14.10.2017

Alexander Stubb: EU:n rahoituslaitokselta 150 miljoonan laina Tampereen raitiotielle

15 km:n pituinen raitiotielinja yhdistää keskustan ja itäiset kaupunginosat. Liikennöinnin on määrä alkaa ensimmäisellä osalla vuonna 2021.

Tampereelle rakennetaan raitiotiejärjestelmä palvelemaan kasvavan kaupungin ja kaupunkiseudun liikennetarpeita. Euroopan investointipankki (EIP) tukee kestävää liikkumista edistäviä liikennehankkeita ja on myöntänyt Tampereen kaupungille 150 miljoonan euron lainan raitiotien ensimmäisen osan rakentamiseen.

– Ensimmäinen raitiovaunulinja sujuvoittaa ihmisten arkea ja liikennettä Tampereella. Se myös tekee kaupungista entistä vihreämmän, houkuttelevamman ja helposti saavutettavamman paikan asua ja työskennellä, mikä samalla parantaa koko alueen kilpailukykyä. Tämä tukee niitä arvoja, joita EIP pitää tärkeinä. Lisäksi toivon, että raitiovaunun ensimmäinen matkustaja on Kale Kummola, EIP:n varapääjohtaja Alexander Stubb sanoo.

Tampereella uutinen rahoituspäätöksestä otettiin vastaan tyytyväisenä.

– Tampere on kasvamassa Suomen toiseksi metropoliksi. Kasvumme on maamme toiseksi nopeinta. Tämä on askel lähemmäksi tavoitettamme olla Euroopan älyliikenteen parhaita kaupunkeja. Olemme käynnistäneet Smart City -ohjelman, joka tähtää kansainvälisesti tunnustetun testaus- ja innovaatioalustan luomiseen älyliikenteelle Tampereen alueella, sanoo Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Väkiluku kasvaa prosentin vuodessa

Tampereen raitiotiehanketta pidetään tarpeellisena, vaikka rakentamispäätös ei olekaan saanut yksimielistä kannatusta. Kaupungin oman näkemyksen mukaan se on yksi Pohjois-Euroopan nopeimmin kasvavista kaupunkiseuduista. Kaupungin väkiluvun arvioidaan kasvavan prosentin vuosivauhtia seuraavien 15 vuoden aikana.

Raitiotien rakentaminen on jaettu kahteen osaan. Osa 1, jota EIP tuoreen päätöksensä myötä rahoittaa, on 15 kilometriä pitkä ja sen yksi linja kulkee keskustasta (Pyynikintorilta) Hervantaan ja Tampereen teknilliselle yliopistolle ja toinen itään Tampereen yliopistollisen sairaalan suuntaan. Lisäksi osa 1 sisältää Hervantaan sijoittuvan varikon rakentamisen.

EIP:n tuen Tampereen kaupungille kerrotaan perustuvan pitkään  yhteistyöhön. Jo vuonna 2001 pankki oli mukana rahoittamassa Naistenlahden lämpö- ja sähkövoimalan kunnostustöitä sekä kaupunkikeskustan kehittämistä ennen kaikkea Tampellan ja Finlaysonin entisillä tehdasalueilla.

Lisäksi EIP rahoitti kaksi vuotta sitten Suomen pisimmän maantietunnelin, Rantatunnelin, rakennushanketta.

Lähde: Tampereen kaupunki Kuvituskuvat: Moottorin arkisto/ Antti Hentinen

Jäsenvaltioiden omistama pankki

Euroopan investointipankki on pitkäaikaisia lainoja tarjoava Euroopan unionin rahoituslaitos, jonka omistavat EU:n jäsenvaltiot. Se myöntää pitkäaikaista rahoitusta taloudellisesti mielekkäisiin investointeihin, joilla edistetään EU:n toimintapoliittisten päämäärien toteuttamista.

Viime vuonna EIP myönsi Suomeen yhteensä 2,22 miljardin euron lainat.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat