8.9.2021

Mini Vision Urbanaut on itsestään ajeleva sähköpuikula

Mini Vision Urbanaut

Autonominen sähköpuikula on toistaiseksi vain konsepti. Silti Mini Vision Urbanaut suhii suuntaviivoja merkin tuleville malleille.

Virtuaalinen versio julkaistiin jo marraskuussa 2020, mutta nyt Mini Vision Urbanaut on todellisuutta. Hattuun kannattaa kuitenkin kipata reilu annos jäitä, sillä kyse on edelleen vain konseptiautosta. Autonomiaan tähtäävä itsestään ajava sähköpuikula soittelee tulevaisuudesta.

Mini Vision Urbanaut

Messuilla mumistaan, että jonkinlaista realismiakin olisi taustalla. Mini haluaisi jotakin tämänkaltaista tuotantoon, sillä tällä hetkellä markkinoilta puuttuu kompaktit ja kohtuuhintaiset valtavasti tilaa tarjoavat vaihtoehdot.

Olisihan se melkoista resurssien hukkaamista huvin vuoksi rakennella tämänkaltaista todellista konseptiautoa. Tänä päivänä rahanyörit ovat autonvalmistajilla siinä määrin tiukalla, että sellaista nähdään valitettavasti yhä harvemmin. Muotoilijoiden vapaata leikittelyä katselisi mielellään useamminkin.

Mini Vision Urbanaut

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mini Vision Urbanaut

Näin on osa BMW Groupin strategiaa ottaa jälleen yksi askel virtuaalimaailmasta kohti todellisuutta. Münchenin autonäyttelyyn asti Mini Vision Urbanaut eli vain digitaalisena tietokonemallinnuksena. Tämä konkreettinen auto mahdollistaa onnekkaille, sen elävässä elämässä näkeville, sen hahmottamisen aivan eri tavalla.

Mini Vision Urbanaut

Nyt se esittelee käytännössä kuinka tuo konseptit ja kestävän kehityksen mukaiset materiaalit toimivat luonnossa. Pelkkien kuvien välityksellä niitä on toki hankalampi kosketella.

Noin 4,46 metriä pitkä Mini Vision Urbanaut on tila-autoksi kohtalaisen kompakti. Silti se painottaa avaruutta ja ympäristön kannalta kestäviä valintoja. Messuilta havaittavan teeman mukaisesti jokaisen tulevaisuuteen tähtäävän automallin tulee huomioida myös itsenäinen ajaminen eikä tämä tee poikkeusta.

Mini Vision Urbanaut

Sisätilat voi asettaa yhteen kolmesta eri tilasta. Näistä Chill on tarkoitettu rentoon oleskeluun auton ollessa paikallaan. Wanderlust yhdistelee liikkumista kuljettajan ja auton ajaessa eri tilanteissa. Viimeisimpänä Vibe pyrkii poistamaan sisä- ja ulkotilojen välisen rajan nostamalla tuulilasin ylös.

Minin mukaan tämän auton sisätilojen monikäyttöisyys tarjoaa urbaanin tilan ihmisille, kunhan auto on ensin pysäköity. Tätä voisi käyttää tulevaisuudessa täyssähköisesti liikkuvana työpisteenä. Toisaalta Mini Vision Urbanaut voisi vastata sähköisten liikkumispalveluiden tuottamisesta.

Mini Vision Urbanaut

Ulkouoren minimalistinen tyylisunta tarjonnee näkymiä Minin tulevaisuuden suunnasta. Sen keulan ja perän ilme poikkeaa voimakkaasti toistaiseksi nähdystä.

Urbanaut on pyrkinyt vähentämään auton valmistukseen tarvittavien materiaalien ja komponenttien määrää juurikin kokonaisuutta yksinkertaistamalla, joka on toisaalta Minin alkuperäisen ajatuksen mukainen. Tätä on tehty muun muassa monikäyttöisellä kojelaudalla sekä vaihdettavilla istuimien verhoiluilla. Nahka ja kromi tulevat poistumaan Minin seuraavan sukupolven malleista, joten niitä ei löydä myöskään tästä konseptista.

Minkäänlaista tuotantopäätöstä ei ole, tai ainakaan sellaisesta ei ole hiiskuttu. Konsepti on silti liikkuva ja tarjoaa ainakin jonkinlaisia viitteitä, mitä vuodesta 2023 eteenpäin esiteltäviltä täysin uusilta Minin malleilta on lupa odottaa.

Teksti: Henri Posa Lähde ja kuvat: BMW Group

Luetuimmat