1.8.2020

Huutokauppahelmet – Citroën DS21 Décapotable

Citroën DS21 Décapotable by Chapron side - RM Sotheby's

Citroën DS21 Décapotable on äärimmäisen kallis sitruunapatonki, mutta sen hinta on vähintään ansaittu. Oikeastaan se vain korostaa kuinka edullisesti kovakattoinen DS ja SM on vielä hankittavissa.

Chapronin koripajan pitkälti käsityönä valmistama Citroën DS21 Décapotable on eräs kaikkein halutuimmista ja kalleimmista Citroën-malleista. Ensimmäinen iso kissa, eli Citroën DS, mullisti automaailman Pariisin autonäyttelyssä vuonna 1955 kaasunestejousituksellaan, tehostetulla ohjauksellaan ja yleisellä käytön helppoudella sekä edistyksellisyydellään. Nyt on kyse tuon auton käsityönä valmistetusta avomallista.

Ranskalainen koriseppä Henri Chapron valmisti ensimmäisen DS Décapotablen vuonna 1958. Hän osti valmiita Citroënin tehtaalta valmistuneita DS -malleja ja muutti ne avomuotoon. 

Lopulta Citroën havahtui ja työllisti Chapronin valmistamaan tehtaan viralliset avomallit vuodesta 1961 eteenpäin. Yhteensä Chapronin koripaja valmisti 1365 avomallia tehtaalle, joista 438 oli DS21 -mallin avoversioita. Näihin oli tarjolla 15 ulkoväriä, 13 eri nahan sävyä ja kolmea eri väriä mattoihin.

Juuri DS oli uskomattomassa suosiossa ja Citroën vastaanotti DS-avoversion tilauksia vielä vuosia muiden DS-mallien valmistuksen loppumisen jälkeen. Viimeinen avomalli valmistui vasta vuonna 1978.  

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1966 Citroën DS21 Décapotable by Chapron – RM Sotheby’s

Nyt tarjottava DS21 avoautoyksilö on erittäin haluttua vuosimallia ja varustettu automaattivaihteistolla. Se on myyty uutena Antibesiin, eli Cannesin ja Monacon väliin Ranskan Rivieralle. Auto säilyi siellä samassa omistuksessa vuoteen 1990, jolloin se myytiin Sveitsiin.

Sveitsissä tämä yksilö säilyi samassa omistuksessa aina vuoteen 2008 asti, jolloin se siirtyi Citroënien keräilystä jostain syystä tunnettuun valtioon: Alankomaihin. Nykyinen omistaja on hankkinut auton vuonna 2013 ja DS on nauttinut sen jälkeenkin hyvästä hoivasta.

Elämänsä aikana tämä Citroën DS21 Décapotable on entisöity kertaalleen, mutta maalaus suoritettiin alkuperäisellä vihreällä Vert Foret -sävyllä. Hillitty musta nahkasisusta on silti pääosin edelleen alkuperäistä. 

Haartz-kangaskatto ja matot on uusittu juuri ennen nykyisen omistajan aikaa ja samalla hydraulijärjestelmä on muutettu käyttämään uudempaa LHM-hydraulinestettä tehden omistamisesta ja käyttämisestä hieman vaivattomampaa. Tuon jousitusjärjestelmän lupaillaan toimivan kuten pitääkin, joka tarkoittaa upeaa kyytiä.

Tämä auto on osa, näillä näkymin, lokakuussa huutokaupattavaa Elkhartin autokokoelmaa, johon kuuluu muun muassa Toyota 2000 GT ja Lamborghini Miura. Siitä huolimatta tämä Citroën DS21 Décapotable on kiistatta eräs kokoelman kauneimpia ja hienostuneimpia ajoneuvoja. Tämänkaltainen Décapotable lienee kaikkein halutuin Citroën.

Teksti: Henri Posa, Kuvat ja lähde: RM Sotheby’s

Luetuimmat