9.11.2020

Käytetyt erikoisuudet – Cadillac ELR

Erehdyttävästi konseptiautolta näyttävä Cadillac ELR yllättää sarjahybridivoimalinjallaan. Tämä voisi tarjota mielenkiintoisen yhdistelmän käytettävyyttä ja ulkonäköä.

Konseptiautolta näyttävä Cadillac ELR on kuin veistoksellinen ja ylellinen coupé-versio Opel Ampera -sarjahybridistä. Malli esiteltiin tuotantovalmiina Detroitin autonäyttelyssä tammikuussa 2013, mutta se juontaa juurensa vuonna 2009 esiteltyyn Cadillac Converj -konseptiin. Tuon konseptin seurauksena palloteltiin pitkään tuleeko se tuotantoon ja jos niin milloin.

Vaikka Chevrolet Volt ja Opel Ampera omaavat pitkälti samaa perustekniikkaa, voittaa Cadillac ELR ulkonäkökilvan.

Edellä mainittu Opel Ampera oli täysin tahallinen vertaus, sillä Cadillac ELR pohjautuu samaan teknologiaan. Akkupaketti, polttomoottori, sähkömoottori sekä nämä yhdistävä planeettavaihteisto luo voimalinjan, joka on ehkä tunnetuin Chevrolet Voltista. Voimalinjan mekaaninen rakenne on yhä edelleen nerokas.

Auton 1,4-litrainen polttomoottori lataa vain akkuja ja tarjoaa energiaa sähkömoottorille, joten sitä voidaan käyttää aina parhaalla käyttöalueella. Itse sähkömoottori tuottaa 162 kilowattia kuljettajan käyttöön. Nämä yhdistetään toisiinsa planeettavaihteistolla, joka sallii monet erilaiset ajotilat tilanteen vaatiman mukaan.

Mittarin mukaan alle 100 000 kilometriä rullattu Cadillac ELR tarjoaa mielenkiintoisen sarjahybridivaihtoehdon.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Cadillac ELR

Mäntsälästä löytyy mielenkiintoinen Cadillac ELR juttusarjaamme ilahduttamaan. Vuoden 2013 marraskuussa käyttöönotettu yksilö juhlii siis parhaillaan 7-vuotissyntymäpäiviään ja sen mittarilukemaksi kerrotaan 97 000 kilometriä. Hyväksytty katsastusleima on varsin tuore tämän vuoden elokuulta.

Etupyöriä pyöritetään aina sähkön voimalla ja rekisteritietojen perusteella voimaksi on merkitty 85 hevosvoimaa, mutta tämä kuulostaa oikealta lukemalta 1,4-litraiselle polttomoottorille. Sen avulla voidaan tarvittaessa tuottaa energiaa sähkömoottorille sekä ladata akkuja.

Vanteet kruunaavat konseptiautomaisen ilmeen, vaikka tumma väri hieman hukkaa muotoja.

Järjestelmän kokonaistehon pitäisi olla yli 200 hevosvoimaa. Kiihtyvyysarvoksi 0-100 km/h on ilmoitettu alle 8 sekuntia, joka on varsin hyvin autolle jonka omamassa on lähes 1900 kilogrammaa. Sähköistä toimintamatkaa lupaillaan jopa 60 kilometriä.

Veistoksellisen komea, ja konseptiautomaiset mittasuhteet omaava, ulkokuori poikkeaa tavallisesta. Muotojen puhtaus saa sen näyttämään yhä tänäkin päivänä tuoreelta, vaikka osa terävistä pokkauksista hieman hukkuu tämän yksilön mustaan väriin. Näyttävät vanteet viimeistelevät tuon konseptiautomaisen yleisilmeen.

Konjakinruskeat nahkaistuimet nostavat sisätilojen ilmeen täysin uudelle tasolle.

Mustan oven avaava tapaa konjakinruskeat lämmityksellä varustetut nahkaistuimet, jotka piristävät jalopuiden kanssa muuten tummanpuhuvaa steriiliä sisustaa. Automaattia löytyy vaihteiston lisäksi myös ilmastoinnista. Muihin varusteisiin lukeutuvat esimerkiksi ksenonvalot, peruutuskamera, sähkösäätöiset istuimet, navigaattori sekä vakionopeudensäädin

Cadillac ELR on erittäin mielenkiintoinen konseptiautolta näyttävä hybridi. Se voisi tarjota jonkun arkeen sopivaa piristystä nahkaistuimillaan ja veistoksellisilla muodoillaan kuitenkin kohtuullisina säilyvillä polttoainekuluilla.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: tori.fi, Cadillac

Luetuimmat