1.9.2022

Mikä käyttövoima? Miten pitkä toimitusaika? Miten hinnat kehittyvät? – Autoilija elää nyt epävarmaa aikaa

Autoilijat elävät tällä hetkellä monenlaista epävarmuutta, käy ilmi LähiTapiolan tekemästä kyselystä.

Autoilijat kokevat tällä hetkellä monenlaista epävarmuutta autoilusta. Koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota ovat aiheuttaneet pullonkauloja autontuotantoon. Lisäksi polttoaine- ja muutkin energiakustannukset ovat kallistuneet huomattavasti. Ilmasto- ja ympäristöön liittyvät kysymykset ovat myös yksi merkittävä liikenteeseen ja autoiluun liittyvä tekijä tällä hetkellä.

Monet kysymykset askarruttavat, kuten mikä käyttövoima autoon pitäisi valita, kuinka pitkäksi toimitusaika venyy tai miten autojen hinnat kehittyvät?

Nämä kysymykset ja mieltä askarruttavat asiat näkyvät myös LähiTapiolan autoilijoille tekemässä Arjen katsaus -kyselyssä, jossa tiedusteltiin suomalaisilta, mitkä ajankohtaiset autoilun ilmiöt ovat vaikuttaneet heidän auton ostoaikeisiinsa.

Huoli autoilusta ja sen kustannuksista on suuri ja vakuutusyhtiön asiantuntija kannustaakin nyt miettimään tavallistakin tarkemmin autoilun kokonaiskustannuksia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Polttoaineen hinta vaikuttaa auton ostoon

LähiTapiolan kyselystä käy ilmi, että hintojen kallistuminen vaikuttaa tällä hetkellä auton hankintaan. Esimerkiksi polttoaineiden ja muiden energiahintojen nousu on vaikuttanut tai lykännyt yli 23 prosentin suomalaisen auton hankinta-aikeita.

Kyselyn mukaan yleinen elinkustannusten nousu ja taloudellinen epävarmuus taas on ollut 15 prosentille merkittävä tekijä. Lisäksi moni miettii nyt aiempaakin enemmän sitä, millainen auto kannattaisi hankkia: kyselyn mukaan lähes joka viides vastaaja eli 18 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo kokeneensa käyttövoimien muutoksiin tai yleensä auton valintaan liittyvää epävarmuutta.

Tuloksissa kärkipäähän nousevat tekijät mietityttänevät siis laajasti nyt auton ostoa pohtivia.

– Vielä 2000-luvun alussa kuluttajalla oli oikeastaan kaksi käyttövoimaa valittavana: bensa- tai dieselauto. Nykyisin polttomoottoreiden rinnalle ovat tulleet esimerkiksi sähkö- ja hybridiautot, ja ilmastonmuutos sekä julkiset hankintatuet ohjaavat harkitsemaan ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja. Kun teknologia kehittyy koko ajan, ei ole ihme, jos autonostajaa vähän mietityttää, kun samalla pitäisi arvioida niin auton käyttötarvetta, kustannuksia kuin esimerkiksi jälleenmyyntiarvoa, pohtii LähiTapiolan autopalveluista ja liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

Toimitusajat aiheuttavat epävarmuutta

Monilla kotitalouksilla on kuukausittain käytettävissä tietty summa liikkumiseen, eikä yhtään sen enempää.

– Kun polttoaineet, sähkö ja yleensä elinkustannukset ovat kallistuneet, voi se eittämättä vaikuttaa niinkin suureen hankintaan kuin auton osto kotitaloudelle on, sanoo Alaviiri.

LähiTapiolan tekemän kyselyn mukaan moni suomalainen on törmännyt myös automarkkinoiden pullonkauloihin. Vastaajista kuusi prosenttia kertoo, että omiin auton hankinta-aikeisiin on viimeisen vuoden aikana vaikuttanut uusien autojen heikko saatavuus tai pitkät toimitusajat. Käytettyjen autojen saatavuusongelmat tai pitkät toimitusajat nostaa esiin neljä prosenttia kyselyyn vastanneista.

– Tällä hetkellä uutta autoa voi joutua odottamaan tavallista pidempään. Esimerkiksi ladattavan auton tehdastilauksessa voi kestää puolesta vuodesta jopa yli vuoteen. Tähän on useampia syitä, kuten autonvalmistuksessa tarvittavien raaka-aineiden, puolijohteiden sekä muiden komponenttien saatavuuden heikentyminen mm. pandemian ja Venäjän hyökkäyssodan myötä, kertoo Alaviiri.

– Uusien autojen saatavuusongelmat taas heijastuvat käytettyjen autojen kauppaan. Esimerkiksi ladattavien autojen kysyntä on ollut kasvussa kansainvälisesti, mikä on nostanut joidenkin käytettyjen ladattavien automallien hintoja. Dieselautojen menekki taas on ollut pienenemään päin, mikä vaikuttaa niiden hintakehitykseen.

Kauppa käy alavireisesti

Vallitsevat ajat ovat vaikuttaneet myös uusien ja käytettyjen autojen kauppaan siten, että kauppa on käynyt alavireisesti. Tämä käy ilmi Autoalan Tiedotuskeskuksen tilastoista. Uusien autojen ensirekisteröinnit laahaavat, kun valmistajat eivät saa toimitettua autoja, vaikka tilauskirjat olisivat pitkät.

– Vaikka automarkkinat nyt ovat poikkeuksellisessa tilassa, kuluttajan kannattaa aina lähteä autovalinnassa liikkeelle omista liikkumistarpeista ja elämäntilanteesta. Tällä hetkellä autoilun kustannuksia arvioidessa on myös ehkä tavanomaistakin tärkeämpää miettiä kokonaiskuvaa: auton hankintahinnan lisäksi sen tulevien vuosien käyttökustannuksia. Vaikka energiahintojen ja esimerkiksi julkisten tukien kehitystä on vaikea arvioida, erilaisiin vaihtoehtoihin tutustumiseen kannattaa käyttää aikaa. Yksi keino auton kustannusten ennakointiin ovat myös yksityisleasingin kaltaiset ratkaisut, sanoo Alaviiri.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimukseen vastasi 27.5.–3.6.2022 välisenä aikana kaikkiaan 1 085 suomalaista. He edustavat maan 15–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin +/- 3,0 prosenttiyksikköä.

Lähde: LähiTapiola

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat