14.11.2022

Japanilaisautot 60 vuotta Suomessa – Datsun aloitti hitaan vallankumouksen Euroopassa 10.10.1962

Sen jälkeen kun ensimmäiset 713 Datsun Bluebirdiä rantautuivat Suomeen tasan 60 vuotta sitten, alkoi koko Euroopan automarkkinoilla hidas japanilainen vallankumous, joka näkyy ja kuuluu nyt kaikkialla.

Fordien, Opelien, Volkswageneiden ynnä muiden eurooppalaisvalmistajien sekä itämerkkien hegemoniaa saapui 60-luvun alussa hämmentämään uusi tulokas hyvin kaukaa idästä. Datsun avasi Euroopan mantereella pelin, joka on sittemmin johtanut japanilaisten- sekä laajemmin ajateltuna Kaukoidän autonvalmistajien voittokulkuun.

Datsun Bluebird 410 ei sen kummemmin peitellyt japanilaisuuttaan.

Suomeen ensimmäiset 713 Datsun Bluebirdiä saapuivat 10. lokakuuta 1962 rahtialus Pireuksella. Kesällä 1962 Autokeskus oli sopinut Datsun-autojen maahantuonnista Nissan Motor Companyn kanssa ensimmäisenä Euroopassa. Samana syksynä Suomeen tulleet Datsunit olivat siis - eivät enempää eikä vähempää kuin - Euroopan ensimmäiset japanilaisautot. Tästä seurasi aikamoinen vakuuttelu-urakka, kun ostajat piti saada samaan aikaan vakuutettua paitsi uudesta merkistä, myös ajatuksesta japanilaisesta autosta. Eräs kampanjan kulmakivistä oli Teekkarien Autokerhon kanssa vuonna 1963 järjestetty koeajotempaus, jonka aikana kerholaiset ajoivat Datsunilla yötä päivää yli 100 000 kilometrin matkan - lopulta alas hyppyrimäestä. Datsun kesti.

Datsun 100A ei Suomessa esittelyjä kaipaa. Kuvassa Coupé-malli.

Bluebirdin eli "Luupään" ohella toinen Suomessa hyvin suosittu, ja nyttemmin aikamoiseen kulttimaineeseen yltänyt Datsunin nimellä myyty malli oli 100A eli "Sata-ampeerinen", jonka debyytti tapahtui melko tarkalleen 50 vuotta sitten. Ensimmäisten 20 vuoden jälkeen brändinimi Datsun vaihdettiin Nissaniksi, jona olemme Nissan Motor Companyn autot Suomessa vuodesta 1982 lähtien tunteneet.

katsastusraportti
Qashqai on yksi megatrendin alullepanijoista.

Nissanin asema Suomen (kuten myös Euroopan ja koko maailman) automarkkinoilla on raudanluja. Luupäiden, Sata-ampeeristen, Cherryjen, Sunnyjen ja Primeroiden jälkeen suurimmaksi nimeksi on viimeisen 15 vuoden aikana noussut eräs tuttu, jonka valtaistuinta ei kukaan tunnu olevan heilauttamassa. Qashqai oli aivan etulinjassa valtavirtaistamassa automarkkinoidemme nykyistä megatrendiä, crossovereita. Tätä nykyä Qashqai on eräs kaikkien aikojen myydyimpiä Euroopassa valmistettuja automalleja - näin vain 60 vuotta 713:n uraauurtaneen Datsunin jälkeen.

Nissan Qashqai e-Power
Qasqai e-Power ja LEAF ovat osa Nissanin sähköisiä tulevaisuudennäkymiä.

Lähde: Nissan Kuvat: Nissan, Moottorin arkisto Teksti: Benjamin Helander

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat