29.9.2022

Helsingin keskustaan nastarengaskielto – Poliisi valvoo ja sakottaa

Rengastesti nastarengas

Helsingin kaupunki on päättänyt aloittaa ensimmäiset nastarengaskiellot ydinkeskustan alueella. Nastarenkailla ei enää ole asiaa Lönnrotinkadulle.

Lönnrotinkadun nastarengaskielto koskee Mannerheimintien ja Hietalahdenkadun välistä 900 metrin pituista tieosuutta. Kielto tulee olemaan väliaikainen vuoteen 2025 saakka ja kielto astuu voimaan jo tänä talvena. Nastarengaskielto koskee vain läpiajoa, sillä tonteille ajo nastarenkailla on edelleen sallittua.

Kiellolla pyritään parantamaan kaupungin ilmanlaatua ja ehkäisemään meluhaittaa. Kaupungin selvityksen mukaan 40–50 prosenttia katupölystä on peräisin tien päällysteestä, jota pääosin nastarenkaat irrottavat.

Nastarengaskiellon mahdollistaa uusi tieliikennelaki, jonka mukaan katupölyn kannalta ongelmallisimmissa paikoissa voidaan kieltää nastarenkaiden käyttö. Kielto tullaan osoittamaan liikennemerkein ja sitä tullaa valvomaan poliisin toimesta.

MTV Uutisten haastattelema Helsingin Kaupungin ympäristötarkastaja Milla Susi kertoo, että kokeilun tavoitteena on vaikuttaa Helsingin keskustassa autoilevien rengasvalintoihin merkittävästi.

–Tällä hetkellä Helsingin keskustan autoista 70 prosenttia ajaa nastarenkailla ja vain 30 prosenttia kitkoilla. Tarkoitus on kääntää osuudet kymmenessä vuodessa toisin päin.

Kaupungin kunnianhimoinen tavoite voi onnistua, sillä vastaavista kielloista on ollut hyviä kokemuksia muista Pohjoismaista. Esimerkiksi Tukholmassa ja Oslossa vastaavasta on hyviä kokemuksia. Liikenneturvallisuuteen tällä ei ole ollut negatiivisia vaikutuksia.

Teksti: Tuomas Rajala Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat