Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Ongelmien näännyttämää Fisker Oceania talliinsa haluavan on turvauduttava käytettyjen markkinoihin, ja ainakin tässä tapauksessa matkustettava Viroon asti.
Henrik Fisker on ansioitunut tanskalais-yhdysvaltalainen automuotoilija, jolla on vyöllään monia isoja töitä, kuten vaikkapa edellispolven Aston Martin Vantage ja BMW Z8. Samalla hänellä on vyöllään kaksi omaa nimeä kantanutta automerkkiä, joista kumpikin on nyt belly-up, niin kuin kielillä todetaan.
Ensimmäinen Fisker, Fisker Automotive, on suomalaisille erityisellä tavalla tuttu, sillä sen ainoaksi tuotantomalliksi jäänyttä futuristista Karma-sedania valmistettiin Uudenkaupungin autotehtaalla. Auto on tuon alkuperäisellä nimellä lyhyeksi jääneen, lähes 15 vuoden takaisen tuotantotaipaleen jälkeen vaihtanut monta kertaa nimeä, ja on jollain käsittämättömällä tavalla edelleen olemassa.
Toinen Fisker, Fisker Inc, oli puolestaan uutta täyssähköautomallistoa varten pian Fisker Automotiven hautaamisen jälkeen perustettu automerkki.
Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Henrik Fiskerin toinen yritys omaa sukunimeä kantavan automerkin kanssa pistettiin liikkeelle melko nopealla aikataululla, eikä ensimmäisistä huhuista ja hahmotelmista lopulta mennyt kovin kauaa valmiiseen tuotantomalliin.
Fisker Incin ensimmäinen ja viimeinen tuotantoon asti yltänyt malli oli sähkökatumaasturi Ocean. Kalifornia-moodilla ynnä muilla twisteillä ryyditelty Ocean oli toki selvä muotoilijansa tuotos, muttei missään tapauksessa yhtä räväkkä kuin Fisker Karma. Kaikkien sähköautostartupien vedenpaisumuksessa Fiskeriltä olisi ehkä kaivattu vieläkin enemmän sitä jotain.
Oceanin myynti lähti joka tapauksessa ihan mukiinmenevästi käyntiin, mutta samaan aikaan Fiskerillä oli monta rautaa tulessa muun muassa seuraavien mallien kanssa, eivätkä erinäiset lastentaudit vauhdilla kehitetyn Oceanin kanssa lainkaan helpottaneet Fiskerin talouspaineita.
Tilanne alkoi eskaloitumaan vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla. Lähti käyntiin eräänlainen lumipalloefekti, joka johti Fisker Incin konkurssiin kenties nopeammin kuin suuri yleisö, yhtiön johto ja työntekijät saati autojen omistajat ehtivät tajuta.
Nettiauton syövereistä löytyi tasan yksi Fisker Ocean, joka on niin sanotusti vierailla vesillä Viron Tallinnassa. Autoahan ei koskaan ehditty sen kummemmin Suomeen kuin Viroonkaan virallisesti tuomaan, ja tämäkin yksilö on tuotu henkilökohtaisesti USA:sta asti. Autolla on ehditty parin vuoden aikana kellottaa 12 000 kilometriä.
Autossa on 113 kilowattitunnin akku, josta pitäisi riittää 600 kilometrin verran toimintamatkaa, ei tosin ilmeisesti WLTP-syklillä ilmaistuna. Nelivetojärjestelmän kokonaisteho on 414 kilowattia eli 563 hevosvoimaa. Ocean kiihtyy näillä eväin nollasta sataan vain hieman yli kolmessa sekunnissa.
Fisker Oceanin omistajissa valmistajan katoaminen jalkojen alta herätti kauhua erityisesti sen vuoksi, että se väistämättä tarkoittaa ongelmia huoltotukeen. Keskeinen "purukumiratkaisu" ongelmaan on diagnostiikkatyökalu eli käytännössä eräänlainen vikakoodin purkulaite, jollainen myynti-ilmoituksen mukaan tulee auton mukana. Myös tietoviihdejärjestelmän päivityksiä ilmoituksessa vakuutetaan jatkossakin tuettavan.
Fisker Ocean, erityisesti Suomenlahden rannalle saakka tuotuna, on ilman muuta käytetty erikoisuus itsessään, mutta tämä yksilö on vieläpä erikoisuus erikoisuuden sisällä. Esimerkkiyksilö edustaa nimittäin One-malliversiota, joka oli 5 000 kappaleen edestä valmistettu first edition -erikoinen. Tämä yksilö on Fisker Ocean One 0067/5000 eli se kuuluu lajissaan aivan ensimmäisiin.
Lähteet: Nettiauto, Carbuzz
Ilmoitukset