2.10.2022

Rovanperän Toyota-sopimus syntyi jo varhain – salaisuus säilyi jopa isälle ja äidille

Tommi Mäkinen ja Kalle Rovanperä
Tommi Mäkinen ja Kalle Rovanperä Saksan rallissa elokuussa 2018. Sopimus syntyi samana viikonloppuna.

Kalle Rovanperästä tuli Toyota-kuljettaja jo puolitoista vuotta ennen ensimmäistä rallia. Sopimuksen alkutahdit lyötiin Saksassa, kesällä 2018.

Vaikka asia oli monille ralliasiantuntijoille muodollisuus, pysyi Kalle Rovanperän sopimus vain harvojen tiedossa yli vuoden ajan.

Toyotan rallitiimin varatoimitusjohtaja Mia Miettinen muistelee, miten hän, tallipäällikkö Tommi Mäkinen ja rallimanageri Timo Jouhki pitivät ratkaisevan palaverin Saksan MM-rallin yhteydessä elokuussa 2018.

- Tommille oli alusta asti selvää, että hän haluaa Kallen tiimiin. Keskustelut käynnistettiin kesällä 2018. Muistan hyvin sen tilanteen, kun Jouhkin Timo sanoi, että mennään sitten siihen teidän hotelliin, kun siellä on hyvät viinit. Kolme tuntia istuimme illallista, ja lopputuloksena päätimme tehdä Kallelle sopimuksen. Pääsimme isoista ehdoista sopimukseen sinä iltana, Miettinen kertoo.

Kun päälinjat oli saatu sovittua, keskityttiin yksityiskohtiin, joita niitäkin tavallisesti riittää hyvin laaditussa sopimuksessa. Kun allekirjoitus oli sopimuspaperissa, alkoi pitkä salailujakso. Kalle kilpaili kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa yhä Skodan tiimissä, ja taisteli kaudella 2019 WRC2 Pro –luokan mestaruudesta. Niinpä tshekkitiimille annettiin täysi rauha hyödyntää Rovanperää ja Halttusta omassa markkinoinnissaan.

Tommi Mäkinen ja Kalle Rovanperä
Tommi Mäkinen ja Kalle Rovanperä Saksan rallissa elokuussa 2018. Sopimus syntyi samana viikonloppuna.

- Pari kuukautta hiottiin sopimusta Timon kanssa, ja lokakuussa meillä oli sitten paperiversio valmiina. Siitähän alkoi sitten mielenkiintoinen vaihe. Kalle kävi Puuppolassa joulukuun alussa allekirjoittamassa sopimuksen. Vaikein haaste oli se, ettei edes isälle ja äidille saanut kertoa. Halusimme, että Kalle voittaa Skodalla maailmanmestaruuden WRC2:ssa, ja Skodalle kunnia siitä. Emme halunneet häntä Toyota-ihmiseksi liian aikaisin.

Kalle oli sanojensa mittainen nuori mies, ja vaikka hän täsmälleen tiesi isänsä, vuosia MM-sarjan tehdastiimeissä kilpailleen Harri Rovanperän, halusta tietää asioiden todellisen laidan, eivät kielenkannat pettäneet.

- Täytyy sanoa, että Kalle on aika cool kaveri siinäkin, että piti sen isältäänkin salassa. Hän pari kertaa kysyi Timolta, että eikö nyt isälle saisi kertoa, että hänellä on sopimuspaperi taskussa. Totesimme, että tämä ei saa maailmalle levitä. Niin Kalle piti asian salassa. Vain muutama henkilö meillä tiesi siitä – japanilaiset tietysti myös.

Kalle Rovanperä

Ottajia nuorella miehellä olisi ollut runsaasti. Erityisesti M-Sportia luotsaava Malcolm Wilson, joka on tunnettu siitä, että antaa mielellään nuorille lupauksille mahdollisuuden, oli kiinnostunut Rovanperän palveluksista.

Kaikki meni kuitenkin erittäin odotetusti, ja Rovanperä teki luonnollisen valinnan. Tällä hetkellä Rovanperällä on vielä yksi optiovuosi alkuperäisestä sopimuksestaan jäljellä.

- Kallen potentiaali oli silloin jo nähtävissä, ja muun muassa Malcolm oli alusta asti kiinnostunut Kallesta, joten teimme heti pitkän 2+2 –vuotisen sopimuksen. Se on Kallelle alusta asti tuonut varmuutta, että Toyotalla hommat jatkuvat, summaa Miettinen.

Teksti ja kuvat: Miika Wuorela

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat