27.9.2022

Botniaring – Kurikan moottoriurheilumekka

Suomen toiseksi kovavauhtisin moottorirata sijaitsee Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla.

Botniaring sijaitsee Juha Miedon kotipitäjässä Kurikassa. Rata on perustettu vuonna 1989 ja tuolloin rata oli 2618 metriä pitkä. Sittemmin rataa on laajennettu reippaasti ja uusi pitkä rata on pituudeltaan 4014 metriä. Ennen Kymiringin valmistumista rata oli pitkään Suomen pisin ja kovavauhtisin.

Uusi pitkä rata on ajajalle nautinto, sillä vauhdit kasvavat useissa paikoissa korkeiksi. Korkeuseroja ei juuri ole, mutta vauhdikkuuden ansiosta radalla ajamisesta nauttii täysin siemauksin.

Erityisen hienoja paikkoja ovat kovalla vauhdilla ajettava shikaani ja erityisesti moottoripyörillä hiuksia nostattava, ja erittäin kovavauhtinen loiva vasen. Rata on parhaimmillaan 20 metriä leveä, mikä nostaa entisestään vauhteja radalla.

Botniaringin asfaltti on verrattain hyväkuntoinen, sillä se sai uuden pinnoitteen radan laajennuksen yhteydessä. Vuosien saatossa rataan on toki tullut pieniä epätasaisuuksia, mutta ne luovat radalle lisää luonnetta. Yleisesti ottaen pinta on hyvä ja pitävä. Turva-alueet ovat pääsääntöisesti kunnossa myös moottoripyöräilijöitä ajatellen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ajamaan pääsee halvimmillaan parilla kympillä

Etelä-Pohjanmaalla järjestetään paljon kansallisia auto- ja moottoripyöräsarjojen kilpailuja, mutta kalenterissa piisaa aikaa myös omalla autolla tai moottoripyörällä tapahtuvalle ajoharjoittelulle. Päivälipun hinta on noin 100 euroa ja tunnin ajosuorite maksaa vain 20 euroa, joten radalla pääsee pienellä panostuksella kokeilemaan rata-ajoa.

Botniaringilla on myös varikkopilttuita, joita saa vuokrattua käyttöön ajotapahtuman tai vapaan ajopäivän ajaksi. Hinnat ovat kohtuullisia ja muutaman ajajan kesken jaettu pilttuuvuokra ei vielä kaada taloutta.

Rataa käytetään ajoharjoittelun ja kilpailemisen lisäksi myös testiratana ja liukkaan kelin ajoharjoittelussa. Keskus venyy useanlaiseen ajoon, sillä pitkän ja lyhyen radan lisäksi käytössä ovat club- ja jokkisradat.

Tutustu rataan ja sen erityispiirteisiin jutun lopussa olevasta videosta.

Teksti: Tuomas Rajala Kuvat: Jari Saarentaus

Botniaring

  • Pituus 4014 m
  • Pääsuoran pituus 280 m
  • Radan leveys: 12–20 m
  • Lisätietoa: botniaring.fi

Luetuimmat