30.5.2020

Huutokauppahelmet – Uusi Porsche 935

Uusi Porsche 935 - RM Sotheby's

Kyseessä on ihan oikeasti aito vuosimallin 2020 uusi Porsche 935 ja juuri muuta autosta ei tarvinne sanoa. Rahalla saa rikkaiden ratalelun.

Porsche kunnioitti merkin 70-vuotisjuhlaa upealla Rennsport VI -tapahtumalla Laguna Secan maineikaalla moottoriradalla Kaliforniassa syksyllä 2019 ja samassa yhteydessä esiteltiin tämä uusi Porsche 935 kunnianosoituksena alkuperäiselle. Luonnollisesti tehtaan testikuljettaja ulkoilutti autoa radalla useamman kierroksen ajan, kuten asiaan kuuluu. Porsche Motorsportin Frank-Steffen Walliser painotti julkistuksen yhteydessä, että koska kyseessä ei ole kilpaluokkaan suunniteltu auto sen suunnittelussa ei ollut samanlaisia rajoitteita.

Porsche 935 etuviisto - RM Sotheby's

Tämä näkyy 77 kappaleeseen rajoitetussa lopputuloksessa, jota ei ole mahdollista rekisteröidä tieliikennekäyttöön. Koodilla 935/19 tunnettu auto kiihtyy 100 kilometrin tuntinopeuteen 2,5 sekunnissa ja jatkaa kiihtymistä aina lukemaan 340 kilometriä tunnissa. Uusi Porsche 935 tosin painaa 1390 kilogrammaa, sillä sen pohjana on 911 GT2 RS Clubsport.

Sen suoritusarvoja luo moderni kaksoisahdettu 3,8-litrainen kuusisylinterinen vastaiskumoottori (MA1.73). Kierroslukumittarin neulan lähestyessä lukemaa 7000 moottori rykäisee ulos 700 hevosvoimaa kaksoiskytkinvaihteiston kautta takapyörien työstettäväksi. Tasauspyörästön luistonrajoitin on sähköisesti säädettävää mallia. 

Korin puolella on kevytmetallin ja teräksen päälle sovitettua hiilikuitulujitettua muovia (CFRP). Porsche 911 GT3R on lainannut, samasta hiilikuitujitteisesta muovista valmistetun, suuren takasiipensä tähän käyttöön ja myös taustapeilit on kaivettu samasta osalaatikosta. Lopputuloksena erityisesti sivuprofiili muistuttaa auton esikuvasta, eli ”Moby Dick” -lempinimellä tunnetusta pitkäperäisestä 935/78 -versiosta.

Turvakaaret, sammutusjärjestelmä, rengaspaineanturit, Recaron valmistamat kuppi-istuimet kuusipistevöin ja pikalukituksella varustettu monitoimiohjauspyörä kuuluvat varustukseen. Auton käyttötarkoituksesta kertonee, että apukuljettajan istuin on lisävaruste. Ajonvakautusjärjestelmä, luistonesto ja lukkiutumattomat jarrut on lainattu katulaillisesta GT2 RS -mallista, mutta ohjelmoitu uudelleen auton alla pyörivälle 18-tuumaiselle Michelinin kilparengastukselle – ajonvakautusjärjestelmä on lisäksi kuljettajan hienosäädettävissä oman maun mukaan.

Porsche 935 sivuprofiili - RM Sotheby's

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uusi Porsche 935 – RM Sotheby’s

Huutokaupattava uusi Porsche 935 on toimitettu ensiomistajalleen Monacoon helmikuussa 2020 ja on toinen tehtaalta koskaan valmistunut yksilö. Yhteensä autoja valmistettiin 77 kappaletta. Auto on seissyt omistajan kokoelmassa uudesta asti eikä sitä ole liikutettu ollenkaan, joten kunnon pitäisi vastata käytännössä uutta autoa.

Uusi Porsche 935 pohjautuu siis 991.2 -sukupolven Porsche 911 GT2 RS Clubsport -mallin tekniikkaan. Projektin tavoitteena oli yhdistää moderni suorituskyky Porschen moottoriurheiluperinteistä inspiraatiota hakeneeseen muotoiluun. Ikonisen klassikon päivittäminen nykypäivään on äärimmäisen haastava tehtävä eikä tässä tapauksessa ole suoriuduttu ollenkaan huonosti. Tämän yksilön maalipintana on harmaa Agate Gray, mutta sen on peitetty teippaamalla auto Martinin väreihin. 

Harva auto yhdistää saman määrän harvinaisuutta ja suorituskykyä yhteen pakettiin kuin uusi Porsche 935. On poikkeuksellista löytää sellainen myynnistä, sillä vain muutama yksilö on ollut kaupan esittelyn jälkeen. Nyt huutokaupattava yksilö tarjoaa lähes ajamattoman vaihtoehdon, jonka tuleva omistaja toivottavasti vapauttaa kahleistaan moottoriradalle. Alustava hinta-arvio pyörii miljoonan euron toisella puolen, joten halpaa lystiä ei ole tiedossa.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Raphael Belly/RM Sotheby’s Lähde: RM Sotheby’s

Luetuimmat