8.8.2021

Liikenneturva: Monenmoisia mönkijöitä, mutta millä säännöillä?

Liikenneturva: Monenmoisia mönkijöitä

Monenmoisia mönkijöitä on nykyään olemassa. Näistä erityisesti kuuttakymppiä kulkevat hytilliset traktorimönkijät ovat nousseet nuorten suosioon viime vuosien aikana.

Kesäisin mönkijöiden kysyntä kasvaa kummasti ja monenmoisia mönkijöitä onkin tänä päivänä markkinoilla. Erityisesti kuuttakymppiä kulkevat traktorimönkijät ovat nousseet nuorten suosioon jo pidemmän aikaa. Tämä trendi on selvästi havaittavissa.

Liikenneturva muistuttaa, että mönkijän turvallinen käyttö vaatii kuskilta tietoa ja taitoa. On myös ymmärrettävä minkä luokan mönkijästä on kyse oikeiden liikennesääntöjen löytämiseksi. Vanhempien vastuu korostuu alaikäisten liikkumisessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Monenmoisia mönkijöitä

Maastomönkijä on maastoajoneuvo, jolla saa ajaa tiellä ainoastaan poikkeustilanteessa, kuten tietä ylittäessä. Tieliikenteessä liikkuvat mönkijät puolestaan kuuluvat moneen eri luokkaan.

Mönkijöitä on saatavilla joka lähtöön. Viime vuosina näistä suosiotaan ovat kasvattaneet varsinkin traktorimönkijät ja erityisesti hytilliset sellaiset.

– Yhä enemmän näkee nuorten käytössä 60 km/h kulkevia traktorimönkijöitä. Sellaisen ohjaimiin voi päästä traktorikortilla, johon riittää pelkkä teoriakoe. Ongelmia syntyy helposti, jos kokematon tielläliikkuja ulosmittaa kuudenkympin maksiminopeuden, pohtii Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska.

Oli alla sitten millainen mönkijä tahansa, on oman kulkuneuvon erityispiirteet tunnettava. Tähän kuuluu esimerkiksi mönkijän ajoneuvoluokka ja oman ajo-oikeuden varmistaminen.

– Mönkijän turvallinen käyttö vaatii kuskilta tietoa ja taitoa ajoneuvon ominaisuuksista ja sitä koskevista säännöistä. Nuorten osalta korostaisin vanhempien vastuuta: olkaa kiinnostuneita nuorenne liikkumisesta ja selvillä siitä, millaisella ajoneuvolla hän tien päällä ajelee, vetoaa Niska.

Alkoholi aiheuttaa onnettomuuksia

Mönkijäonnettomuuksissa tyypillistä on esimerkiksi se, että ajoneuvoa on ajettu alkoholin vaikutuksen alaisena.

– Mönkijän sarviin ei ole mitään asiaa silloin, kun on nautittu muutakin kuin vaapukkamehua. Liian tavallista on, että mennään mökille tai maalle, otetaan alkoholijuomia ja lopulta päätetään kokeilla pihalla seisovaa houkuttelevan näköistä laitetta vailla mitään kokemusta, Niska päivittelee.

Mönkijät ovat herkkiä kaatumaan etenkin mutkissa, jos nopeus on liian kova. Ajoharjoittelu suljetuissa turvallisissa olosuhteissa olisi hyvästä. Rauhallinen ja ennakoiva ajotapa on mönkijän käytöksen takia erittäin tärkeä sisäistää.

– Kaikki mönkijät on alun perin suunniteltu pääasiassa maastokäyttöön, ja tämä vaikuttaa niiden ominaisuuksiin tieliikenteessä. Tiukkojen käännösten tekemistä on syytä välttää, ja vauhti kannattaa pitää tasaisena. Turvallisuutta lisää, kun opettelee siirtämään omaa painoaan oikein. Tämä koskee myös kyydissä olevaa matkustajaa, Niska ohjeistaa.

Viisi vinkkiä turvalliseen ajoon hytillisellä traktorimönkijällä

  • Opettele mönkijän ajo-ominaisuudet rauhallisissa olosuhteissa.
  • Käytä aina istuinpaikalle asennettua turvavyötä.
  • Lähde vain raittiina liikenteeseen.
  • Huomioi muut liikkujat.
  • Tunne liikennesäännöt ja noudata niitä.

Kuva: Ville-Veikko Heinonen/Liikenneturva, Lähde: Liikenneturva

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat