15.9.2018

Harrasteauto talvisäilöön – tee oikeat valmistelut

Harrasteauto talvisäilöön

Syksyisin tulee aika laittaa harrasteauto talvisäilöön ja muutamalla vinkillä varaudut oikein. Hyötynä ei ole vain puhdas auto keväällä noudettaessa.

Harrasteauto talvisäilöön valikoitui aiheeksi, sillä me olemme harrasteautokansa. Osittain korkean autoverotuksen johdosta autokantamme on keskimäärin varsin vanha. Sanotaan myös, että jos jotakin autoa on maailmassa kaksi kappaletta, niin toinen niistä on Suomessa.

Harrasteauto talvisäilöön puhtaana
Keväällä on mukavaa noutaa talvisäilöstä puhdasta autoa, mutta vinkeistä on muutakin etua.

Harva kuitenkaan ajaa harrasteautolla ympäri vuoden. Tämänkertainen artikkeli ei koske niinkään ympärivuotisesti ajettavia käyttöharrasteajoneuvoja, vaan kesäisin ulkoilutettavia pirssejä. Silti vinkeistä talvisäilytykseen varautumisen suhteen saattaa olla apua myös ympärivuotisten autojen suhteen.

Alla olevia neuvoja kannattaa peilata jossain määrin myös säilytyspaikan suhteen. Oman kodin yhteydessä sijaitsevassa omassa autotallissa on täysin erilaiset mahdollisuudet kuin monen sadan kilometrin päässä sijaitsevassa vuokrattavassa säilytyspaikassa. Samoja asioita olisi silti hyvä huomioida.

Harrasteauton imurointi
Auton imurointi ei vaadi suurempaa osaamista ja imuriksi kelpaa käytännössä mikä tahansa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Imurointi

Auton sisätilojen puhdistaminen on arkiaskare, jota olisi hyvä toistaa tasaisin väliajoin. Olemme kirjoittaneet jo aiemmin auton imuroinnista, joten vinkit kannattaa lukea siitä artikkelista. Tällä kertaa puhdistamisen ajatus on kuitenkin toisenlainen.

Imurointi talvisäilöön
Irtolian poistaminen imuroimalla auttaa myös autoon kerääntyvää kosteutta vastaan. Puhtaaseen autoon on myös mukavampi palata kevään tullen.

Luonnollisesti on mukavaa viedä harrasteauto talvisäilöön myös sisätilojen osalta puhtaana. Ehkä tärkeämpi syy imuroinnille on kuitenkin lian kyky kerätä ja sisältää kosteutta. Imuroimalla auton vähentää kostean sisustan riskiä ja samalla saa nauttia puhtaasta lopputuloksesta.

Pesu

Tietenkin on tärkeää säilöä auto puhtaalla maalipinnalla. Näin lika ei pinty kiinni koko säilömisen ajan. Tietyt likapartikkelit syöpyvät pahimmillaan jopa lakkapinnan läpi, joista yleisimpänä esimerkkinä tietenkin linnunjätökset.

Auton käsinpesu
Auto on suositeltavaa säilöä myös maalipinnan osalta puhtaana ja pesumenetelmät on valittava tilanteen mukaan.

Kyseessä voi olla hellävarainen ylläpitopesu tai, jos likaa on pinttynyt enemmänkin, jykevämmillä aineilla suoritettava pesu. Jälkimmäisessä tapauksessa puhdistus noudattelee todennäköisesti jossain määrin ennen vahausta suoritettavan pesun kaavaa. On suositeltavaa saada maalipinta tässä kohti täysin puhtaaksi, jotta lika ei vahingoita maalipintaa koko pitkän talven ajan.

Maalipinnan suojaus

Ihanteellisessa tilanteessa auton maalipinta on suojattu hyvin ja pelkkä hellävarainen ylläpitopesu riittää ennen talvisäilömistä. Todellisuus on tavallisesti toinen. Kesän aikana maalipinta on kerännyt likaa, jonka poistaminen saattaa vaatia, edellisen suojatuotteen poistavia, vahvempia pesuaineita. Toisinaan taas suojatuote on jo yksinkertaisesti alkanut heikkenemään ja vaatii uusimista.

Maalipinnan suojatuote
Maalipinnan suojatuotteen voi valita vapaasti, mutta jotakin suojaa maalipinnalle kannattaa jättää ennen säilömistä. Näin maalipinta pysyy pitkässä juoksussa paremmassa kunnossa.

Molemmissa tapauksissa auton pinta olisi hyvä suojata. Tämä varmistaa vaivattoman käyttöönoton jälleen keväällä ja pinnalle laskeutunut pöly irtoaa kuin itsestään. Maalipinnan suojaaminen, esimerkiksi vahalla, on käsitelty juttusarjassa jo aiemmin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Akusta huolehtiminen

Akku on suositeltavaa ladata täyteen ennen pitkää seisomista. Ajamalla akkua ei saa koskaan aivan täyteen, joten akkulaturin hyödyntäminen on vähintäänkin suositeltavaa. Nykypäivän älylaturit ovat varsin kohtuuhintaisia esimerkiksi jo yhden uuden akun hintaan suhteutettuna.

Akkulaturi - älylaturi
Harrasteauton akku olisi hyvä ladata vähintäänkin ennen säilömistä jos sitä ei ole mahdollista jättää älylaturin päähän koko talveksi.

Toisinaan akku saattaa olla hyvä irrottaa talvisäilytyksen ajaksi, jotta auton elektroniikka ei tyhjennä sitä. Tietysti älylaturin omistava voi jättää auton koko säilytyksen ajaksi lataukseen joka onkin erittäin suositeltavaa. Näin auto odottaa keväällä takuulla täydellä latingilla.

Kosteudenkerääjä

On suositeltavaa viedä harrasteauto talvisäilöön talvehtimaan kosteudenkerääjän kanssa. Tällä estetään autoon säilytyksen aikana mahdollisesti kerääntyvän, tai autossa jo olevan, kosteuden imeytyminen sisustuksen verhoiluihin. Pahimmassa tapauksessa kosteus saattaisi aiheuttaa sisustan homehtumisen.

Autonhoito talvisäilöön - kosteus
Imurointi auttaa kosteuden poistamisessa, mutta kankaisiin jo imeytynyttä kosteutta sekään ei poista. Kosteus saattaa hiipiä autoon myös säilytystilasta, joten kosteudenkerääjä on hyvä varmistus.

Ainakaan kuivassa säilytystilassa homehtumisen riskiä ei juurikaan ole, mutta kosteudenkerääjä on helppo tapa tuplavarmistukseen. Muutama kymmenen euroa on edullinen hinta mielenrauhasta. Kosteudenkerääjiä myydään useassa eri paikassa esimerkiksi asuntoautokäyttöön.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Luetuimmat