30.12.2017

Maalipinnan kiillotus: Rasvanpoisto on tehtävä kiillotuksen jälkeen

Rasvanpoisto

Kiillotuksen jälkeen pinta tulee saada puhtaaksi rasvajäämistä. Rasvanpoisto varmistaa pinnoitteen, vahan tai muun suojatuotteen tartunnan.

Aikaisempien autonhoitojuttujen perusteella itse kiillotusprosessin pitäisi olla jo hallussa tai ainakin harjoittelun alla. Lopuksi kiillotettu pinta valmistellaan suojaavaa tuotetta varten. Rasvanpoisto, eli maalipinnan saaminen täysin puhtaaksi kiillotusaineen öljyistä ja muista jäämistä, on todella tärkeää kahdesta syystä.

Ensimmäinen syy on kiillotusjäljen tarkastaminen. Kiillotusainejäämät peittävät tehokkaasti virheitä - kuten hologrammeja ja mikronaarmuja. Nämä jäämät eivät välttämättä poistu pinnalta täysin pelkällä mikrokuituliinalla pyyhkimällä, jolloin kiillottaja ei näe todellista maalipinnan kuntoa.

Vasta rasvanpoistolla pyyhitty maalipinta on järkevää tarkistaa. Kiillotusainejäämät saattavat muuten peittää mahdolliset hologrammit.

Toinen tekijä on viimeisen maalipinnalle levitettävän aineen, eli maalipinnan suojatuotteen, tarttuvuus. Suojatuote kiinnittyy maalipintaan parhaalla mahdollisella tavalla jos välissä ei ole mitään ylimääräistä. Pinnoitteen tapauksessa absoluuttinen puhtaus on välttämättömyys.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuinka rasvanpoisto suoritetaan?

Kiillotuksen jälkeen kiillotusainejäämät pyyhitään pois mikrokuituliinalla. Tämän voi tehdä välittömästi jokaisen kiillotetun alueen jälkeen erikseen tai joissain tapauksissa vasta lopuksi kaikki pinnat kerralla pyyhkimällä. Liinoja on syytä varata runsaasti.

Kiillotusainejäämät pyyhitään pois mikrokuituliinalla, mutta pintaan jää silti hieman rasvoja. Tämän vuoksi rasvanpoisto on tarpeen.

Valitettavasti tämänkin jälkeen maalipinnan huokosiin jää tavallisesti vielä hieman rasvaisia ainejäämiä. Tämä tapahtuu mikrokuituliinan huimasta puhdistustehosta huolimatta. Tästä syystä on tarpeen suorittaa niin sanottu rasvanpoisto.

Aine on helpointa sumuttaa sumutinpullosta suoraan pinnalle tai mikrokuituliinaan. Rasvanpoistoaine levitetään kauttaaltaan pinnalle, jonka jälkeen sen annetaan vaikuttaa muutaman sekunnin ajan. Lopuksi aine pyyhitään kuivalla, ja puhtaalla, mikrokuituliinan puolella kokonaan pois.

Rasvanpoistoon käytettävän aineen voi sumuttaa mikrokuituliinaan tai suoraan maalipinnalle. Allekirjoittaneen tapana on suihkaista ainetta molemmille.

Rasvanpoistoon käytetään lähinnä alkoholipohjaisia tuotteita. Näiden avulla maalipinta saadaan puhdistettua valmiiksi mitä tahansa valittua suojatuotetta varten. Vaihtoehtoina on sekä valmiita rasvanpoistoon suunniteltuja tuotteita että itse tehtäviä sekoituksia.

Valmiita vaihtoehtoja

Kaupallisen rasvanpoistoaineen edut ovat ilmeiset. Suunniteltu, testattu ja hyväksi todettu tuote on sumutettavissa maalipinnalle suoraan myyntipakkauksesta. Varjopuolena on hieman korkeampi hinta. Valmiin rasvanpoistoaineen teho on usein parempi, jolloin ainetta myös kuluu hieman vähemmän.

Rasvanpoistoaine levitetään liinalla ja pyyhitään hetken päästä kuivalla puolella pois.

Hyviä maalipinnan rasvanpoistoon tarkoitettuja aineita ovat esimerkiksi Bilt Hamber Cleanser-Fluid, Gyeon Q2M Prep sekä Nanolex EX. Nämä on autonhoitotuotteita valmistavien yrityksien tuotteita, mutta mitään syytä ei ole välttää maalaamokäyttöön tarkoitettuja aineita. Jälkimmäisiin lukeutuu esimerkiksi DeBeer Silicone Remover.

Omat reseptit

Vahvempi alkoholi saattaa pehmentää hetkellisesti hieman maali- tai lakkapintaa, jolloin vaarana on pyyhinnästä aiheutuva mikronaarmu. Ongelmia saattaa tulla erityisesti itse spraypullolla maalattujen osien suhteen. Omaa reseptiä käytettäessä on mahdollista valita vähemmän aggressiivinen alkoholi sekä käyttää suhteessa hieman enemmän vettä.

Valmiin, kiillotetun, pinnan tulisi näyttää auringonvalossakin hologrammittomalta. Huonomman lähtötilanteen jäljiltä syvimmät naarmut saattavat toki jäädä jäljelle kiillotuksen jälkeenkin, mutta heijastuksen tulisi silti olla tarkka.

Ehkä suosituin maalipinnan rasvanpoistoon käytettävä alkoholi on isopropanoli (myös isopropyylialkoholi).Hankaluutena on lähinnä löytää puhdasta isopropanolia, sillä esimerkiksi isopropanolista valmistettuihin jäänestoaineisiin on toisinaan sekoitettu hieman jotain öljyistä.

Sekoittamalla isopropanolia akkuveteen saadaan hyvä puhdistusaine, joka ei haihdu pinnalta liian nopeasti. Sekoitussuhteena 1:1 toimii hyvänä lähtökohtana. Suhdettä voi säätää tästä haluamaansa suuntaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat