1.12.2016 Matkailu Bibimbap – helpommin tehty kuin sanottu Jaa artikkeli: Kopioi linkki Kopioi linkki leikepöydälle Facebook Jaa facebookissa WhatsApp Jaa WhatsAppissa Kokkikurssi ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen matkaohjelmaa suunnitellessa. Korealaisen pikaruoan salat oppii kuitenkin reilussa tunnissa ja taidoilla voi niittää mainetta vielä pitkään loman jälkeen. Ymmärtääkseen kulttuuria on tutustuttava ruokaan. Sanonta on kulunut, mutta täyttä totta ainakin Koreassa. Ja paras tapa tuntuman ottamiseen on omakohtainen kokeileminen. Korealaisen keittiön saloihin tutustuminen käy helpoiten ravintolassa, mutta mikäli mielii pintaa syvemmälle, on tartuttava veitseen, kauhaan ja upotettava kädet taikinaan. Kokkikurssi ei välttämättä tule mieleen aivan ensimmäisenä lomaohjelmaa suunnitellessa, mutta mikäli ruoka herättää aiheena kiinnostusta, ovat kurssit ehdottomasti harkinnan arvoinen aihe. Soulissa tarjonta on yhtä moninaista kuin korealainen ruokakin. Kokonaisen illallisen kokkaamisen ohessa tarjolla on myös käytännönläheistä täsmäoppia, jonka omaksumiseen ei vaadita huippukokin taitoja. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Pikainen bibimbap Soulissa matkailijan ulottuvilla olevaa kokkikurssitarjontaa voi selailla esimerkiksi virallisen matkailuorganisaation sivuilta. Tarjontaa löytyy myös googlaamalla laidasta laitaan. Jos tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, kannattaa se tässäkin tapauksessa sivuuttaa. Miljoonakaupungissa vaihtoehdot eivät lopu kesken. Tällä kertaa päädyttiin helpolta vaikuttavaan ratkaisuun. Reilun tunnin kurssilla filosofinen puoli jätetään vähiin, kokataan bibimpapia ja lopuksi valmiit annokset pyöräytetään pöytään kimppalounaaksi. Kätevä ja kompakti kokonaisuus sopii yhtä hyvin keittiöpätevälle ja kätevälle emännälle kuin sisäisen huippukokkinsa hukanneelle perheenisällekin. Kurssin järjestävä Korea House johdattelee kiinnostuneen huomattavasti syvemmällekin korealaiseen kulttuuriin, mutta tällä kertaa osin aikataulupaineiden vuoksi kansantanssit, useamman ruokalajin kokonaisuudet ja käsityöt jätettiin väliin. Paikallinen pikaruoka bibimbap on meikäläisittäin hieman kuin pykälää parempi pyttipannu, tosin tuoreista raaka-aineista ja epämääräisen keon sijaan kauniisti esillepantuna. Taitovaatimus suositun ruokalajin kokkaamiseen on kuitenkin yhtä matala. Helppouden lisäksi bibimbap on vieläpä terveellistä ja trendikästä syötävää, joten keittiöön mars! Polttoainetta vai lääkettä? Kurssin aluksi pestään kädet ja vedetään essut esiin. Kurssia johtava kotitalousihme on tiukkailmeinen täti, joka sättii ensimmäiseksi oppaan kurssilaisten myöhästymisen johdosta. Vaikka yhteistä kieltä ei ole, ei jää epäselväksi, että seuraavalla kerralla ollaan ajoissa, tai ei hyvä heilu. Seuraavaksi kokkiemo loihtii esiin ystävällisen hymyn ja esittelee valmistettavan annoksen. Esimerkkinä käytetty muovinen annos on hämmästyttävän aito. Sen avulla pöljempikin ymmärtää minkälaista lopputulosta seuraavan tunnin aikana tavoitellaan. Korealainen ruoka on täyttävää ja vihannespainotteista, mutta kaloreita siinä kerrotaan olevan niukasti, joten pian valmistuvaa annosta voinee pitää terveellisenä ainakin pikaruoan mittapuulla arvioituna. Leikkuulaudan ääressä ensimmäinen työvaihe on kuorimista. Sen jälkeen leikataan, viipaloidaan ja silputaan vihanneksista pientä ja siistiä silppua opettajan valvovan silmän alla. Visuaalinen ilme on osa pikaruokaakin, joten silpun on oltava tasakokoista ja -laatuista. Ruoanvalmistuksen lomassa opitaan, että korealaisittan mieli ja ruumis ovat yhtä. Vuosituhansien aikana karttunut kansanperinneviisaus kertoo, että ruoka ei ole vain polttoainetta keholle. Se on pikemminkin lääkettä, joka ravitsee ruumiin ja hoitaa myös mielen. Mitä parempaa ruokaa, sen parempi lopputulos. Eumyangohaengiksi kutsutun näkemyksen mukaan universumi muodostuu jinistä ja jangista sekä viidestä elementistä. Nämä elementit opettaja lupaa saattaa myös valmistuviin annoksiin. Haparoivan kielitaidon vuoksi osa kertomuksesta karkaa mielestä, mutta ruoan kannalta kaikki kuulostaa hyvältä, silppuaminen sujuu ja sormet pysyvät ehjinä. Tietoiskun aikana hyväksyttävästi pilkotut raaka-aineet pääsevät kuumalle pannulle yksi toisensa jälkeen. Sekasotku on ehdottomasti kielletty, joten pannua saa pyörittää useampaan otteeseen. Annoksen viisi väriä Kokonaisuus kootaan kulhoon, jonka pohja peitetään opettajan keittämällä tahmealla riisillä. Jos omakohtainen jin ja jang ovat tasapainossa, tulee päivästä passeli tämän aterian avulla, se on selvä. Tai ainakin nälkä siirtyy. Vihannesten avulla annosten pinnalle tehdään sektori vihreälle, punaiselle, keltaiselle, valkoiselle ja mustalle. Koko komeus kruunataan kevyesti pannulla pyörähtäneellä kananmunalla ja käymisteitse valmistetulla tymäkällä gochujang-tahnalla, jonka potkusta vastaa punainen chili. Osaavissa käsissä annos bibimbapia syntyy leikkuulaudalta pannun kautta kulhoon aseteltuna reilussa vartissa, jos riisi on esivalmisteltu. Nyt aikaa tärvättiin vähintään tuplasti, mutta kokonaisuus on ehdottomasti vaivan arvoinen. Ja mikä parasta, annos on helposti toistettavissa myös kotona. Ruokavieraat tuskin arvaavat, että kyseessä on vaivaton pikaruoka, jos kokki malttaa pitää tiedon omanaan. Teksti ja kuvat Antti Hentinen Lue myös: Herkuttele kuin paikallinen, Supertähtien sviitti ja Taekwondo-iltamat Soulissa. Lisää Korean matkailusta Moottorissa 12/2016, joka ilmestyy 1.12.2016. Sähköinen näköislehti ladattavissa Lehtiluukusta. Kattavan kokoelman matkailutietoa Koreasta tarjoaa maan virallinen matkailusivusto www.visitkorw.or.kr Maantieteellisesti lyhimmän reitin ja lennon Souliin lentää Finnair. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 9.11.2025 Matkailu 11.11. 1918 aseet hiljenivät jättäen jälkeensä yli miljoona tuntemattoman sotilaan leposijaa 9.11.2025 Matkailu Yhä useampi suomalainen suuntaa talvilomalle Ruotsiin 2.11.2025 Matkailu Kun masuunit hiljenivät – Zollverein on Saksan ja ehkä koko Euroopan vaikuttavin teollisuusmuseo 31.10.2025 Matkailu Turun valtteina ruoka, taide, kauppahalli ja Kakolanmäki – miksipä ei! 26.10.2025 Matkailu Vuonna 1922 valmistuneen laittoman vampyyrielokuvan kulissina toiminut slovakialainen linna hämmentää monipuolisuudellaan 23.10.2025 Matkailu Onko tässä Turun halvin hotelliyö? 21.10.2025 Uutinen Junassa saa palvelua – uudet Pendolino Plus -kaukojunat aloittavat liikennöinnin 19.10.2025 Matkailu Maailman hienoin palatsi ja museo on sellainen, mikä samaan aikaan sekä ihastuttaa että vihastuttaa 12.10.2025 Matkailu Porattiinko öljyä ensimmäisenä maailmassa Saksassa – Saksan öljymuseo valottaa asiaa Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Kopioi linkki Kopioi linkki leikepöydälle Facebook Jaa facebookissa WhatsApp Jaa WhatsAppissa Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 9.11.2025 Koeajo Koeajo: Mazda 6e – taistelua sähköä vastaan ei olisi kannattanut pitkittää näin kauan 8.11.2025 Koeajo Koeajo: Nissan Qashqai e-Power – ilman turhaa dramatiikkaa 9.11.2025 Ajatuksia autoista Näin Bugatti Veyronin, joka auttoi ymmärtämään miksi superautoja kannattaa valmistaa vaikka tappiollisesti – Ajatuksia autoista 6.11.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Suomi ei ole vielä valmis sähköautoille - vai onko liiankin? 7.11.2025 Moottoripyörät Brabus 1400 R Signature Edition – äärimmäinen mörkönaku 3.11.2025 Kuluttajat Ohjelmistopäivitys käynnisti Opel-sähköautossa ongelmavyyhdin – myyjä, korjaamo ja maahantuoja kieltäytyivät kuittaamasta yli 3 500 euron laskua 6.11.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Suomi ei ole vielä valmis sähköautoille - vai onko liiankin? 6.11.2025 Käyttötesti Dacia Duster ja haikeiden jäähyväisten viimeisiä ajatuksia – Käyttötesti 1.11.2025 Ajoneuvot Kaksiroottorinen wankel, turboahdin, sähkömoottori, akku ja 510 hevosvoimaa - niistä on Mazda Vision X-Coupé tehty 3.11.2025 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: hädin tuskin sisäänajettu Ferrari Purosangue on tämän hetken kallein Nettiautossa listattu auto 20.10.2025 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Nissan Juke - "juuri katsastettu, mutta puomi tuli lasista läpi" 9.10.2025 Päivän kuva Päivän kuva: tiedätkö mitä virkaa näillä "viiksillä" tai "tuntosarvilla" on takavuosien jenkkiautoissa? 26.10.2025 Ajatuksia autoista Väläytin vahingossa pitkät rekkakuskin naamalle neljä kertaa, mutta väitän silti ajovalojen olevan paras asia uusissa autoissa – Ajatuksia autoista 28.10.2025 Päivän kuva Päivän kuva: tässä oli Teboil vielä viikko sitten 13.10.2025 Kuluttajat Matille myytiin auto laittomilla renkailla – automyyjä on myöntänyt asian, mutta ei suostu korvaamaan