10.8.2022

Metsästyskausi alkoi – kuljeta asetta autossa oikein

aseen kuljetus autossa

Metsästyskauden alkaessa on hyvä kerrata myös sääntöjä jotka koskevat aseen kuljetusta autossa, vaikkei ne järin monimutkaisia olekaan.

Isolla osalla suomalaisista metsästyskausi alkoi 10.8. sepelkyyhkyn metsästyksen muodossa, kyseinen lintu onkin nykyään Suomen runsaslukuisiin saalislaji. Metsälle kuljetaan usein autolla, jolloin on syytä tietää miten tämä tehdään laillisesti.

Säännöt ovatkin varsin simppelit: metsästyslain mukaan metsästysaseen täytyy olla maalla kulkevassa moottorikäyttöisessä ajoneuvossa (eli auton lisäksi myös esimerkiksi moottoripyörässä) lataamaton ja sijoitettuna suojukseen tai suojattuun tilaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että aseen täytyy olla lataamattomana asepussissa tai erillisessä suojatussa tilassa.

Tarpeen tullen asepussiksi kelpaa myös esimerkiksi sählymailakassi, ja kovimmat metsästäjät puolestaan voivat rakentaa vaikka peräkontin välipohjaan lukollisen säilytystilan juuri aseita varten.

Auton luota poistuttaessa esimerkiksi kahvitauolle aseiden ja patruunoiden tulee olla lukitussa paikassa ja siten sijoitettuna etteivät ne näy ulospäin. Takapenkillä tai vaikkapa farmariauton takakontissa asetta kuljettaessa se tulee peitellä näkymättömiin autosta poistumisen ajaksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Auto ei ole aseen säilytyspaikka

Etenkin kauemmaksi metsästysreissuja tekevien on hyvä myös muistaa, että aseen säilyttäminen autossa käyttö- tai kuljetustapahtuman ulkopuolella ei ole sallittua. Yön ajaksi ase on siis siirrettävä pois autosta, eikä jättää peräkonttiin – huolimatta siitä ettei määränpäässä olisi asekaappia.

Edellä mainitut kohdat eivät myöskään päde aina tieltä poistuttaessa. Asetta ei saa nimittäin kuljettaa moottorikäyttöisellä ajoneuvolla maastossa. Poikkeuksena tähän laissa mainitaan jääpeitteiset vesialueet, moottorikelkkailureitit ja maastoon merkityt kulku-urat. Myös siirryttäessä maastossa vakiintunutta kulku-uraa pitkin tieyhteyttä vailla olevalle majoituspaikalle, majoitusrakennukselle tai kiinteistölle, saalista noudettaessa, loukkua tai ansaa koettaessa, sekä ampujaa kuljetettaessa määrätylle ampumapaikalle asetta saa kuljettaa ajoneuvossa maaston puolella. Aseen on kuitenkin yhä pysyttävä lataamattomana suojuksessa.

Teksti ja kuva: Eetu Kokkonen

Juttua päivitetty 11.8. klo 8.52: Aseen kuljetus ajoneuvolla maastossa ei ole enää täysin kiellettyä.

Luetuimmat