5.4.2023

Kesänopeudet alkavat pääsiäisen jälkeen!

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset poistetaan maanteiltä porrastetusti huhtikuun aikana, kerrotaan Väylävirastosta.

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset poistetaan maanteiltä porrastetusti huhtikuun aikana. Kansankielellä se tarkoittaa, että ihan pian alkavat maanteiden kesänopeudet, aluksi eteläisestä osasta valtakuntaa ja 12.4. alkaen.

Moottori uumoilikin aivan vastikään (22.3.), että suven sallitut nopeudet ovat pian täällä otsikolla Kesänopeudet – piakkoin taas käyttöön!

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Raskas kaasujalka tietää seurauksia

Väylävirastosta kerrotaan, että ELY-keskukset päättävät kesänopeuksiin siirtymisen tarkemman ajankohdan paikallisten sää- ja keliolosuhteiden mukaan.

Autoilijoiden kannattaa puolestaan kelien kuivuessa muistaa, että liian raskas kaasujalka voi tietää lompakon päälle käyviä seurauksia – automaattisen nopeusvalvonnan kameratolpat tietävät kulloisetkin nopeusrajoitukset.

Kameravalvonta_peltipoliisi

Uusimaa, Pirkanmaa, Keski-Suomi…

Kesänopeuksiin siirtyminen voidaan aloittaa keskiviikkona 12.4. Uudenmaan, Kaakkois-Suomen, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusten maanteillä.

Pohjois-Savon, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin ELY-keskusten maanteillä siirtyminen kesänopeuksiin voidaan vastaavasti aloittaa keskiviikkona 19.4.

Koko maassa on määrä palata kesäkauden nopeusrajoituksiin viimeistään huhtikuun loppuun mennessä.

E18-moottoritien vaihtuvien nopeusrajoituksien alueilla välillä Turku–Vaalimaa on ollut jo 21.3. alkaen mahdollisuus siirtyä käyttämään 120:n rajoitusta valoisaan aikaan ja hyvissä keliolosuhteissa.

Vauriot hidastavat menoa

Tiestön päällystevauriot voivat paikoin hidastaa kesänopeuksiin siirtymistä.

Talven säät olivat varsinkin eteläisessä Suomessa todella vaihtelevat, mikä on aiheuttanut laajasti päällysteiden reikiintymistä tai muita vaurioita. Lisäksi uutta päällystettä pystyttiin viime kesänä tekemään varsin vaatimaton määrä etenkin kustannustason noususta johtuen.

– On hyvä varautua aiempia vuosia suurempaan määrään tieosuuksia, joilla normaalit nopeusrajoitukset eli kesänopeudet voidaan palauttaa vasta uudelleenpäällystyksen tai muiden korjaustoimenpiteiden jälkeen, tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman Väylävirastosta kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vastuu aina ratin takana

Vaikka kesänopeuksiin siirrytäänkin on tielläliikkujien otettava kevään mahdollisesti vaihtelevat olosuhteet huomioon niin ajamisessa kuin rengasvalinnassakin, tähdennetään Väylävirastosta. Kesärenkaiden vaihtoa on hyvä pohtia oman ajoympäristön mukaan – jos ajaa talvisilla teillä, ei kannata pitää turhaa kiirettä.

Turvallinen ajaminen voi siis edellyttää alempia nopeuksia kuin liikennemerkki sallisi, jos esimerkiksi aamun tunteita on vielä liukasta. Rauhallisempi ajotyyli säästää tietty myös polttoainetta, jonka hinta on ollut nousussa.

– Kevät tuo tien päälle taas paljon erilaisia kulkijoita. Kävelijät, pyöräilijät ja mopoilijat pitää huomioida jättämällä heille tarpeeksi tilaa esimerkiksi ohittaessa. Myös riittävät turvavälit muihin tielläliikkujiin ovat erittäin tärkeitä, Österman muistuttaa.

Teksti: Marko Jokela Kuvituskuvat: Väylävirasto ja Moottorin arkisto Lähde: Väylävirasto

a:1:{i:0;s:5:"91986";}

Luetuimmat