29.3.2021

Käytetyt erikoisuudet – Seni Roadster

Seni Roadster - Tori.fi

Tiettävästi vain 7 kappaletta valmistettu Seni Roadster on todellinen erikoisuus. Nyt on hyvä aika aloittaa avoautokauden suunnittelu.

Seni Roadster on erikoisuus sanan todellisessa merkityksessä. Sen yhdysvaltalainen valmistaja Seni Cars USA ei ole meille tuttu eikä siitä tunnu olevan juuri tietoa löydettävissäkään. Näin ollen olemme valitettavasti käytännössä myynti-ilmoituksen varassa, mutta kukapa sitä ei autokauppiasta uskoisi.

Kyseessä on kaksipaikkainen, etumoottorinen ja takavetoinen avoauto, eli urheiluauto hyvin perinteisellä määritelmällä. Tästä käytetään valmistajan toimesta termiä “roadster”. 

Autoa kerrotaan valmistetun vain 7 yksilön verran, joka tekee tästä todellisen harvinaisuuden. Näistä kaikki muut 6 yksilöä on myyty myynti-ilmoituksen mukaan Yhdysvaltoihin, eli auton kotimaahan, eikä tänä päivänä jäljellä olevien yksilöiden määrästä ole tietoa. 

Seni Roadster - Tori.fi
Takapään suunnittelussa mielessä kerrotaan pidetyn vuoden 1959 Cadillacin takavalot.

Tämä kuulostaa ja näyttää vahvasti nyrkkipajan tekeleeltä. Myynti-ilmoituksen mukaan on vain luonnollista, että piensarjavalmistuksessa käytetään isompien valmistajien valmiita komponentteja – ei käy kieltäminen. Tässä niistä kerrotaan kasatun toimiva kokonaisuus. 

Toyota Crown Super Saloon on toiminut elintenluovuttajana tekniikan osalta 2,6-litraista rivimoottoria myöden. Sen sijaan korin lähtökohtana on ollut vuosimallin 1975 MG MGB -avoauto, mutta kuten kuvista näkyy koria on jatkettu sekä leveys- että pituussuuntaan. Takapää on suunniteltu vuoden 1959 Cadillacin valoja varten. 

Lopputulos on vähintäänkin mielenkiintoinen. Kyseessä on varsin erityinen auto eikä toista samanlaista varmasti aja vastaan kotimaamme rantabulevardeilla. 

Seni Roadster - Tori.fi
Tämä metallihohtopunainen Seni Roadster on otettu käyttöön vuonna 1975.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Seni Roadster

Erikoinen ja harvinainen Seni Roadster on käyttöönotettu toukokuussa 1975, joten se lähenee pian jo 50 vuoden ikää. Omalaatuisen valmisteen mittarilukemaksi on ilmoitettu 32 000 kilometriä.

Seni Roadster - Tori.fi
Tekijän käden jälki kaikuu kojelaudan muodoissa.

Tämä yksilö on kuulemma rekisteröity valmistajansa toimesta Suomeen. Tuo tarina kuulostaa mielenkiintoiselta.

Moottorina on siis 2,6-litrainen kuusisylinterinen rivimoottori, jota kerrotaan hieman viritetyn lisäponien toivossa. Auton tiedoissa tehoksi ilmoitetaan 204-hevosvoimaa. Lisäksi tälle kerrotaan tehdyn täydellinen koneremontti jossakin vaiheessa.

Seni Roadster - Tori.fi
Mittasuhteet ja kaarevien muotojen yhdistely esimerkiksi kojelaudan pokkauksiin luo hyvin erityislaatuisen lopputuloksen.

Moottori sijaitsee perinteisesti edessä ja voima välitetään käsivalintaisen vaihteiston kautta takapyörille. Auton omamassa ei ole tiedossa, mutta se olisi mielenkiintoinen tieto.

Ulkokuoren pyylevät muodot muutamin pokkauksin luovat mielenkiintoiset mittasuhteet. Punaisen värin kerrotaan olevan metallihohtoa sisältävä erikoismaalaus ja musta rättikatto on uusittu jossakin vaiheessa. 

Seni Roadster - Tori.fi
Istuimet ovat kirkuvanpunaiset, mutta muuten auton sisätilat noudattelevat tummanpuhuvaa teemaa.

Sisätilojen puolella odottaa nahkasisustus, jonka jakkarat ovat räikeän punaiset ulkokuoren tapaan. Puukehäinen ohjauspyörä on puolineen hyvin erikoinen ja kojelaudasta huokuu oman työn jälki. Lisämittariston ja keinuvipujen alle on löytynyt kaareva muoto.

Auto kerrotaan kaupattavan katsastettuna, joka tarkoittaa 2 vuotta voimassa olevaa leimaa. Tietoihin edellinen katsastus on merkitty suoritetuksi tammikuussa 2021. 

Teksti: Henri Posa, Kuvat: tori.fi 

Luetuimmat