29.5.2024

Leireilemään Eurooppaan – jokaiselle löytyy jotain

Kuva Vesa Eskola

Iso leirintäalue kaikkine palveluineen, mieluummin omaa rauhaa – ehkä jopa vähän seikkailua. Eurooppa on avoin leiripaikkaa etsiville, joskin yhä useammassa maassa leiriytyminen muualla kuin sille sopivalla alueella on yhä harvinaisempaa herkkua.

Luonnon- ja omaa rauhaa etsiville Pohjoismaat ovat Suomesta katsottuna paras vaihtoehto, ja etenkin Norja tarjoaa pitkän ja jylhän viehättävän rannikon. Seikkailua hakeville suosittelemme heillekin Adrianmeren rannikkoa, Albaniassa leiriytyminen on esimerkiksi vielä suht vapaata ja villiä – ja tilaa on vielä riittävästi. Pysyvämpää leiripaikkaa etsiville Välimeren rannat ovat aina varma vaihtoehto, ja etenkin Adrianmeren rannat tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia. Toki myös Keski-Euroopassa löytyy esimerkiksi Alpeilta lukuisia idyllisiä paikkoja yöpyä, ja nauttia sitten päiväsaikaan luonnosta vaikkapa patikoiden tai maastopyöräillen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Saksan Autoliiton suositukset

Saksan Autoliiton ADAC:n, Sveitsin Autoliiton TCS:n sekä Alankomaiden Autoliiton ANWB:n yhteiselle Pincamp-sivustolle on rankattu jälleen Euroopan leirintäalueita. Sivuston mukaan Euroopan paras leirintäalue on Villaggio Turistico Internazionale Italian Bibionessa hieman Venetsiasta itään.

Adrianmeri on tunnetusti haluttu lomakohde etenkin perheellisille; aallot ovat kohtalaisia ja turkoosinsininen meri on lämmin. Villaggio Turistico Internazionalen leirintäalue sijaitsee pitkien hiekkarantojen äärellä, jotka sopivat paitsi vesileikkeihin myös pitkiin kävelyretkiin. Veneton alue tarjoaa tunnetusti kauniit maisemat, hyvää ruokaa ja Venetsiaan on helppo piipahtaa vierailulle.

Kaikille alue ei tietenkään sovi, eikä etenkään omaa rauhaa arvostaville. 15 hehtaarin alueella on paitsi useampi sata paikkaa karavaanareille myös hotelli- ja mökkimajoitusta. Erilaisia palveluita on riittämiin, ja vierailijoille tarjotaan koko alueella langaton nettiyhteys.

Kakkosena listalla on niin ikään Adrianmeren rannalla oleva Camping Park Umag aivan Kroatian pohjoisosassa vain lyhyen matkan päässä Italian rajalta. Alue on todella iso, peräti 120 hehtaaria. Leiripaikkoja on huimat 1868 kappaletta. Yksin ei tarvitse siis olla – vaikka joskus ehkä haluaisikin. Palveluita on tarjolla runsaasti ja nettiyhteys löytyy myös koko alueelle.

Kolmantena Saksan Autoliiton jäsenien listalla on Camping Kovačine – sekin Kroatiassa; tarkemmin ottaen Cresin saarella. Leiripaikkoja on 1102 ja palvelut ovat sen mukaiset. Naturisteille on leirintäalueella oma osionsa.

Paras Saksassa sijaitseva leirintäalue on erityisesti matkailuautoilijoille suunnattu Südsee-Camp hieman Hampurista etelään, joka löytyy listan sijalta kuusi. Leiripaikkoja siellä on reilut 700.

Suomalaisittain mielenkiintoinen on listalla 14. oleva ja Saksan kolmanneksi parhaaksi rankattu Ostseecamping Familie Heide Itämeren rannalla Flensburgin ja Kielin välissä eli ei niin kaukana Tanskan rajasta. Leiripaikkoja on 212.

Oman onnensa onkijat

Kaikille lomailu isolla leirintäalueella ei kuitenkaan sovi. Monille loma tien päällä on myös yhtä kuin seikkailu. Tie vie, ja tien päällä haetaan aktiivisesti sekä myös löydetään uusia asioita ja elämyksiä. Valitettavasti vain matkailu- tai retkeilyauton pistäminen parkkiin yön yli on yhä rajoitetumpaa monessa Euroopan maassa. Monessa maassa luvassa on jopa sakot, jos poliisi sattuu paikalle.

Joissain maissa ja paikoissa yhden yön yli yöpyviä siedetään onneksi paremmin, mutta silloinkin kannattaa usein pitää huoli siitä, ettei rakenna minkäänlaista leiriä auton ympärille. Usein ollaan hieman harmaalla ja tulkinnan varaisella alueella.

Maalaisjärjellä pärjää yleensä hyvin. Netti on myös pullollaan tietoa sitä etsiville, mutta valitettavasti myös nämä tiedot elävät koko ajan yhtä lailla kuin pykälien tulkinnanvaraisuus. Jonkinlaisen käsityksen siitä, missä maissa kannattaa yöpyä mitenkin saa esimerkiksi campergurun sivustolta. Ja jos poliisi tulee koputtelemaan ikkunaan, ainahan sitä voi olla niin väsynyt, ettei olisi yksinkertaisesti olisi ollut enää turvallista ajaa pidemmälle…

Seuraavia nyrkkisääntöjä noudattaen pärjää yleensä hyvin. Älä pysäköi kenenkään piha-alueella. Maatilojen kohdalla voi käydä kysymässä maajussilta, josko hänen tiluksensa laidalla voisi yöpyä pientä korvausta vastaan. Ja siisteys on itsestäänselvyys. Missä tahansa sitten yövytäänkin, paikat pitää jättää sellaiseen kuntoon kuin missä ne olivat ennen leiriytymistä. Yhden yön yli yöpyjiä katsotaan usein suopeasti, toinen yökin voi vielä menetellä, mutta sen jälkeen viimeistään kannattaa jatkaa matkaa.

Ja mitä isompi matkailuauto, sitä enemmän vinoon sitä useasti katsotaan. Pakettiautoon rakennetun retkeilyauton kanssa matkaajilla on useasti hieman enemmän vapauksia.

Vinkkejä ja lisää vinkkejä

Ja kun nykyään kaikki on jo löydetty, kannattaa hyödyntää jo olemassa olevaa tietoa. Jos matkan tarkoitus on matka itsessään eli tien päältä haetaan seikkailua, ja yöpyminen tapahtuu pääsääntöisesti aina vain yhden yön yli, tätä varten on useampi hyvä sovellus. Samanhenkiset seikkailijat ovat löytäneet ja arvioineet yöpymiseen soveltuvia paikkoja.

Hyviä sovelluksia ovat vaikkapa park4night, sovellus löytyy myös sekä Google Playsta sekä App Storesta.

Hyviä vinkkejä tarjoaa myös stayfree sovellus.

Kolmas hyvä vaihtoehto matkailu- ja retkeilyautoilijoille on campercontact, joka verkkosivun lisäksi löytyy niinikään myös sekä Google Playsta sekä App Storesta. Tarjolla on myös valmiita reittisuosituksia.

Seikkailuhenkisille hyvä vaihtoehto on myös nomady, joka keskittyy ensisijaisesti yöpymispaikkoihin niin paljon luonnon helmassa kuin mahdollista.

Toki ne kaikista kauneimmat paikat luonnon helmassa yöpymiseen ovat usein niitä, jotka löytää itse. Mikään ei ole antoisampaa, kun ajaa hienossa maisemassa ja pysähtyä yöksi sattumalta eteen tulevaan paikkaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Autoliiton kautta matkalle

Ja minne matka sitten suuntautuukin, kannattaa pistäytyä ensin joko Autoliiton toimistossa tai sivustolla. Autoliitosta löytää matkalle paljon hyötyä ja tietoa: kansainvälisen ajokortin, useammassa Saksan kaupungissa vaadittavan ympäristötarran, Sveitsin moottoriteille ajo-oikeuden oikeuttavan vinjetin, aina hyödyllisen Autoillen Euroopassa -kirjan, alennuksen Finnlines-lautalle, Camping Key Europe -leirikortin…

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat