28.10.2022

Kysy autoista: saako auton teipata tai maalata millä tahansa värillä?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Auton värin muuttaminen teippaamalla on suosittu vaihtoehto maalaamisen lisäksi, mutta ihan kaikki väritykset eivät ole sallittuja.

Kysymys: Autoja näkee nykyään paljon ns. ”yliteipattuina”. Tunteeko laki rajoituksia värien ym. suhteen? Saako olla valossa heijastavaa tarrakalvoa tai esim. oikein kiiltävää tai kromin väristä?

– Ajoneuvon väriä ja teippausta koskevista vaatimuksista ei suoraan sanota lainsäädännössä, mutta muutamia huomioitavia säännöksiä kuitenkin löytyy, kertoo Traficomin tarkastaja Mikko Nurmi.

Ajoneuvolaki 3 § – Ajoneuvon yleiset turvallisuusvaatimukset:

– Ajoneuvon ja ajoneuvoyhdistelmän on oltava liikenteeseen soveltuva ja rakenteeltaan, varusteiltaan, kunnoltaan ja muilta ominaisuuksiltaan turvallinen. Ajoneuvon ja ajoneuvoyhdistelmän rakenne, varusteet, ulkopuolinen muoto ja materiaali eivät saa aiheuttaa vaaraa.

Ajoneuvolaki 30 § – Poliisiajoneuvon tai Rajavartiolaitoksen ajoneuvon tunnusväritystä ja -merkkejä tai niitä erehdyttävästi muistuttavia värityksiä tai merkkejä ei saa käyttää muissa ajoneuvoissa.

Auton ja sen perävaunun rakennemuutoksia käsittelevässä määräyksessä kohdassa 3.17 ja 4.12 todetaan ikkunoiden osalta: Muissakaan ikkunoissa ei saa käyttää sellaisia kalvoja tai niitä muuttaa muulla vastaavalla tavalla siten, että ikkunoista voi aiheutua haitallisia heijastuksia.

– Pääosin raskasta kalustoa koskevat näkyvyys- /heijastavat merkinnät on kielletty henkilöautoissa (M1-luokka) ja kevyissä perävaunuissa (O1-luokka).

Valaisimien ja merkkivalolaitteiden asennusta koskeva E-sääntö 48 sekä heijastavien merkintöjen vaatimuksia koskeva E-sääntö 104.

E-säännössä 48 on kerrottu myös M-, N- ja O-luokissa vaadittavat ja sallitut valaisimet ja heijastimet.

– Esimerkiksi heijastava tai peilaava teippaus autossa ei siis ole hyväksyttävä, jos se heikentää valaisinten ja/tai heijastimien näkyvyyttä tai aiheuttaa haitallisia heijastuksia muille tiellä liikkujille tai kuljettajalle itselleen.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähde: Traficom

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.