14.10.2018

Päivän kuva: Itasha, rakkaani – mangatyylistä metsään

Itasha, rakkaani

Hondan esittelemä mangatyylinen Civic Type R on toteutettu hyvällä maulla, mutta se antaa samalla mahdollisuuden käsitellä epäonnistumisia.

Honda Civic Type R on sangen näyttävä auto jo valmiiksi, mutta japanilaisvalmistaja lyöttäytyi yhteen ranskalaisen Human Academy Europe -muotoilukoulun kanssa luodakseen vieläkin erikoisemman auton.

Itasha, rakkaani

Japanilaiseen muotoiluun erikoistunut koulu nimittäin loihti Civicille joukon erilaisia japanilaisesta sarjakuvasta, mangasta, taidetyylinsä ammentavia ulkoasuja. Paras ehdotus toteutettiin teippauksena autonäyttelyn kunniaksi.

Itasha, rakkaani

Tyylillisesti Hondan Civic Type R ‘ArtCar Manga’ ei ehkä ole valtavan loistava, mutta se on kuitenkin maltillisen onnistunut ja se sisältää runsaasti tyypillisiä elementtejä kirsikankukan terälehdistä alkaen.

Itasha, rakkaani

Luonnollisesti japanilaisilla on myös oma nimitys epäonnistuneille taideautoille. Itasha on sanaväännös, joka tarkoittaa nykyisin "kivuliasta autoa". Monitulkintaisesti kipu voi viitata niin (myötä)häpeään, hintaan kuin visuaaliseen kipuun. Suurikokoiset ja räikeät teippaukset ovat yleensä tuskallisia katsottavia, kahdesta syystä. Visuaalisen sekamelskan lisäksi näiden teippausten aihevalinnat koostuvat lähinnä söpöinä pidetyistä naishahmoista, joita on poimittu suosituista manga-sarjakuvista ja anime-piirrossarjoista. Katukuvan harrasteautojen lisäksi tyyliä on nähty muun muassa Super GT- ja D1-luokkien kilpureissa.

Jos aihepiiri kuitenkin kiinnostaa, voi itseään sivistää vaikkapa Noriyaron YouTube-videolla aiheesta. Siinä yhdistyy kelvollinen määrä japanilaisen autokulttuurin tuntemusta terveeseen länsimaiseen kyynisyyteen. Katsominen kuitenkin omalla vastuulla, teitä on varoitettu.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat