23.12.2022

Kysy autoista: pitääkö autossa olla etujarrukilvet katsastuksessa?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Levyjarruissa pitää olla suojakilvet määräaikaiskatsastuksessa, jos ne kuuluvat auton alkuperäisiin varusteisiin.

Kysymys: Pitääkö auton etujarrukilvet olla paikallaan vai ei ? Ihan vaan mielenkiinnosta kyselen, kun olen saanut kahdelta katsastusmieheltä kaksi eri vastausta.

Marraskuussa tuli voimaan Traficomin uusi määräys ajoneuvon määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteista.

Määräyksessä kerrotaan, että jos levyjarrujen jarrukilpi on puhkisyöpynyt yli 1/3, kilpi on vaarassa pudota tai se puuttuu, seuraa viasta vähintään korjauskehoitus.

Eli jos autossa on ollut alunperin uutena jarrukilvet, niin tulee ne myös silloin olla katsastuksessa. Eri asia on, huomaako katsastaja niiden puuttuvan.

Ymmärrettävästi monia saattaa turhauttaa helposti ruostuvat ja joissain malleissa hintavatkin suojakilvet. Joissain automalleissa saa irrottaa usein jarrulevyn ja -kilven väliin jumittuneita kiviä. Mutta onko suojakilvestä oikeasti hyötyä?

Levyjarruissa jarrukilven tarkoitus on suojata jarrulevyä sisäpuolelta ulkoisilta rasitteilta, kuten esimerkiksi vedeltä ja lialta. Jarrut ovat yksi tärkeimmistä osista autossa, joten niiden suojaus ja toiminnan varmistaminen on tärkeää.

Jos jarrulevy on kuumennut tarpeeksi jarrutuksesta, saattaa siihen roiskuva kylmä vesi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa levyn kieroutumisen.

Talvella suojakilpi estää myös tiesuolaa päätymästä suoraan jarruihin. Siksi yleensä ohuet jarrukilvet uutenakin saattavat helposti ruostua ja alkaa murenemaan.

Melkein kaikissa uusissa autoissa on jarrukilvet levyjarrujen suojana. Ne myös pidentävät suojaamiensa osien elinikää, ja näin pitkässä juoksussa tulevat yleensä taloudellisemmaksi.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähde: Traficom

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Luetuimmat