16.12.2018

Matkavinkki: Helsingin joulusaunoja x 9

Odotettu kolmiyhteys: joulusauna, joulurauhan julistus ja notkuva joulupöytä.

Monelle joulun kolmiyhteys on joulusauna, joulurauhan julistus ja notkuva joulupöytä. Joulu täydentyy, jos joulun pyhät voi viettää työhuolista vapaana ja läheistensä kanssa.

Joulusauna on monelle siirtymäriitti arkihuolien ja rauhoittumisen välissä. Joulusaunaperinnettä voi vaalia myös muiden löylyttelijöiden kanssa eli yleisissä saunoissa. Kokosimme vinkiksi yhdeksän eriliasta joulusaunapaikkaa Helsingissä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaurilan sauna

Kaurilan sauna on puulämmitteinen yleinen sauna, joka sijaitsee Seurasaaren läheisyydessä Meilahden huvila-alueella. Kaurilan löylyistä voi nauttia 22.12. asti. Sauna on huoltotöiden vuoksi kiinni 23.12. alkaen ensi vuoden tammikuun loppuun.

Kaurilan saunalla on maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin yleisiä lenkkisaunavuoroja. Sauna sijaitsee hyvien ulkoilu läheisyydessä. Liput (16 euroa) lenkkisaunoihin pitää ostaa ennakkoon, sillä saa lainaksi pellavaisen pyyheliinan, laudeliinat sekä pesuaineet.

www.kaurilansauna.fi

Kaurilan sauna

Sauna Hermanni

Helsingin Hermannissa 1950-luvulla perustettu yleinen sauna. Hermannin perinteinen joulusauna lämpiää jouluaattona kello 10–15. Joulupäivänä ja tapaninpäivänä sauna on kiinni.

Saunoa voi tunnin ajan aukiolon jälkeen. Hermannin miesten puolelle mahtuu 30 ja naisten puolelle 20 saunojaa. Aikuisten saunamaksu on 12 euroa.

www.saunahermanni.fi

Tuomaan Markkinoiden joulusauna

Senaatintorin kupeessa voi saunoa joulukuussa aina 22. päivään asti. Katariinankadun puoleisessa kulmassa lämpenee puinen sauna keskiviikosta sunnuntaihin. Tuomaan Markkinoiden saunapiha on avoinna ke–pe kello 15–20 ja viikonloppuisin kello 14–19.

Sauna on sekasauna, ja löylyihin mahtuu kerrallaan 15 henkeä. Sauna-aikaa ei voi varata. Saunamaksu viisi euroa sisältää pyyhkeen.

www.tuomaanmarkkinat.fi

Tuomaan Markkinat_Jussi Hellsten / Torikorttelit
Tuomaan Markkinat, Jussi Hellsten / Torikorttelit

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sauna Arla

Sauna Arla on vuonna 1929 Helsingin Kallioon perustettu yleinen sauna. Arlan on pitkäikäisimpiä Helsingin yleisiä saunoja.

Sauna Arla on auki jouluaattona kello 12–18, joulupäivänä sauna on kiinni. Tapaninpäivänä löylyihin pääsee kello 15–21.

www.arlansauna.net

Uusi Sauna

Uusi Sauna on Jätkäsaaressa sijaitseva vastikään avautunut korttelisauna, jonka toiminnasta vastaa Sauna Arlasta tuttu yrittäjä Kimmo Helistö. Saunan kookkaat kiukaat lämpiävät puupelleteillä. Lauteille mahtuu parikymmentä saunojaa.

Uusi Sauna on jouluaattona auki kello 10–15, joulupäivänä ja tapaninpäivänä avoinna kello 14–20.

www.uusisauna.fi

Kotiharjun sauna

Kalliossa Harjutorilla sijaitsevalla Kotiharjun saunalla on paljon vakiokävijöitä. Puulämmitteisellä korttelisaunalla on perinteitä, sillä löylyttelyä on ollut tarjolla vuodesta 1928. Naisille ja miehille on omat puolensa.

Kotiharjun sauna on jouluaattona avoinna kello 10–16. Joulupäivänä ja tapaninpäivänä sauna on suljettu.

www.kotiharjunsauna.fi

Löyly

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Löyly

Sauna- ja ravintolakompleksi Löyly sijaitsee Hernesaaren rannassa. Tarjolla on puulämmitteinen perinteinen sauna sekä savusauna. Saunatilat ovat miehille ja naisille yhteiset, joten Löylyssä saunotaan uima-asut päällä. Laiturilta pääsee virkistäytymään meriveteen.

Löyly on avoinna 22.12. asti aamusaunojille kello 8–10 ja uudestaan kello 13–23. Seuraavan kerran Löyly on avoinna joulun jälkeen eli tapaninpäivänä kello 13–22.

www.loylyhelsinki.fi

Löyly

Allas Sea Pool

Kauppatorin kupeella sijaitseva Allas Sea Pool on sauna ja kylpylä. Allas on joulun alla avoinna joka päivä, joten taivasalla voi virkistäytyä merivesialtaassa tai lämmitetyssä altaassa. Saunat ovat sähkölämmitteisiä.

Allas on avoinna jouluaattona kello 10–20. Joulupäivänä ja tapaninpäivänä ovet ovat avoinna kello 10–20.

www.allasseapool.fi

Kulttuurisauna

Vuonna 2013 perustettu puupellettilämmitteinen yleinen sauna soveltuu kaikille heille, jotka arvostavat rauhallista tunnelmaa. Kulttuurisauna toivottaa tervetulleiksi saunomaan yksin tai kaksin. Kulttuurisauna ei ota vastaan yli kolmen hengen seurueita. Jouluntienoon aukiolo kannattaa tarkistaa saunan nettisivuilta.

www.kulttuurisauna.fi

Kaurilan sauna

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Muinainen perinne

Jouluun sijoittuva saunomisperinne tulee kaukaa. Saunominen oli jo muinaisille suomalaisille tapahtuma, johon valmistauduttiin hartaudella ja huolella.

Joulusaunaperinne liittyy talonpoikaiseen kulttuuriin. Vaikkei saunominen ollut niin iskostunut säätyläisten joulutavaksi, niin talonpojan kodeissa saunomista arvostettiin. Maaseudulla monissa paikoin oikeaan tunnelmaan viritti savusauna. Saunan lämmitys aloitettiin ajoissa, usein jo edellisenä yönä, jotta kaikki ehtivät saunoa valoisana aikana.

Saunatonttua lepyteltiin

Ja olipa aikoina entisinä tapana huomioida myös saunatonttu tuo saunan suojelija, joka oli ihmisen näköinen pienikokoinen olento, joka tuli viimeiseksi löylyihin, talonväen jo saunottua.

Saunatontulle saatettiin viedä löylyttelyjen jälkeen ystävyydenosituksena ruokaa ja juomaa. Ja kylpijöistä viimeisellä oli tärkeä tehtävä eli heittää tonttua varten lähtiessään kunnon löylyt.

Jos taas tonttua kohdeltiin jossakin kehnosti tai epäkunnioittavasti, saattoi seurauksena olla liian kuumat löylyt tai vieläkin pahempaa.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto, Löyly, Kaurilan sauna ja Jussi Hellsten / Torikorttelit

Luetuimmat