2.11.2017

Kiinnostaisiko jääkolkka tai split-board? – marginaaliin jääneet talvilajit uuteen nousuun

GoExpo esittelee tukun tuntemattomaksi jääneitä ja ihan uusia talvilajeja ja -välineitä.

Jääkolkka on curlingin tyyppinen jäällä pelattava heittolaji, jota voi kesäaikaan treenata myös asfaltilla. Alppicurlingiksikin kutsutussa lajissa heittoliike muistuttaa keilaamista ja pelimuotoja on kolme erilaista: tarkkuusheitto ja pituusheitto sekä curling-tyylinen joukkuepeli.

Lajia on harrastettu Suomessa jo 1980-luvulta saakka, mutta se on edelleen vain harvojen harrastus. Messuilla omaa heittotaitoa voi testata Saariselän osaston jääkolkkaradalla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Alamäkiluistelulle uutta nostetta

Toinen marginaaliin jäänyt laji on alamäkiluistelu, vaikka Suomi on kuulunut lajin kärkimaihin alusta alkaen. GoExpo Winterissä järjestäjä lupaa yleisölle mahdollisuuden päästä tapaamaan lajin kotimaisia huippuja; paikalla ovat hallitseva alamäkiluistelun nuorten maailmanmestari Mirko Lahti ja vuoden 2011 miesten maailmanmestari Arttu Pihlainen.

Lahti kellottaa messuilla joka aamu pohja-ajan, jota yleisö voi yrittää tavoitella päivän aikana. Testiluistelut tehdään kumpuilevalla radalla rullaluistimilla, ja lisäksi harrastajat demoavat lajin tekniikkaa jäälle rakennettavalla radalla.

Uusia välineitä rinteeseen

Split-lauta eli splitboard on pituussunnassa keskeltä halkaistu lumilauta. Se on kehitetty helpottamaan vapaalaskun harrastajien elämää. Irrotettavien siteiden avulla lauta muuttuu tarvittaessa suksiksi, jolloin ylämäkeen kiipeäminen rinne- ja hissialueiden ulkopuolella sujuu hiihtämällä helpommin kuin kävellen, ja lumilautaa kantaen. Kenties juuri tästä syystä split-lauta on harvinainen näky hiihtokeskuksissa.

Yhtä harvinainen on myös lumiluistin, joka on pienin laskettelurinteessä käytössä oleva laskuväline. Norjalaisvalmisteiset lumiluistimet koostuvat pelkistä monoista, joissa erikoisrakenteinen pohja hoitaa liukupinnan virkaa. Pohja vastaa perinteisen suksen pintaa ja siinä on teräskantit. Tuote on verrattavissa ennemmin luistimiin kuin suksiin, ja käytön lupaillaan olevan helppoa – ainakin niille, jotka osaavat luistella joko jäällä tai rullaluistimilla.

Luistelua ja hurjapäiden lajeja

Lumen lisäksi GoExpo Winteriin tulee myös jäätä. Aiempina vuosina messuilla nähty parafiininen tekojää korvataan oikealla jäällä, jossa viilettävät niin jääkiekkoilijat, jääpalloilijat, kaukalopallon pelaajat kuin taitoluistelijatkin. Näytösten ja otteluiden seuraamisen lisäksi messukävijät pääsevät kaartelemaan jäälle yleisöluistelussa valintansa mukaan joko hokkareilla tai taitoluistimilla.

Jännitystä kaipaavat voivat testata vaijeripyörää, jossa ajetaan 24 metrin matka noin neljän metrin korkeudessa tornista toiseen. Paluu lähtöpaikkaan tehdään vaijeriliu’ulla. Messuilla on käytössä myös kiipeilyseinä, jossa messuhulinaa voi tarkastella jopa hallin katonrajasta asti.

Lähde ja kuvituskuva: Messukeskus

GoExpo Winter 3.–5.11.2017

perjantai 3.11. klo 12–20
lauantai 4.11. klo 10–19
sunnuntai 5.11. klo 10–17

Messujen ennakkoliput saa jonottamatta ja ilman palvelumaksuja Messukeskuksen verkkokaupasta. Ovelta ostettuna liput ovat hieman kalliimmat. Tarkemmat hintatiedot ja messuohjelma löytyy tapahtuman verkkosivuilta.

Lue myös: 

Helsingissä tehdään lunta mittatilauksena vedestä – viikonlopuksi tilattu 500 kuutiometriä

Hulluutta vai hupia? GoExpo Winterin kuumimman tunnelman tarjoaa Saunakylä

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat