22.8.2016

Juha Kallio – Imatranajojen ja imatralaisten todellinen sankari

Imatranajot Juha Kallio

Imatralainen kilpamoottoripyöräilijä Juha Kallio nousi viikonlopun Imatranajoissa parhaimmillaan palkintopallin kakkoskorokkeelle. Imatralaisten sydämissä miehen kovimmat meriitit löytyvät ihan muualta.

– Kotimaisemissa oli mielettömän hieno ajaa. Rata kaikkine heikkouksineen ja hienouksineen on upea, siinä on paljon hienoja paikkoja, kertoili Juha Kallio saavuttuaan lauantain kilpailulähdön jälkeen takaisin varikolle.

Mies urakoi Imatranajojen molempina päivinä sekä 1000- että 600-kuutioisten luokissa. Jo kilpailu kahdessa luokassa tuntuu monen mielestä mahdottomalta, mutta Juha Kalliolla oli lisäksi merkittävä rooli Imatranajojen järjestelypuolella. Käytännössä Kalliota voidaan nimittää Imatranajojen uuden tulemisen isäksi.

Imatranajot Juha Kallio
Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen kiitteli vuolaasti Juha Kalliota (kuvassa) ideasta Imatranajojen uudelleen järjestämisestä sekä osallistumisesta järjestelyihin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ulkomailla ei ole unohdettu Imatraa ja Imatranajoja

Juha Kallio osallistui vuonna 2013 moottoripyörien katuratakisoista legendaarisimpaan, Mansaaren TT -ajoihin. Yli 60 kilometrin ratakierroksella ajetaan kiviaitoja hipoen kylien läpi sellaista vauhtia, että yleisö haukkoo henkeään. Kallion kisa Mansaarella päättyi ulosajoon. Sairaalasta herätessään mies kyseli ensimmäisenä, että ”mihis kuntoon se pyörä meni, pystyykö sillä jatkamaan ajoja”.  Ajot Mansaarella jäivät sillä kertaa kesken, mutta tyhjin käsin mies ei sentään kotiin Imatralle palannut.

Imatranajot Juha Kallio

Mansaarella Kallio sai ylimääräistä huomiota sillä, että lähtöluettelossa hänen kotipaikkanaan luki Imatra ja kerhona Imatran Moottorikerho. Ulkomaiset motoristit eivät olleet unohtaneet Imatraa ja Imatranajoja. He kyselivät, että eikö Imatralla voitaisi herättää uudelleen henkiin katuratakilpailujen perinne 30 vuoden tauon jälkeen. Edelliset katuratakisat Imatralla ajettiin nimittäin vuonna 1986. Kallio palasi Imatralle, keskusteli Moottorikerhon edustajien kanssa aiheesta, ja yhdessä he marssivat kaupunginjohtajan pakeille ehdottamaan Imatranajojen järjestämistä.

Imatranajoilla suuri taloudellinen ja imagollinen merkitys

Imatran kaupunki näki asian sekä imagollisena että taloudellisena mahdollisuutena. Kolmen vuoden valmistelujen jälkeen Imatralla ajettiin tänä vuonna jälleen moottoripyörien katuratakisat. Vaikka suomalaisilla on tähän asti ollut ohut osanotto kansainvälisen IRRC-sarjan katuratakilpailuissa, niin kotikisoihin saatiin mukaan kovia suomalaiskuljettajia. Kallion kanssa samassa Markka Racing Teamissa ajoivat Erno Kostamo ja Pauli Pekkanen. Molemmilla on kovat meriitit ratamoottoripyöräilystä, mutta ei aikaisempaa kokemusta katuratakisoista. Kumpikin teki Imatralla paluun kilparadoille kolmen vuoden tauon jälkeen.

Imatranajot Erno Kostamo
Road racingin Suomen mestari Erno Kostamo osallistui Imatralla ensimmäistä kertaa katuratakisoihin.

Kostamo ja Pekkanen podiumille

Jo lauantain 1000-kuutioisten Superbike-lähdössä Kostamo ja Pekkanen kolkuttelivat palkintopallisijoja, mutta jäivät niukasti niiden ulkopuolelle. Sunnuntaina Open 1000-luokan lähdössä Erno Kostamo ja Pauli Pekkanen huudattivat yli 20 000-päistä yleisöä ajamalla sijoitukset kaksi ja kolme. Heti perään ajetussa Superbike-luokan lähdössä Kostamo kruunasi päivänsä ajamassa kivikovan kansainvälisen lähdön kolmanneksi.

– Nyt pitää tunnustaa, että tällä hetkellä olen aika sanaton! Oli mahtava vetää 20 000-päisen kotiyleisön edessä. En ole koskaan urallani ennen kokenut vastaavaa, hehkutti Erno Kostamo kävellessään Superbike-luokan palkintojenjakoon.

Imatranajot Pauli Pekkanen
Pauli Pekkanen taisteli tiukasti nopeimman suomalaisen tittelistä. Tällä kertaa Kostamo oli muutaman pyöränmitan nopeampi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ensi vuonna uudelleen

Viikonlopun aikana kuultiin Maamme-laulu kahdesti, sillä sivuvaunuluokassa pari Pekka Päivärinta & Kirsi Kainulainen voitti sekä lauantain että sunnuntain kilpailulähdöt. Loistavasti sujuneet Imatranajot ja järjestäjien 20 000 hengen yleisötavoitteen ylitys tarkoittavat, että tapahtuma järjestetään myös ensi vuonna.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Katso myös:

Luetuimmat