita. Aluksi värit ovat haaleita, keltaista ja vihreää, mutta se on vain alkusoittoa. Ennen puoltayötä revontulet loimuavat täydellä teholla ja kirkkaissa väreissä.

Vilinää riittää myös pihalla. Kameranjalustat kolisevat hotelliasiakkaiden säntäillessä ikuistamaan ainutlaatuista valonäytelmää. Revontulia ihastellaan vähintään viidellä eri kielellä.

Paikallisia innokkuus hieman hymyilyttää, sillä ilta ei ole täysin ainutlaatuinen –revontulisesonki kestää kahdeksan kuukautta. Siihen mahtuu monta hienoa yötä. Toki myös harmaita taivaita ja lumisateita. Revontulielämyksestä nauttiminen vaatii oikean paikan lisäksi myös hitusen tuuria.

Saariselkä_kakslauttanen_022

Lisätietoja iglu-elämyksestä www.kakslauttanen.fi

Teksti ja kuvat Antti Hentinen

Artikkeli on julkaistu osana laajempaa matkailuartikkelia Saariselän lumo Moottorissa 12/2015. Lehden sähköisen näköisversion voi ostaa Lehtiluukusta.

Jaa artikkeli