19.5.2021

Autoliitto: löydät liikkumisesteisten pysäköintipaikat sovelluksella

Autoliitto: löydät liikkumisesteisten pysäköintipaikat sovelluksella

Kansainvälistä esteettömyys- ja saavutettavuuspäivää vietetään torstaina 20. toukokuuta. Tämä on hyvä hetki muistuttaa, että löydät liikkumisesteisten pysäköintipaikat sovelluksella.

Jo esteettömyysasetus vaatii tiettyä määrää liikkumisesteisille osoitettuja pysäköintipaikkoja, mutta näiden löytäminen saattaa toisinaan olla haastavaa. Tarvittaessa löydät liikkumisesteisten pysäköintipaikat sovelluksella, jota Autoliitto tarjoaa kaikille älypuhelimen omaaville.

Ajankohta on osuva aiheesta muistuttamiselle, sillä kansainvälistä esteettömyys- ja saavutettavuuspäivää vietetään torstaina 20. toukokuuta. Autoliitto edistää omalta osaltaan esteettömyyden toteutumista kokoamalla liikkumisesteisten pysäköintipaikat yhteen mobiilisovellukseen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Liikkumisesteisten pysäköintipaikat sovelluksella

Esteettömyysasetuksen mukaan osa rakennusten pysäköintipaikoista tulee olla osoitettu liikkumisesteisille. Liikkumisesteisten pysäköintipaikkainfra (nk. LE-paikat eli invapaikat) onkin jo valtakunnallisesti olemassa, mutta paikoista ei ole ollut helposti löydettävää, yhteen paikkaan koottua tietoa, jonka avulla liikkumisesteinen löytäisi suoraan perille. Tämä on harvemmin ongelma omalla tutulla paikkakunnalla liikuttaessa, mutta vieraassa kaupungissa paikkojen löytäminen on hankalampaa.

Autoliitto on parin vuoden ajan koonnut liikkumisesteisten pysäköintipaikkoja yhteen mobiiliapplikaatioon yhdessä kuntien ja muiden yhteistyökumppanien kanssa. Kumppanien tehtävänä on kartoittaa omalla vastuualueellaan olevat LE-paikat ja lisätä niiden koordinaatit sovellukseen. Kumppanit voivat lisätä palveluun myös lisätietoja, kuten kussakin sijainnissa olevien pysäköintipaikkojen määrän sekä valokuvia, mikä omalta osaltaan helpottaa paikkojen löytämistä.

Autoliitto on tuonut LE-paikat osaksi omaa sovellusta, joka on ladattavissa ja käytettävissä sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmille täysin veloituksetta. Sovelluksen käyttö ei myöskään edellytä Autoliiton jäsenyyttä. Paikat näkyvät karttapohjalla, josta pääsee helposti myös navigointisovelluksiin.

Runsaasti kumppaneita

Autoliiton invaprojektiin on lähtenyt mukaan jo 41 kuntaa sekä Yyterin kylpylä, Itä-Suomen Yliopisto, Porin puuvilla, Ranua Zoo, Mobilia, XAMK ja Jyväskylän Yliopisto. Lisäksi mukana ovat Kuntaliitto, Diagnostiikkakeskus HUS Kuvantaminen sekä Suomen Paralympiakomitea.

Uutena kumppanina projektiin osallistuu valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt, jolla on lähes 9000 rakennusta eri puolilla Suomea. Tämä on tärkeä lisäys ihmisten arjen kannalta.

– On todella hienoa, että Senaatti-kiinteistöt lähti mukaan edistämään esteettömyyden toteutumista rakennuksissaan. Erilaisten virastojen saavutettavuus on erittäin tärkeää liikkumisesteisten arjessa, toteaa Autoliiton projektipäällikkö Janne Koivisto.

Luonnollisesti kuntien mukana olo on äärimmäisen tärkeää. Jatkossa Autoliitto toivoisi mukaan laajalla otannalla myös suurimpia, ja siten isolle väestölle merkittäviä, kaupunkeja.

– Olemme saaneet hyvin myös kuntia mukaan, mutta tavoitteena on tietenkin kattaa koko Suomi. Olisi hienoa, jos myös isot kaupungit, kuten Helsinki, Turku ja Tampere kokisivat esteettömyyden edistämisen tärkeäksi. Näissä kaupungeissa liikkuu kuitenkin paljon muualta tulevia liikkumisesteisiä autoilijoita, lisää Koivisto.

Kuva ja lähde: Autoliitto