13.6.2023

Matkavinkki herkkusuille: Porvoon VÅR sai Michelin-tähden!

Porvoo_VAR_2022_MJ

Vastuullisuutta toiminnassaan korostavan VÅR-ravintolan menun perustana ovat villi kala, vihannekset, suomalaiset viljat sekä maitotuotteet.

Suomen tuorein ravintolatulokas Michelin-tähtikartalle on Porvoossa sijaitseva VÅR. Saavutus selvisi maanantai-iltana kun Turussa järjestetyssä tilaisuudessa julkistettiin herkkusuiden raamattu eli Michelin Guide Nordic Countries -opas vuodelle 2023. Oppaaseen nostetut ravintolat sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa.

VÅRin tunnustuksen taustalla on tinkimätön tuo, jonka ytimenä on makujen lisäksi vastuullisuus. VÅR ansaitsi tähden lisäksi Michelin Green Star -tunnustuksen, joka kertoo siitä, että ravintolan toiminta edustaa sitoutumista kestäviin, ympäristöä säästäviin käytäntöihin.

Ravintoloitsija Niko Lehto on vielä hieman pyörällä päästään.

– Tunnelma on hyvä, väsynyt mutta onnellinen ehkä jopa hiukan helpottunut. Melkoista pyöritystä tämä vuorokausi on ollut.

Kuinka suuren työn takana tähden saanti on ollut?

– Kyllä se on todella suuren työn takana on ollut. Paljon ja pitkään on töitä tehty tätä varten. Sen takia on myös joutunut uhraamaan paljon asioita elämän muilta osa-alueilta

Porvoo_VAR_2022_MJ

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Villi kala ja vihannekset

Vastuullisuutta toiminnassaan korostavan ravintolan menun perustana ovat villi kala, vihannekset, suomalaiset viljat sekä maitotuotteet.

Moottorin aiemmin haastattelemat porvoolaiset yrittäjät Marjo Lindberg ja Niko Lehto ovat kertoneet toiveenaan olevan, että ravintola pystyy luomaan ympärilleen tiiviin samanmielisen verkoston, jonka tärkeitä osasia ovat paikalliset maanviljelijät, kalastajat, metsästäjät ja muut tuottajat.

– Ruokafilosofiamme perustuu paikallisuuteen. Käytämme paikallisia ja perinteisiä raaka-aineita. Meille on tärkeää suora toiminta tuottajien kanssa, ilman ylimääräisiä välikäsiä, Lehto kiteyttää.

Porvoo_VAR_2022_MJ

Makuja ja estetiikkaa

VÅRissa ruokailu on kokemus, jossa maut vievät kielen ja ruuan asettelu tyydyttää vaativaakin esteetikkoa kuten artikkelin kuvista jokainen voi varmasti todeta.

Porvoo_VAR_2022_MJ

Koko Porvoon eduksi

Lehto haluaa toimia myös omaa ravintolaa laajemmin, koko Porvoon eduksi.

– Olemme pyrkineet yhteistyön lisäämiseen korttelin yritysten välillä. Tavoitteemme on rakentaa tästä Porvoon vähemmän esillä olevasta alueesta uutta kulttuurikeskusta.

Porvoo_VAR_2022_MJ

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Entisen makeistehtaan tiloissa

Pieni ja tyylikäs ravintola sijaitsee kaupungin kauneimmaksi taloksikin kehutussa Villa Borgissa Papinkadulla.

Kiinnostavaa on, että makeistehdas Brunberg toimi rakennuksessa hetken aikaa perustamisensa jälkeen vuoteen 1920 asti. Talon historian kaikki vaiheet eivät ole tutkijoidenkaan tiedossa, mutta se tiedetään, että rakennuksen nykyjulkisivu on peräisin vuodelta 1896.

Suomen Michelin-ravintolat ovat Demo (Helsinki), Palace (Helsinki), Grön (Helsinki), Finnjävel Salonki (Helsinki), Olo (Helsinki), Kaskis (Turku) sekä VÅR (Porvoo).

Tuoreimmassa Michelin Guide Nordic Countries -oppaassa on 271 ravintolaa, joista 81 ansaitsi tähden. Uusiksi yhden Michelin-tähden ruokavaelluksen kohteiksi nousi 14 ravintolaa. Bib Gourmand -ravintoloita on listattu 34, Michelin Green Star -tunnuksen ansainneita ravintoloita on 38.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela Lähde: Michelin Guide Nordic Countries 2023

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat