19.1.2018

Matkailua, matkailuautoja ja -vaunuja – Helsingin Caravan-messut käyntiin

Concorde Liner 1060

Helsingin Caravan-messuille suuntaavan ulottuvilla on samaan hintaan myös mittava annos matkailua.

Helsingin Caravan-messuilla esitellään 200 matkailuautoa ja -vaunua. Aktiivisesti alaa seuraavalle kolmessa hallissa esiteltävästä kattauksesta täysin uusia tuttavuuksia on todennäköisesti vain muutama, sillä uutuusesittelyjen saralla pottia on tyhjennetty tehokkaasti jo syksyllä Lahdessa ja edellisenä viikonloppuna Turussa.

Hymer B SL Klasse on merkittävä lisäys tunnetun merkin valikoimaan Suomessa. Turun näyttelyssä käyneitä lukuunottamatta se on myös täysin uusi tuttavuus.

Caravan 2018

Helsingissä käydään kauppaa myös edellisen vuoden malleilla. Outlet-alueella on kaikkiaan 50 iskemätöntä vaihtoehtoa tuoreimman vuosikerran uutuuksien rinnalle harkittavaksi. Käytettyjä matkailuajoneuvoja messuilla ei myydä.

Pääkäytävän toiselle puolelle levittäytyvän Matka 2018 -messutapahtuman puolella liikkuvasta lomailusta kiinnostuneen kannalta ohittamattomia osastoja ovat Autoliitto ja Liikkuvakoti.fi.

Ja mikä parasta, ovet molempiin tapahtumiin avautuvat samalla pääsylipulla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vuokraamalla ensituntumaa

Noviisin kannalta Messukeskuksen matkailuajoneuvokattaus saattaa olla hämmentävä. Vauhtiin pääsee kuitenkin katsomalla, kysymällä ja kuuntelemalla.

Nähtävää on paljon ja kaikissa kokoluokissa. Varustelun myötä matkailuauton ja -vaunun saa nostettua tasolle, joka vastaa kriittisimmänkin tarpeita. Jos budjetissa on varaa, on luksustakin luvassa. Alkuun pääsee sentään vähemmälläkin.

Caravan-messujen tarjonta on viritetty uutuusilotulituksen sijaan osittain myös matkailuajoneuvoharrastuksen ja -matkailun mahdollisuuksien esittelyyn.

Parhaassa tapauksessa Messukeskuksessa herää viikonlopun aikana kiinnostus ajoneuvomatkailun kokeilemiseen käytännössä. Vauhtiin pääsee vähimmällä vaivalla kääntymällä vuokraamon puoleen. Messuilla tarjontaa riittää tutustuttavaksi tälläkin saralla.

Premium-tasoisien autojen vuokraajaksi profiloitunut Touring Cars kannusta kokeilemaan liikkuvaa lomailua kotimaan lisäksi kauempanakin. Tuorein lisäys yrityksen kohdevalikoimaan on Puola. Viikkovuokra riippuu kohteesta ja hintataso elää myös sesongin mukaan.

– Hintataso asettuu tuhannen euron molemmin puolin, Touring Carsin markkinoinnista ja brändistä vastaava Ida Mänty kertoo.

Vuokraamisesta on apua myös ostopäätöksen kanssa painivalle.

– Vuokraamalla voi kokeilla, onko harkinnassa oleva matkailuauto varmasti omiin tarpeisiin sopiva, Mänty vinkkaa.

Kompaktin kokoluokan suosio kasvaa

Matkailuajoneuvojen saralla pieni on tällä hetkellä kaunista. Retkeilyautojen suosio kasvaa tasaisen varmasti ja laskusuhdanteessa seilanneen vaunuharrastuksenkin kerrotaan osoittavan virkoamisen merkkejä. Harrastuksen alkumetreillä olevia kiinnostavat erityisesti kompaktit matkailuvaunut.

Nätyttelyssä yksi kiinnostava tutustumiskohde retkeilyautokokoluokassa on Weinsberg Cara Buss, jonka kattoa on korotettu ja tilaa on varattu myös tavaroille.

Yksi kiinnostava ominaisuus tässä autossa on myös lisäsänky, joka nousee päiväksi kattoon. Sängyn operoimisen luvataan olevan lähes yhtä vaivatonta kuin hissin tilaaminen.

Asuntovaunukategoriaan luettava liettualainen GS Teardrop on todennäköisesti messujen pienin asumus.

Sen käyttömahdollisuudet ovat rajalliset, mutta monen mielestä se voittaa esimerkiksi perinteisen telttailun mennen tullen.

Lisävarusteiden avulla 5 200 euron hintaisen majapaikan käytettävyys kohenee. Kokonaisuuteen saa lisättyä muun muassa akun, jääkaapin, lieden, lisätuuletusta ja pyörätelineet.

Kovin vakavasti otettavaksi karavaanariksi pisaraa muodoiltaan muistuttavan majapaikan kanssa reissaavaa tuskin luetaan, mutta liikkuvan lomailun lystiä sen ei tarvitse himmentää. Kyyneltä tarkoittavan nimenkin voi tulkita tarkoittavan ilonkyyneltä.

Messujen suurin ja kaunein

Vaikka kauneus on katsojan silmässä, on messutarjonnan joukossa yksi ylitse muiden, ainakin jos kriteereinä käytetään hintaa ja kokoa.

Concorde Liner 1060 on Suomen kallein matkailuauto, jonka kanssa samaan kuvaan haluavia riittää viikonlopun aikana taatusti jonoksi asti.

Concorde Liner 1060

Linja-auton kanssa samassa kokoluokassa painiva yli kymmenmetrinen jättiläinen on mitoitettu korkeintaan neljälle matkalaiselle ja sen tavaratila Fiat 500 -henkilöautolle.

Concorde Liner 1060

Mercedes-Benz Ategon alustalle rakennetussa autossa luksusta on tarjolla keulasta konttiin. Edustava kokonaisuus on hinnoiteltu 456 280 euroon ilman toimituskuluja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vuosi 2017 käänsi suunnan

Vuosi 2017 oli käännekohta matkailuajoneuvokaupassa, sillä useita vuosia laskusuunnassa ollut vaunumyynti saatiin vihdoin kasvuun. Toimialan ensirekisteröinnit kasvoivat lähes 21 %. Matkailuautoja myytiin yli 21 % edellisvuotta enemmän ja matkailuvaunuja lähes 20 % enemmän.

Matkailuautomerkeistä myydyin Suomessa on nyt slovenialainen Adria. Matkailuvaunujen ykkönen on puolestaan saksalainen Hobby. Retkeilyautojen saralla kärjessä on niin ikään saksalainen, mutta merkki on Roadcar.

Lahden Caravan 2017 -messujen ja Turun Caravan Show:n perusteella alalla odotetaan kaudesta 2018 hyvää myynnillisesti. Ja myyntimäärien kasvu tuo harrastuksen pariin uusia kohderyhmiä.

– Matkailuajoneuvoharrastuksen imago on parantunut ja vahvistuva talous lisää kysyntää, arvioi Matkailuajonevuotuojat ry:n toiminnanjohtaja Antti Siljamäki.

Matkailuajoneuvojen käytöstä on tullut myös ympärivuotista. Perinteisen matkailun rinnalla niitä käytetään tukikohtana erilaisissa harrastuksissa ja työmatkakäytössä.

– Vapaus viehättää. Ihmiset haluavat elämyksiä ja matkailuajoneuvo mahdollistaa monipuolisen harrastamisen, Sijamäki vakuuttaa.

Helsingin Caravan

Perjantaista sunnuntaihin 19.–21.1.2018 Messukeskuksessa Helsingissä samaan aikaan Matkamessujen kanssa.

Ovet ovat avoinna:
perjantai 19.01. 12–20
lauantai 20.01. 10–18
sunnuntai 21.01.10–18

Mukana olevat merkit:
Adria, Bürstner, Carado, Carthago, Ci, Concorde,  Dethleffs, Fendt, Hobby, Hymer, Kabe,  Knaus, LCM, Poksi,  Rapido, Roadcar, Sunlight, Tabbert ja Weinsberg.

Lisätiedot tapahtuman verkkosivuilta.

Teksti ja kuva: Antti Hentinen

Luetuimmat