17.11.2020

Kaksipyöräisten kaupunkiajoneuvojen tulevaisuus BMW:n tapaan – Definition CE 04

BMW Definition CE04

Helppokäyttöisyys on tärkeämpää kuin pitkä toimintamatka tai mukavan pehmeä satula, sanovat BMW:n suunnittelijat

BMW Definition CE 04 on lähes tuotantovalmis sähköskootteri, jolla BMW esittelee näkemyksensä tulevaisuuden vaivattomasta kaupunkiajoneuvosta. Pitkän toimintamatkan, ergonomisen ajoasennon ja entistä paremman suorituskyvyn sijaan siinä on panostettu keveyteen ja helppoon ajettavuuteen sekä älypuhelimen vaivattomaan liitettävyyteen ja ladattavuuteen ajon aikana.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Futuristisesta konseptimallista lähes valmiiksi tuotantomalliksi

Vuonna 2017 esitelty BMW Concept Link oli nyt esitellyn Definition CE 04:n edeltäjä. Silloin sähköskootterin konseptimallia pidettiin kaukaiseen tulevaisuuteen kuuluvana visiona. Kolme vuotta myöhemmin Definition CE 04 näyttää tuotantovalmiilta sähköskootterilta, vaikka se ei ulkoisesti ole juurikaan muuttunut Concept Linkiin verrattuna. Se kertoo asenteiden ja ajoneuvomuotoilun nopeasta kehityksestä.

BMW Definition CE04

Sähköskootterin akut on paketoitu litteään muotoon jalkatason alle, mistä seuraa alhainen painopiste ja yhdessä kompaktin voimalinjan kanssa aivan uudet mahdollisuudet ulkomuodon suunnittelulle ja tilaratkaisuille. Tavaratila avautuu nyt sivussa olevalla luukulla, mikä helpottaa esimerkiksi kypärän sijoittamista lukittuun tilaan pysäköinnin ajaksi. BMW:n mukaan Definition CE 04:n tekniikka on haluttu jättää osaksi näkyvää muotoilua, ja siksi mm. toisiovetojärjestelmä sekä yksipuoleinen takahaarukka on jätetty reilusti näkyville.

BMW Definition CE04

Kohderyhmän ajosuorite keskimäärin 12 kilometriä päivässä

BMW ei ole vielä julkaissut teho- tai suorituskykytietoja, eikä myöskään toimintamatkan pituutta yhdellä latauksella. Kovin pitkää toimintamatkaa ei muiden ominaisuuksien kustannuksella kuitenkaan liene tavoiteltu. Tämä voidaan päätellä BMW:n edustajan kommentista, että kohderyhmä ajelee kaupungissa lyhyitä matkoja, keskimäärin vain 12 kilometriä päivässä. Siksi myös ergonomia ja mukavuus ovat suunnittelussa olleet vähemmän tärkeitä ominaisuuksia kuin käytön helppous ja muunneltavuus.

BMW Definition CE04

Älypuhelimen liitettävyyttä on suunnittelussa korostettu. BMW:n 10,25-tuumainen mittaristo on suurempi kuin missään markkinoilla jo olevassa skootterissa, ja älypuhelimen liitettävyyden lisäksi se mahdollistaa myös langattoman latauksen silloin kun puhelin  on ajopuvun taskussa.

Jäämme odottamaan BMW:n ilmoitusta Definition CE 04:n tuotannon aloittamisesta, jolloin samalla varmasti julkistetaan myös uutuuden tekniset tiedot.

Teksti: Janne Huhtala, Kuvat: BMW

Luetuimmat