5.10.2024 Matkailu Erikoiset ateriat: Pädasten kartanon ravintola Alexander – 9 ruokalajin sinfonia makuaisteille Teksti Vesa Eskola Kuva Vesa Eskola Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Pädasten kartano Virossa on upea kokonaisuus Saarenmaan kupeessa olevalla Muhun saarella. Siellä yöpyvän paras nautinto osuu ilta seitsemän ja kymmenen väliin. Kävimme hiljattain yöpymässä upeassa Pädasten kartanossa, tuo juttu on luettavissa tästä linkistä. Kartano tarjoaa hulppeat puitteet rauhoittumiseen, mutta on tunnettu myös kansainvälisesti kuuluisasta erinomaisesta Alexander-ravintolastaan. Erilaisia palkintoja ja kunniamainintoja löytyy runsaasti, ja jatkuvuus on myös hienojen ravintoloiden kohdalla tärkeä osa perinnettä. Kokit ja keittiömestarit ovat Pädastessa vuosien varrella vaihtuneet, mutta laatu on säilynyt.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyYhdeksän ruokalajia ja pari bonustaMaistelimme yhdeksän ruokalajin illallisen läpi kolmessa tunnissa. Kokemus oli juuri niin hieno kuin olettaa saattaa. Valitsimme menun kylkeen neljästä eri viinistä koostuvan juomalistan, sillä yhdeksän olisi ollut yksinkertaisesti liikaa. Toki tarjolla on myös alkoholiton juomalista, mutta pelkästään senkään valitseminen ei tuntunut oikealta.Liikkeelle lähdetään alkuleivillä. Niitä on kolme erilaista, ja niiden seurana yksi dippi. Kaikki yksinkertaisesti esille asetettuna. Yksinkertaiset asiat ovat tunnetusti usein niitä parhaita. Kuivattu ruisleipä osuu parhaiten makuhermoon. Toki myös miedosti hiillostetun purjon ja valkosipulin makuiset leivät maistuvat.Leipiä seuraa kolme alkupalaa. Niiden maut sopivat saumattomasti yhteen.Nokkakala on maultaan vahvin, hieman hapan – ei silliin asti, mutta sopivasti. Annos on tehty hieman aladobin tapaan. Pelin henki on heti selvä. Ruokalijoiden uteliaisuutta ruokitaan myös. Annosta katsellessa ja maistellessa sopii arvuutella pöytäseurueen kesken, mitä kaikkea annoksesta löytyy.Ja makuaistien lisäksi myös näköaistia hemmotellaan. Esillepano ja annosten koristelu on harkittua, ja tähän kaikkeen on käytetty aikaa. Tomaattipaistos on täyteläinen, pehmeä, suussa sulava. Tomaatti soi harmonisesti räväkämmän nokkakalan kanssa. Herneestä valmistettu kokonaisuus on sitten neutraalein.Seuraavaksi sukelletaan toden teolla fuusiokeittöön. Pienellä lautasella on kolme rukiista tehtyä pientä pyöreää keksiä. Niiden vieressä on kupissa ramenlientä. Esillepano on silkkaa japanilaista estetiikkaa. Makuyhdistelmä on sopivan jännä. Ramen voittaa makukisan. Näin saadaan ateriakokonaisuuteen mukaan nykyään paljon joka paikassa esillä olevaa umamia – ja ehkä myös uusi idea siihen, miten umamia voi käyttää perinteisempien ainesosien kanssa...Sitten seuraa lisää leipää, Viron paras leipä tulee tunnetusti Muhusta. Leivän kanssa on kolmea levitettä. Itse tehtyä (luonnollisesti) voita, erään toisen eläimen rasvaa sisältävä versio sekä luuydintä kananmunan keltuaiseen sekoitettuna. Viimeksi mainittu vie kielen mennessään. Luuydin toimii myös muistutuksena, miten perinteinen keittiö käyttää kaikki ravintoaineet ehkä paremmin kuin mitä nykyisin monesti monessa paikkaa tehdään.Sitten seuraa klassikko. Lämpimän briossin kera on hanhenmaksaa. Sitä on tarjolla perinteisempään tyyliin mutta suussa sulavasti kirsikan sekä erinomaisen kastikkeen kera. Yllätyksenä lautasen laidalla on vielä hanhenmaksajäätelöä. Se vie pisteet kotiin. Osittain vain yllätyksellisyyden ja erilaisuuden johdosta, mutta kuohkea koostumus ja kylmyys lämpimän briossin kanssa toimii kivasti.Sitten sukelletaan kellariin. Karamellisoidun sipulin ja mustatorvisienipaistoksen päälle raastetaan vuoden verran pimeässä kellarissa pidettyä mukulaselleriä eli se on kovettunut lähes tryffelin tapaiseksi. Annoksen maistuu suussa yllättävän täyteläiseltä hanhenmaksan jälkeen. Poltettu voi eli beurre noisette toimii kaiken yhdistävänä makusiltana kivasti.Sitten on aika antaa makuaisteille hieman lepoa, tarjolla on viiriäistä sopivan perinteisesti valmistettuna – mutta toki pienellä twistillä sekin. Lautaselta löytyy myös kilohailia. Juurekset ja tuoreet yrtit harmonisoivat ja raikastavat kokonaisuuden.Sitten on haudutettua haukea kirnupiimäheraliemessä. Miellyttävä tuttavuus sekin, ei liian hapan. Ja korostaa paikallisuutta. Kokonaisuuden täydentävät pari suolayrtin vartta sekä leivän korvaavat haarapääskysen muotoiset maustetut keksit. Haarapääsky on Viron kansallislintu. Hieno yksityiskohta. Pisteet kotiin myös lautasista, jotka toimivat hienosti osana silmänruokaa.Sitten tulee raikastetta juoman muodossa. Samppanja keventää aterialla kuin aterialla kivasti – ja raikkautta makukokemukseen tuovat tällä kertaa siihen sekoitetut murskatut persiljan lehdet. Kuulostaa erikoiselta, mutta suosittelemme kokeilemaan. Samppanja on juhlava juoma, joka voi olla myös herkullinen makunautinto illanistujaisissa yllättäviin raaka-aineisiin sekoitettuna."Pääruokana" on sitten kaurista, ja sen kylkeen on perunaa parissakin eri muodossa ja ruusunmarja toimii puolestaan nyt sopivana yllärinä. Ja kartanon omasta kasvihuoneesta on taas yrttejä sekä makuja nostattamaan että silmänruokana. Ja kaikki on koko ajan niin nätisti aseteltua, että tekee ihan pahaa hajottaa nämä annokset suuhun pistettäväksi.Jälkiruokana on metsämansikkaa, raparperia ja ranskankermaa. Annos on jälleen kuin koru. Metsämansikka ja raparperi ovat tunnetusti kaksi kovin erilaista kaveria, jotka muodostavat yhdessä hyvän tiimin. Metsämansikoissa riittää hienon kesän jälkeen makeutta.Loppuun tulee vielä kolme pientä makeaa suupalaa. Tyrnisosetta keksien välissä, hasselpähkinävanukasta sekä omena-anis-leivos.Tyrni jää makukisassa yllättävästi kakkoseksi, kun omena-anis-annos vie pisteet. Anis maistuu vahvasti. Hasselpähkinäparka ei tässä kisassa pärjää.Lopussa kiitos seisooAikaa on kulunut noin kolme tuntia, ja itse asiassa maistella olisi voinut kauemminkin. Nyt ruokalajit tulivat eteen välillä jopa aavistuksen turhan nopeasti. Joskus elämyksiä ei saisi hoputtaa.Menusta teki erityisen mielenkiintoisen ja miellyttävän se, että annoksista löytyi sopiva sekoitus perinteitä ja yllätyksiä. Makuaisteja hemmoteltiin, kiusoiteltiin ja kokeiltiin. Sopivassa suhteessa. Ja sopivasti rytmitettynä.Myös se on hienoa, että valtaosa raaka-aineista oli paikallisia. Se kuuluu meistä nykyisin tällaisiin maistelumenuillallisiin, jotka tuovat matkailuun hienon lisäsäväyksen.Illallisen hinta on 176 euroa, mikä on tietysti melkoisesti, mutta ei kuitenkaan vielä hätkähdyttävän paljon. Viinit aterioiden kylkeen maksoivat 110 euroa. Koimme saaneemme sijoitetulle rahalle hyvän vastineen, tällainen illallinen on kuitenkin sellainen harvoin itselle suotu hemmottelu. Näinä aikoina jos koskaan sellaiselle on myös tarvetta – kuten myös Pädasten kartanon upeissa maisemissa rauhoittumiselle. Jos esimerkiksi laittaa joka päivä euron säästöpossuun, vuoden lopussa on jo kasassa kiva hemmottelukassa.Pädasten kartanon kotisivut: https://padaste.ee/ Lue lisää Kaikki artikkelit 11.7.2025 Matkailu Suomen suurin ulkoilmagalleria – Kotkan veistospromenadi on ainutlaatuinen myös talvella 10.7.2025 Matkailu Matkalla Itäisen Suomenlahden saarilla – elämyksiä sään ehdoilla 7.7.2025 Matkailu Matkailuilmiö: Pintaa pitkin -matkailu kasvussa 6.7.2025 Matkailu Tšekkoslovakian suurin ghetto ja keskitysleiri saa miettimään ihmisten epäinhimillisyyttä 1.7.2025 Matkailu Ahvenanmaan elämykset: viiniä, fine diningia ja glamping-unelmia saaristossa 30.6.2025 Matkailu Lähes 30 Rolls-Royce -autoa pian esillä Fiskarsissa – mukana useita harvinaisuuksia 29.6.2025 Matkailu Kivisen tien Karoq ja tehtävä Balkanilla: etsi Euroopan upeimmat maisemat 29.6.2025 Matkailu Sähköautotehtaat nousseet turistikohteiksi Kiinassa – tuhannet jonottavat kierroksille 26.6.2025 Matkailu 60 vuotta täyttävä Kolmården on paljon muutakin kuin eläinpuisto Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 11.7.2025 Kuluttajat Käytetty BMW myytiin asiakkaalle vuoden 2019 autona, vaikka se oli valmistettu vuonna 2017 – myyjäliikkeen mielestä ei merkitystä markkina-arvoon 12.7.2025 Sähköautot Mercedes-Benz CLA:n sähköversio yllätti: tuotanto kolmivuoroon, hiilijalanjälki 40 % pienempi 11.7.2025 Klassikko Klassikko: Škoda 130 RS ja ajamisen sietämätön keveys 11.7.2025 Traktorit Valtran design-tiimi kävi pokkaamassa Red Dot -palkinnon – S-sarja on putsannut palkintopöytiä 12.7.2025 Huutokauppahelmet Huutokauppahelmet: 1965 Aston Martin DB5 7.7.2025 Autoilun hinta Tässä on polttoaineiden hinta Virossa – yksi asia saa suomalaiset hätkähtämään 8.7.2025 Autoilun hinta Päivän kuva: tämän verran polttoaineet maksoivat Latvian Ainažissa – ennen mysteerialennusta 11.7.2025 Kuluttajat Käytetty BMW myytiin asiakkaalle vuoden 2019 autona, vaikka se oli valmistettu vuonna 2017 – myyjäliikkeen mielestä ei merkitystä markkina-arvoon 9.7.2025 Liikenne Lux Express by OnniBus -vuorolla Helsingistä Jyväskylään – näin premium-bussi eroaa tavallisesta 9.7.2025 Ajoneuvot Kia EV5 tarjoaa lopultakin Kian vastauksen Enyaqin, ID.4:n ja Model Y:n haasteeseen myös täällä Euroopassa 21.6.2025 Ajoneuvot Auto per 10 sekuntia – maailman suurin autotehdas pyörii lähes tauotta 21.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Huomaatko mikä tässä kuvassa on pielessä? 3.7.2025 Uutinen RAM-autojen virallinen maahantuoja: ”Kamuxin väite autojen valmistusmaasta on väärä” 23.6.2025 Uutinen Moottori paljastaa: Suomessa on rekisteröity jenkkiautoja väärillä papereilla – kaksi avolava-autoa myynnissä Kamuxilla 3.7.2025 Sähköautot "10 vuotta liian aikaisin" – Mercedes myöntää EQS-mallin virheen