17.8.2022

Metsäkoneetkin sähköistyvät! – Valmet Automotivelta akut Ponssen metsäkoneeseen

Valmet Automotive toimittaa akkujärjestelmän uuteen suomalaiseen sähkökäyttöiseen Ponsse EV1-metsäkoneen teknologiakonseptiin.

Teknologia-alan konserni Valmet Automotive toimittaa akut vieremäläisen metsäkoneita valmistavan Ponsse Oyj:n metsäkoneeseen. Valmet Automotiven suunnitteleman ja valmistaman akkujärjestelmän integrointi EV1-konseptiin on toteutettu yhteistyössä Ponssen teknologiayhtiö Epecin kanssa. Epic vastaa Ponssen uuden metsäkonekonseptin sähköisen voimalinjan suunnittelusta ja rakentamisesta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ei täysin sähkökäyttöinen

Ponsse EV1 -metsäkonekonsepti on ei ole kuitenkaan täysin sähkökäyttöinen, sillä se on dieselgeneraattorilla toimiva metsäkone.

Ponsse EV1 -konsepti on kehitetty Ponssen ajokoneiden suosituimman kokoluokan, 15 tonnin kuormankantokyvyn kuormatraktoriin. Ponsse EV1:ssä on täysin sähkökäyttöinen voimalinja ja Epecin valmistama tehonjakoyksikkö sekä voimalinjan ohjausyksikkö. Ponsse EV1 -metsäkoneen ajovoimansiirto toimii pelkästään metsäkoneen akuista saatavalla energialla. Metsäkonekonseptiin akuston lataamiseen käytetään Range Extenderia, joka on tässä vaiheessa kehitystyötä polttomoottorikäyttöinen. Ponsse kertoo, että teknologialla saavutetaan selkeä polttoaineenkulutuksen alentuminen kyseisessä kokoluokassa.

Ponsse EV1 on vielä konsepti ja sen kaupallinen lanseeraaminen tulee myöhemmin.

Raskaille työkoneille kehitetty akkujärjestelmä

Valmet Automotiven akkuliiketoiminnalle sopimus Ponssen kanssa on yksi virstanpylväs lisää. Valmet Automotiven akkuliiketoiminta on kasvanut viime vuosina merkittävästi niin sopimusvalmistuksessa kuin Tier 1 -tason järjestelmätoimittajan roolissa. Valmet Automotive toimittaa akkujärjestelmiä sekä autoteollisuuden että muiden toimialojen tarpeisiin, kuten raskaan liikenteen ajoneuvoihin ja liikkuviin työkoneisiin.

Sähkökäyttöisessä Ponsse EV1 -metsäkoneessa on käytetty Valmet Automotiven viime vuonna esittelemää Modular Power Pack -akkua, joka on Valmet Automotiven Modular Power Platform -tuoteperheen ensimmäinen esitelty tuote. EV1-konseptissa käytetään korkeajännitejärjestelmää, joka sisältää virranjakoyksikön (PDU).

Modular Power Pack sopii erityisesti Ponsse EV1 -metsäkoneeseen, sillä se on on kehitetty erityisesti liikkuvien työkoneiden vaatimukset huomioiden. Akkujärjestelmän lähtökohtana on edistyksellinen cell-to-pack -konsepti, jolla varmistetaan korkeaa tehotiheys. Järjestelmässä käytetään kestäviä ja turvallisia LTO-akkukennoja, cell-to-pack -konsepti on optimoitu sovelluksiin, joissa vaaditaan suurta huipputehoa, nopeaa latausta ja pitkää käyttöikää.

Vaativa hanke

Valmet Automotiven modulaarinen akkujärjestelmä sopii Valmet Automotiven mukaan etenkin vaativiin ja matalan lämpötilan käyttöympäristöihin, ja se vähentää työkoneen CO2-päästöjä merkittävästi. Ponsse on saanut järjestelmästä ja sen toimivuudesta kokemusta erinomaisin tuloksin erilaisissa käyttötilanteissa ja ympäristöissä jo yli vuoden ajan.

Valmet Automotive ja Ponsse myöntävät, että sähkökäyttöisen, dieselgeneraattorilla varustetun metsäkoneen kehitystyö on erittäin vaativa hanke.

– Tiivis yhteistyö yritysten välillä on helpottanut merkittävästi akkujärjestelmän integrointia ja nopeuttanut EV1-konseptin valmistumista, kertoo Epecin toimitusjohtaja Jyri Kylä-Kaila.

Metsäkoneidenkin täytyy sähköistyä ja sähköiset voimalinjat ovat työkoneiden tulevaisuutta, toteaa Valmet Automotive tiedotteessaan.

– Sähköistyminen on kestävää kehitystä, ja vähentää toiminnan CO2-päästöjä. Yhteistyö Epecin kanssa on Valmet Automotivelle mahdollisuus osallistua maailman johtavien metsäkoneiden tuotekehitykseen, kertoo Valmet Automotiven akkuliiketoiminnan johtaja Jyrki Nurmi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Esillä Jämsässä syyskuussa

Ponsse puolestaan haluaa olla edelläkävijä metsäkoneteknologian kehittäjän ja se haluaa osallistua vastuulliseen metsätalouteen ja tavoittelee toiminnassaan ja ratkaisuissaan hiilineutraaliutta. Ponssen teknologialanseeraus on osa yhtiön strategiaa ja yksi konkreettinen teko kohti hiilineutraaliuden tavoitetta. Kestävä kehitys ohjaa kaikkea yhtiön toimintaa.

Valmet Automotive esittelee akkujärjestelmäänsä sekä jo monivuotista yhteistyötään Epecin kanssa Suomen suurimmilla raskaskonealan FinnMETKO 2022 -messuilla Jämsässä 1.–3.9. Ponssen osaston Epec-ständillä.

Lähde: Valmet Automotive ja Ponsse

Luetuimmat