3.2.2023

MP23 Messut: Sähköpolkupyörät ensimmäistä kertaa mukana – olisitko uskonut Harley-Davidsonin valmistavan sähköpolkupyörän?

MP Messut saivat tänä vuonna mukaansa ensimmäistä kertaa myös sähköpolkupyörät. Alkava kausi alkaa mielenkiintoisten uutuuksien parissa.

Perinteisesti moottoripyörät saman katon alle kokoava MP Messut esitteli tänä vuonna Helsingin messukeskuksessa myös toisenlaisia kaksipyöräisiä. Sähköpolkupyörät ovat nyt ensimmäistä kertaa MP Messuilla mukana omana tuoteryhmänään ja syystäkin, sillä monet kaksipyöräisiä valmistavat moottoripyörävalmistajat ovat liittyneet perinteisten polkupyörävalmistajien joukkoon valmistamaan myös sähköpyöriä. Sähköpyörien kysyntä, mutta myös tarjonta ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi.

Sähköpolkupyörien valmistajien joukkoon on liittynyt muun muassa sellainenkin perinteinen moottoripyörämerkki kuin Harley-Davidson. Ajat muuttuvat ja Harley-Davidson siinä nyt mukana.

Harleyn sähköpolkupyöriä on Suomessa saatavilla nyt toista vuotta. Harley Davidsonin sähköpolkupyörät on lanseerattu Serial 1 Cycles, Powered by Harley-Davidson -merkin taakse. Serial 1 -nimi tulee Harley-Davidsonin ensimmäisen koskaan vuonna 1903 valmistetun moottoripyörän mukaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Erikoismallia valmistettu vain 600 kappaletta

Sähköpyörämalliston lippulaivamallina on Mosh/Cty -malli josta on saatavilla myös 600 kappaleen rajoitettu Mosh/Tribute -erä. Erikoiserän hinta on 6 490 euroa, kun niin sanottu perusversio maksaa 3 990 euroa. Mosh/Cty -mallin muotoilu edustaa klassista muotoilua, jotka on yhdistetty kokonaan valkoisiin Schwalben renkaisiin. Kokonaisuuden kruunaa ruskeasta nahkasta taivuteltu satula.

Muita Harley-Davidsonin sähköpolkupyöriä ovat Rush/Cty ja läpiastuttava Rush/Cty Step-Thru -malli. Rush/Cty-malliston hinta on 5 200 euroa.

Harley-Davidsonin sähköpyörissä on Brosen laadukkaat S Mag -sähkömoottorit. Moottorin maksimivääntö on 90 newtonmetriä ja voima välitetään takapyörälle huoltovapaalla ja erittäin kestävällä, käytännössä pyörän koko iän palvelevalla hihnavedolla. Harleyn fillareiden viimeistely on myös Harley-Davidsonille  ominaista, siis todella viimeisteltyä. Esimerkiksi kaikki vaijerit on integroitu pyörän rungon ja muiden komponenttien sisään. Pyörissä on myös integroidut valot edessä ja takana ja punaisessa taka-valossa on liiketunnistin, se alkaa välkyttää sos-signaalia, kun pyörä on kumolla.

Mosh/Cty -mallit ovat on yksivaihteisia sinkuloita, Rush/Cty-malleissa on Enviolon cvt-automaattivaihteisto. Akkujen koot Harleyn pyörissä vaihtelevat 529 wattitunnista tai 708 wattituntiin mallista riippuen.

Husqvarnalta Mountain Cross -mallisto

Samaan itävaltalaiseen Pierer Groupiin kuuluvat moottoripyörävalmistajat Husqvarna ja GasGas ovat liittyneet jo jonkun aikaa sitten sähköpyörävalmistajien joukkoon. Piererin muihin pyörämerkkeihin kuuluuvat myös R Raymon sekä Felt.

Husqvarna ja GasGas ovat toisaalta myös istuneet hyvin luontevasti sähkömaastopyörien joukkoon – ja monet enduroa ja crossia treenaavat kuskit ovat löytäneet sähkömaastopyörästä myös uudenlaisen peruskuntoharjoitteluvälineen tai jopa alkaneet kisata sähköpyörillä.

Husqvarnan uutuusmallisto on nimeltään Mountain Cross ja pyörästä löytyy runsaan 9 000 euron hintainen MC 6 -lippulaivamalli hiilikuiturungolla, kuin edullisempikin MC 4 -malli myös hiilikuiturungolla. MC 4:n hinta jää runsaaseen 7 000 euroon ja välissä on MC 5 -malli, jonka hinta on runsas 8 000 euroa.

Kaikki kolme pyörämallia ovat niin sanottuja mulletteja, eli edessä pyörässä on 29-tuumainen rengastus ja takana 27,5-tuumainen rengastus. Pyörien erikoisuus on rungossa oleva alaputken suuntainen toinen putki, jonka läpi takaiskunvaimennus kiinnitetään. Kahdessa kalliimmassa mallissa käytetään Foxin jousitusta, edullisimmassa mallissa on RockShoxin jousitus. Kaikissa pyörissä on Shimanon tutut EP8-moottorit.

GasGasilta kevyt maastopyörämallisto

Muutamat pyörävalmistajat, kuten Specialized ja Orbea ovat julkaiseet jo aiemmille kausille kevyitä sähkömaastopyöriä, joiden idea on se, että kevyt pyörä ei tarvitse niin järeää sähköavustata eikä akkua. GasGas on liittynyt nyt myös tähän joukkoon uudella Light Trail -mallistolla, joka on rakennettu hiilikuiturungon ympärille. Kun liikuteltavaa painoa on vähemmän, selvitään pienemmällä akulla eikä moottoritehon tarvitse olla niin järeä. Mallistosta löytyvät Light Trail 2.0- ja 3.0 -versiot.

Esimerkiksi GasGas G Light Trail 2.0 -pyörän akun koko on 500 wattituntia ja moottorin maksimivääntö on 50 newtonmetriä. Gasgasin sähkömoottorit tarjoaa Gasgasille tuttuun tapaan Yamaha ja nyt GasGas on päässyt speksaamaan moottoreitaan enemmän itselleen sopiviksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tuntemattomampi Fantic

Yamaha on entistä suuremmin mukana myös italialaisissa Fantic-sähköpyörissä. Fanticin moottoripyörät on rakennettu aiemmin hyvin perusteellisesti Yamahan tekniikkaa hyödyntäen ja nyt samaa periaatetta hyödynnetään myös Fanticin sähköpyörissä. Esimerkiksi Yamahan järein PW-X3 -sähkömoottori löytyy Fanticin mallistosta.

Fantic on Suomessa hieman tuntemattomampi brändi, mutta mallistosta löytyy kaikkiaan yhdeksän erilaista sähkömaastopyörää. Jäykkäperäiset maastopyörät sekä fatbike ja täysjousitetut sähkömaastopyörät Trail-, All Mountain- ja Enduro-mallistosta. Täysjousitetun malliston tarjoamat jousitusmatkat löytyvät myös pyörien mallinimistä, esimerkiksi 1.8-merkintä tarkoittaa 180 millimetrin joustoa. Fanticin Enduro-mallisto tarjoaa asiaan kuuluvat 180–190 millimetrin joustomatkat.

Fanticin mallistossa on myös trekking-pyörämallisto, josta löytyy neljä mallia.

Meridalta kallista yli kymppitonnin kalustoa

Yksi MP Messujen kalleimmista pyöristä on Meridan lippulaivamallil, eOne-Sixty 10K, on herättänyt myös paljon kiinnostusta ympäri maailman. Merida eOne-Sixty on noussut testimenestyjäksi ympäri maailman ja se kisaa samasta paikassa auringossa esimerkiksi Orbean Rise-malliston kanssa.

Merida eOne-Sixty on rakennettu Shimano EP8 -sähkömoottorin ympärille ja akun koko on nostettu nyt 630 kilowattituntiin. Pyörän komponenteissa luotetaan Foxin parhaimmistoon sekä Shimanon XTR:n 4-sylinterisiin jarruihin. Lähes 11 000 euroa maksavaan pyörään on integroitu myös Lezynen etu- ja takavalot.

Teksti ja kuvat: Manu Tuppurainen

7.2.2023 Korjattu tieto Harley-Davidson -pyörien akkujen tehoihin liittyen.

Luetuimmat