15.7.2022

Naantalin asuntomessut avautuivat – messuille odotetaan yleisöryntäystä

Naantalin asuntomessut 2022 kokemuksia

Naantalin asuntomessut avautuivat perjantaina 15.7.2022. Keräsimme yhteen vinkkejä messumatkalle.

Naantalin asuntomessujen odotetaan saavan yleisön suosion kahden hiljaisemman vuoden jälkeen. Asuntomessujen suosituimpina vuosina kävijöitä oli jopa reilusti yli 200 000. Kahtena viime vuotena koronapandemia romahdutti kävijämäärät alle 100 000 messuvierailijaan. Vuonna 2020 Tuusulan asuntomessuilla vierali alle 70 000 kävijää ja vuonna 2021 Lohjan asuntomessuilla pistäytyi 80 000 kävijää. Naantalissa odotetaan kävijämäärän nousevan merkittävästi.

Perusteita suosiolle on helppo löytää:  Pahimman pandemian hieman hellittäessä matkailu on elpymässä.

Naantalin asuntomessut 2022 kokemuksia

Itse messualue on todella luonnonläheinen kallioineen ja mäntymetsineen. Luonnonmaan saaren upeaa luontoa on kohdeltu kunnioittaen: puita on kaadettu säästeliäästi ja kalliota louhittu mahdollisimman vähän. Lounatuuleksi nimetylle asuntomessualueelle on valmistunut jyhkeiden kallioiden päälle merellinen ja saariston luontoa kunnioittava asuinalue, jossa on oma iso venesatama, jossa on venenäyttely messujen ajan.

Aluella on suuria korkeuseroja, jyhkeätä kalliota jäkälineen ja mäntymetsää. Messutalojen pihat ovat mahdollisimman luonnonmukaisia, helppohoitoisia ja ympäröivään maisemaan sopivia. Raskasta kallion louhimista on vältetty. Sen sijasta rinnetalojen perustus on paalujen varassa. Kaiken kaikkiaan alue on juuri valmistuttuaan valmiin ja kodikkaan oloinen, koska puustoa ja kallioluontoa on säästetty paljon.

Naantalin asuntomessut 2022 kokemuksia

Asuntojen lisäksi messuilla esitellään uudenaikaisia energiaratkaisuja ja ajanmukaista sähkötekniikkaa: Kuuluisa Naantalin aurinko on valjastettu antamaan omavaraisenergiaa: Naantalin energia on rakentanut aurinkoenergiapuiston venesatamaan. Alueen aurinkovoimalaitos aurinkopaneeleineen, älymuuntaja akkuineen sekä kiinteistöjen omat, uudenaikaiset energiaratkaisut tuottavat alueelle sellaista energiaomavaraisuutta, jonka viime aikojen tapahtumat nostavat entistä suurempaan arvoon. Venesataman aurinkovoimalassa on 288 kappaletta 350 W:n tehoisia aurinkopaneeleja, jotka itsessään muodostavat kookkaat, viistot katokset venesataman kävelylaiturille.

Useissa kohteissa, myös vuokrarivitaloyhtiön pihalla, on latauspisteet sähköautojen lataamiseen.  Alueella on hyödynnetty maalämpöä ja -viilennystä.

Lisää asuntomessujen taustaa: Naantalin Asuntomessut 2022 – kestävää rakentamista ja energiaratkaisuja

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vinkkejä messukäyntiin

Hanki TM Rakennusmaailman ja Dekon viralliset messuluettelot etukäteen. Ne helpottavat merkittävästi messukäynnin suunnittelua, kun tietää mitä näyttelykohteita messuilla on ja missä ne sijaitsevat.

Hanki liput etukäteen verkkokaupasta. Peruslippu maksaa 30 euroa. Opiskelijat ja 12-17-vuotiaat 11 euroa, Työttömät, eläkeläiset, invalidit ja varusmiehet 18 euroa.

Asuntomessuille Naantalissa 15.7.-14.8.2022 -tapahtuma on avoinna päivittäin klo 10:00-18:00. Lisäksi messualueella järjestetään joka torstai artisti-ilta, jolloin suurin osa messukodeista ja muista näyttelypisteistä on avoinna normaalia pidempään. Keikat alkavat torstaisin klo 19 ja loppuvat noin klo 20, messualue sulkeutuu näinä iltoina klo 20.30.

Artisti-illat:

  • 21.7. klo 19:00 Ida Paul & Kalle Lindroth
  • 28.7. klo 19:00 Samuli Edelmann
  • 4.8. klo 19:00 Irina
  • 11.8. klo 19:00 Anssi Kela

Asuntomessualueen omassa satamassa voi myös tutustua messukäynnin yhteydessä lähes viiteenkymmeneen eri kokoiseen veneeseen koko messujen ajan. Artisti-illan ohjelma sekä venemessut sisältyvät messulipun hintaan. Ostettu lippu käy vain lippuun merkitylle päivälle. Vierailupäivän voi muuttaa 24 tuntia aikaisemmin Lippu.fi:n puhelinpalvelussa: 010 633 1063 (8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min) Lipulla saa pääsyn myös virtuaalimessuille.

Varaa riittävästi aikaa ja saavu ajoissa!

Mikäli haluat perehtyä messutaloihin ja muihin näyttelyihin huolella, kannattaa saapua messuille heti klo 10.00. Siten voi välttää ruuhkia ensimmäisten messutalojen katselmuksissa. Kun saavut ajoissa ja kierrät messureitin päinvastaiseen suuntaan opasteisiin verrattuna, voit katsoa ainakin ensimmäiset kymmenkunta taloa ilman ruuhkaa. Iltapäivällä messuille saapuville päinvastaisesta messureitistä ei ole enää mitään apua, sillä silloin ruuhkaa alkaa olla lähes kaikissa messukohteissa.

Naantalin asuntomessut 2022 kokemuksia

Miten asuntomessuille pääsee?

Henkilöautolla messualueelle ei kannata tulla, sillä messualueen läheisyydessä on aluepysäköintikielto. Messualueelle Lounatuuleen pääsee Naantalista kävellen, polkupyörällä, Turun seudun Föli-bussilla tai Luolalan pysäköintialueen bussilla. Naantalin asuntomessuille kannattaakin ensisijaisesti tulla julkisella liikenteellä.

Turun seudun joukkoliikenne Fölin linjat 6 ja 7 kulkevat Luonnonmaalle, Naantalin asuntomessujen portille koko asuntomessujen ajan 15.7.–14.8.2022. Linjoilla on käytössä sähköbussit. Helpoin, kätevin ja myös ekologinen tapa tulla Turun suunnasta Asuntomessuille Naantaliin on käyttää Fölin busseja. Bussilla pääsee messuportille asti ja takaisin niin Turun, Raision, Liedon kun Kaarinankin pysäkeiltä, toteaa projektipäällikkö Timo Tirri tyytyväisenä

Linjat kulkevat messualueen portille päivittäin klo 10–18. Torstaisin, jolloin messualue on artisti-iltojen myötä pidempään auki, liikenne jatkuu klo 21:40 asti. Turusta asuntomessuille tai messuilta Turkuun kulkeva voi mennä pysäkille lähes aikataulua katsomatta, sillä linjat kulkevat arkisin noin 10 minuutin välein, lauantaisin noin 15 minuutin välein ja sunnuntaisin noin 20 minuutin välein.

Linjan 6 kyytiin pääsee jo Liedosta ja linjan 7 Kaarinasta. Muina aikoina linjojen päätepysäkki on normaalilla paikallaan, mantereen puolella Naantalin keskustassa.

Tarkka aikataulu ja linjojen reitti kannattaa tarkistaa Fölin reittioppaasta. Myös Google Maps tuntee alueen joukkoliikenneyhteydet. Bussilippu kannattaa maksaa lähimaksulla, mikäli Fölin matkakorttia ei ole. Linjat 6 ja 7 asuntomessuille ovat normaalia Föli-liikennettä, jossa kelpaavat kaikki Fölin matkakortit ja muut liput. Oman tai vaikka koko perheen matkat voi maksaa myös pankkikortin lähimaksulla. Lipun voi ostaa myös mobiilisti Föli-sovelluksen kautta.

Messualueelle on helppo saapua myös pyörällä. Naantalin keskustasta matkaa messualueelle on noin neljä kilometriä. Pyöräparkki löytyy messuportin läheisyydestä.

Naantalin asuntomessut 2022 kokemuksia

Omalla veneellä messualueelle ei saa tulla. Aiemmin messualueelle toi myös Kuusisto-Linen vesibussi, mutta tämä linja lopetettiin kannattamattomana 23.7.2022.

Vesibussin aikataulut olisivat voineet olla helpommin löydettävissä. Pikahaulla en löytänyt vesibussin aikataulua asuntomessujen tulo-ohjeista enkä laivayhtiön sivuilta. Ilmeisesti aikataulut tulivat esiin vasta lipun oston yhteydessä. Tämä teki ennakkosuunnittelun hankalaksi ja se oli luultavasti yksi syy sille, etteivät messuvierailijat löytäneet vesibussiyhteyttä messuille.

Naantalin asuntomessut 2022 kokemuksia

Huom! Matalahden messurantaan ei ole pääsyä omalla veneellä! Rannan satama on asuntomessujen ajan vain venemessujen ja vesibussin käytössä!

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Saapuminen taksilla ja liikkumisesteisen pysäköintitunnuksilla

Navigaattoriin osoitteeksi Lounatuuli 3, Naantali. Mikäli navigaattori ei tunnista osoitetta, voi käyttää myös osoitetta Särkänsalmentie 100, Naantali ja seurata Asuntomessujen opasteita.

Asuntomessujen kumppani on Menevä-taksi. Menevä-taksin tilaaminen on aina ilmaista ja ennakkotilauksista ei veloiteta lisämaksua. Taksin voit tilata soittamalla: 0800 02120, Menevä-sovelluksella tai suoraan tästä ennakkotilauksena ilman lisäkuluja.

Saapuminen omalla autolla

Yksityisautojen pysäköinti sijaitsee Luolalassa. Laita navigaattoriin osoitteeksi Viestitie Naantali. Pysäköintialueelta on maksuton bussikuljetus messualueelle ja takaisin. Bussit kulkevat non-stop ja kuljetus kuuluu pysäköinnin hintaan. Huom! Messualueen lähistöllä on voimassa aluepysäköintikielto!

Pysäköinti maksaa 10 euroa, kun sen ostaa etukäteen verkkokaupasta tai messutoimistosta, paikan päällä maksettuna hinta on 15 euroa.

Naantalin asuntomessut 2022 kokemuksia

Muutama nosto messualueesta 14.7. ennakkotutustumisen jälkeen

Edellisen kerran vierailin messualueella 19.5.2022. Sen jälkeen oli tapahtunut paljon. Alue on todella houkutteleva jylhine kallioineen, mäntymetsineen ja venesatamineen. Esittelykohteissa on joitakin muutoksia: Naantalin vuokratalot Oy:n asunnot eivät ole näytteillä. Messualueella on kaikkiaan 35 kohdetta ja muualla kaksi oheiskohdetta.

Naantalin asuntomessut 2022 kokemuksia

Esitteillä oli monta tyylikästä omakotitaloa eikä makuasioista voi kiistellä. Viime vuosien trendinä on, että suurin osa omakotitaloista on kohtuullisen kokoisia, selkeitä ja tyylikkäitä. Parikymmentä vuotta sitten asuntomessujen suosituimpia taloja olivat kookkaat kartanomaiset ”semikartanot” monine ulokkeineen. Nyt on valtaosaltaan palattu selkeyteen ja kohtuullisiin neliömääriin. Niukka selkeälinjaisuus antaa tyylikkyyttä ja myös taloteknisesti oivallinen ratkaisu. Kohtuulliset neliömäärät, maalämpö ja aurinkopaneelit pienentävät talon ostoenergian tarvetta.

Korttelikeräys- ja lajittelupiste Molok -säiliöin. Ei talokohtaisia jäte- ja lajittelupisteitä. "Älykkäiden" Molok -jätesäiliöiden avaus asuntokohtaisella, sähköisillä avaimilla. Säiliöiden täyttymistä valvotaan etäyhteydellä. Sensorit mittaavat jäteastian lämpötilaa ja varoittavat mahdollisesta tulipalovaarasta.

Perinteiseen tapaan asuntomessuilla on esitelty pääasiassa omakotitaloja, mutta viime vuosina trendinä on ollut, että messualueella on näytteillä myös vuokra- ja asumisoikeusasuntoja rivitaloissa tai kerrostaloissa.

Naantalin asuntomessut 2022 kokemuksia

TA-Yhtymän vuokrarivitalot sijaitsevat messualueen korkeimmalla kohdalla, jonka huipulla on yhteiskäyttöön tarkoitettu saunarakennus. Saunarakennukseen pääsy on esteetön porrashissin ansiosta. Ei mikään ihme, että lounatuulen vuokrarivitaloasunnoilla on ollut kova kysyntä.

TA-Yhtymän toinen kohde on Naantalin keskustassa sijaitseva asumisoikeustalo: Puuverkoiltu Tuulensuunkatu 27 on asuntomessujen virallinen oheiskohde.

Ennakkokäynnin pikavilkaisulla omakotitaloista mieleen jäi kohde 3, HonkaHaiku, pihasuunnittelultaan ja sisustukseltaan tyylikäs, selkeä japanilaishenkinen talo, jossa japanilaishenkinen kylpyamme on rakennettu puusta! Toisenkin käynnin perusteella yksi käynnin arvoinen huippukohde!

Toisena mielenkiintoisena omakotitalona nostan esiin kohteen 27, nimeltään Talo Corten. Pelkistetyn tyylikkään talon ulkovuoraus on huoltovapaata Corten-terästä ja mustaa panelointia. Korkealla kalliolla sijaitsevan talon terassilta avautuu komea näkymä alas venesataman suuntaan.

Naantalin asuntomessut 2022 kokemuksia

Erikoisuuksina mainittakoon kohteet 17-18, Villa Venda, puuelementeistä valmistetut vapaa-ajan asunnot pilarien päällä toisessa kerroksessa.  Myös neljä saunaa ja tupaa käsittävä saunarivitalo on ennen näkemätön ja ennakkoluuloton ratkaisu.

Yhä enemmän kiinnitetään huomiota asunnon muuntojoustavuuteen elämäntilanteiden muuttuessa ja esimerkiksi etätyön yleistyessä. Näin esimerkiksi kohteessa 20, Neljäs Tiira, jossa alakertaan oli tehty erillinen työhuone omalla sisäänkäynnillä. Työhuoneessa on minikeittiö sekä suihku/WC-osasto. ”Työhuoneen” käyttö on monipuolista, esimerkiksi toimistona / työhuoneena, teinin tilapäisenä asuntona, vierashuoneena tai vaikkapa vuokrattavana pikku asuntona.

Naantalin asuntomessut 2022 kokemuksia

Neljäs Tiira -talon yläkerran olohuoneen ja keittiön välisessä  saarekkeessa piilee erikoisuus, taulutelevisio, joka nousee sähköisesti ylös ja tarvittaessa alas piiloon, silloin kun televisiota ei tarvita.

Naantalilla ja sen asuntomessualueella on lukuisia vetovoimatekijöitä: Asunnon ympärillä olevan luonnon merkitys kasvaa. Naantali tarjoaa monipuoliset ulkoilumahdollisuudet meren äärellä. Lähellä sijaitseva  golfkenttä ja venepaikat sekä palvelut tekevät työn ja vapaa-ajan yhdistämisestä sujuvaa. Lisäksi Naantalin houkuttimina ovat muun muassa Muumimaailma, Kultaranta, idyllinen vanhakaupunki ja venemessut.

Naantalin asuntomessut 2022 kokemuksia

Teksti ja kuvat: Timo Turkula Lähteet ja lisätietoja: Föli, AsuntomessuliputAsuntomessut, Asuntomessut tulo-ohjeet ja Vesibussi asuntomessuille

Juttua muokattu 26.7.2022: Lisätty maininta vesibussiyhteyden loppumisesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat