26.6.2020

Moottorin peräkärrytesti: uusi 100 km/h -nopeus kasvattaa kulutusta selvästi

Peräkärry-autoyhdistelmän vauhdin nostaminen uuteen maksiminopeuteen tuntuu väistämättä polttonestekuluissa vanhaan 80 km/h -nopeuteen verrattuna.

Uusi, 1. kesäkuuta voimaan astunut tieliikennelaki nosti kevytperäkärryjen eli O1-luokan jarruttomien perävaunujen suurimman sallitun nopeuden sataan kilometriin tunnissa, jos tiekohtaiset rajoitukset niin sallivat.

Testasimme tasaisella nopeudella, miten paljon uusi maksiminopeus kasvattaa polttonesteen kulutusta entiseen 80 km/h -rajoitukseen verrattuna. Vetoautona käytettiin Škoda Octavia Combi 1.5 TSI DSG:tä ja kärrynä Muuli 1400SX:ää.
Kokeet tehtiin ensin pelkällä autolla ja sen jälkeen erilaisilla kuormavariaatioilla: tyhjä kärry sekä tasa- ja etupainoisiksi lastatut kuormat. Lisäksi mittasimme, miten perävaunun kuomu vaikuttaa kulutukseen.

Peräkärry kuormattiin sekä tasa- että etupainoisessa tapauksessa vastaamaan kokonaismassaltaan Octavian suurinta sallittua jarruttoman peräkärryn vetomassaa (650 kg). Tasapainoisessa kuormauksessa aisapaino oli 47 kg, etupainoisessa laittomat ja auton vetokoukulle sopimattomat 153 kg. Kärryn akselimassat asettuivat vastaavasti 600 ja 494 kg:n lukemiin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Avokärry lisää kulutusta

Kuomullisen kärryn kanssa kulutuslukemat osoittautuivat johdonmukaisiksi. Oikein sijoitettu kuorma kasvatti kulutusta nopeudesta riippuen 0,2–0,3 l/100 km tyhjään kärryyn verrattuna, ja etupainoinen kuormaus nosti lukemia tuosta vielä 0,3–0,4 litralla sataa kilometriä kohden.

Peräkärryn kuomun suuren otsapinta-alan luulisi kasvattavan kulutusta, mutta ainakin testikärryn tapauksessa kävi päinvastoin: tyhjän avokärryn kulutus oli kuomulliseen verrattuna 0,2 l/100 km suurempi molemmilla nopeuksilla.

Ilman kuomua kulutus riippuu hyvin paljon siitä, miten kuorma on sijoiteltu ja minkä muotoista tai korkeaa se on. Satasen nopeudessa avokärryn kulutus olikin oikein kuormattuna saman suuruinen kuin tyhjällä kärryllä.

Väärin kuormatun avokärryn kohdalla kulutus kasvoi tuntuvasti, kun kaikki kuorma oli lastattu lavan etureunaan. Tällöin auton keula asettui korkealle, mikä osaltaan kasvatti ilmavastusta, ja kärryn takaosa perälautoineen oli sellaisessa kulmassa, että ilmavirta osui laitaan pahimmalla mahdollisella tavalla.

peräkärry kulutus moottori testaa perävaunu polttoaine 100 km/h

100 km/h: lisäys kaksi litraa sadalla

Jos tarkastellaan asiaa uuden tieliikennelain näkökulmasta, kaikkien kulutuskokeiden saldo on selvä: kun kärry on perässä, nopeuden nostaminen kahdeksastakympistä sataseen lisää menoveden menekkiä 1,9–2,1 litraa sadan kilometrin matkalla. Vertailun vuoksi pelkän auton kulutus nousi vain litran verran sataa kilometriä kohden.

Täydellisen testin voit lukea 24.6. ilmestyneestä uusimmasta Moottorin numerosta 7/2020 tai sähköisesti Lehtiluukun kautta.

Teksti ja kuvat: Moottorin työryhmä Testin toteutus: Test Finland Oy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat