26.10.2017

Mallistotäydennys Münchenistä: BMW X2 on jonkin sortin auto

BMW X2

Uuden BMW X2:n lehdistötiedotteet lupaavat kaikille kaikkea kuin videovuokraamon takakansitekstit konsanaan.

Viime vuonna Pariisin autonäyttelyssä BMW esitteli X2 Conceptin, joten oli selvää, että Münchenissäkin oltiin huomattu X-mallistossa sijaitseva aukko numeroiden 1 ja 3 välissä. Iloisen oranssi ja linjakas crossover oli näytti treenitossulta voimakkaine kontrasteineen ja linjakkaine muotoineen.

BMW vyöryttää 40 malliversiota
BMW X2 Concept Pariisin autonäyttelyssä syksyllä 2016.

Eikä BMW X2:n ulkonäkö ole varsinainen ongelma, vaikka tuotantomalli näyttääkin konseptia kesymmältä ja muhkummalta. Uusista iloisista värivaihtoehdoista (Galvanic Gold, Sunset Orange, Misano Blue) on jopa syytä nostaa hattua baijerilaiselle värikartastolle. Konseptimallin ei myöskään tarvinnut miellyttää kaikkia, joten nyt BMW X2 määritellään lehdistötiedotteissa autoksi, joka on kaikille kaikkea.

"Neliovinen coupé" on eräs auton harteille vieritetyistä titteleistä, mikä on viisioviselle ei-coupélle hiukan ongelmallinen nimitys. Coupémaisuutta on kuitenkin perusteltu mataliksi jäävillä sivuikkunoilla, jotka juontuvat mallin matalasta katosta ja korkeasta olkalinjasta. Lisäksi C-pilariin on jätetty konseptimallissa nähty BMW:n merkki, joka on viittaus merkin vanhan liiton coupé-klassikoihin 2000 CS:ään ja 3.0 CSL:ään. Ensimmäistä kertaa merkin nykyhistoriassa myös keulan munuaismaskit levenevät alaspäin, muuttaen keulan ilmettä äkäisemmäksi.

Samalla BMW muistuttaa, että kyseessä on kuitenkin "paljon enemmän" kuin pelkkä X1 coupé. Muun muassa alusta ja ohjaus on suunniteltu X2:ta varten. Samasta akselivälistä huolimatta kattolinja on madaltunut peräti 7 senttimetriä. Lyhyempien etu- ja takaylitysten ansiosta X2 on myös 79 mm lyhyempi kuin X1.

BMW X2 on 4 360 mm pitkä, 1 824 mm leveä, 1 526 mm korkea ja sen akseliväli on 2 670 mm. Tavaratilaa on 470 litraa, 35 litraa X1:tä vähemmmän. Valmistaja itse käyttää autosta nimitystä Sports Activity Coupé.

BMW X2

Hiukan ristiriitaista BMW X2:ssa on myös sen suhtautuminen maavaraan ja jousitukseen. Toisaalta korkeahkoa 182 mm maavaraa juhlistetaan, toisaalta huomio kiinnitetään tarjolla oleviin urheilullisiin jousitusvaihtoehtoihin. Sekä M-jousitus että mukautuva DDC-iskunvaimennus laskevat maavaraa heti 10 mm. X-mallinimestä huolimatta tarjolla on jälleen myös etuvetoisia sDrive-malleja.

Monien viittojen auton voimanlähteinä nähdään aluksi kolmella eri voimalinjalla. Aloitusmallina on bensiinimoottorilla varustettu sDrive20i (192 hv), joka yhdistää etuvedon 7-vaihteiseen kaksoiskytkinvaihteistoon. Dieseleinä mallistoon saapuvat xDrive20d (190 hv) ja xDrive25d (231 hv), joissa on neliveto ja 8-vaihteinen Steptronic-automaatti.

Alkuvuodesta 2018 mallistoon saapuvat myös sDrive18i (etuveto, bensiini, 140 hv), xDrive20i (neliveto, bensiini, 192 hv), sDrive18d (etuveto, diesel, 150 hv) ja xDrive 18d (neliveto, diesel, 150 hv). Etuvetoiset sDrive18-mallit tulevat tarjolle automaattivaihteiston lisäksi myös manuaalivaihteisina.

BMW X2

Myös varustelinjojen suhteen BMW X2 aukoo uusia latuja. Perusmallin lisäksi tarjolle tulee tutusti pirteämmän näköinen M Sport (kuvissa sininen) ja uutena M Sport X (kuvissa keltainen). Molemmat M Sportit tulevat vakiovarusteisena urheilullisemmalla M-jousituspaketilla. Perusmallin mustat yksityiskohdat vaihtuvat M Sportissa korinvärisiin, joten esimerkiksi värilliset helmat tekevät autosta vauhdikkaamman näköisen. M Sport X puolestaan yhdistää BMW:n M- ja X-mallistojen yksityiskohtia, mutta käytännössä kyseessä on mökkifarkutettu M Sport: alleajosuojat ja helmalevikkeet saavat harmaan Frozen Grey -värityksen.

BMW X2

Kun lopulta näppärästi nimetyn BMW X2 xDrive20d M Sport X:n ovi on auki, odottaa sisätiloissa onneksi tuttu järkevä järjestys. Lisävarustelistalta löytyy tuulilasin heijastusnäyttö, 8,8-tuumainen iDrive navigoinnilla sekä ensimmäistä kertaa Magma Red Dakota-nahkaverhoilu.

Suomeen BMW X2, mallikoodiltaan F39, saapuu maaliskuussa 2018. Hinnat alkaen mallina toimiva sDrive20i on hinnoiteltu 50 253 euroon.

BMW X2

Lähde: BMW Kuvat: BMW, Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat